Chimicalele eterne, intezise în UE. Sunt folosite în produsele cosmetice, vasele de gătit, produse medicale și industrie

chimicalele eterne - FOTO: Freepik@KamranAydinov
Comisia Europeană se pregătește să interzică produsele care conțin chimicale eterne. Substanțele chimice PFAS, cunoscute și sub denumirea de "substanțe chimice perpetue", sunt asociate cu riscuri semnificative pentru sănătatea umană, inclusiv daune hepatice, scăderea greutății la naștere și cancer testicular. Comisia Europeană intenționează să interzică utilizarea acestora în produsele de consum, dar procesul de reglementare va fi complex, iar excepțiile pentru anumite utilizări industriale esențiale sunt încă în discuție.

Vezi și: Grăsimea brună, secretul pentru slăbire, rezistență fizică și longevitate

Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării substanțelor Perfluoroalkyl și Polyfluoroalkyl (PFAS), denumite frecvent "substanțe chimice perpetue", în produsele de consum. Aceste substanțe chimice, care nu se descompun în mediu, reprezintă o amenințare semnificativă pentru ecosisteme, apa potabilă și sănătatea umană.

Comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall, a subliniat importanța eliminării acestora din produsele de larg consum, având în vedere impactul pozitiv asupra sănătății publice, protecției mediului și clarificării procesului pentru industrie, care va trebui să găsească soluții pentru eliminarea treptată a PFAS.

PFAS, pericole pentru sănătate și mediu

PFAS sunt utilizate pe scară largă în diverse produse, de la cosmetice și vase de gătit antiaderente, până la componente industriale precum aeronave și turbine eoliene. Aceste substanțe sunt apreciate pentru rezistența lor la temperaturi extreme și coroziune.

Totuși, capacitatea lor de a persista în mediu și în organismele vii a ridicat semne de întrebare cu privire la impactul lor pe termen lung, în special în ceea ce privește acumularea în apa potabilă și în corpul uman, transmite Reuters.

Vezi și: Sindromul pielii prăjite, afecțiune provocată de căldura excesivă. Poate duce la leziuni ale pielii

Suportul țărilor europene și pașii necesari pentru implementare

În urmă cu aproape doi ani, Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia au susținut o interdicție extinsă a PFAS. Cu toate acestea, Comisarul Roswall a declarat că propunerea finală a Uniunii Europene nu va fi adoptată mai devreme de 2025, deoarece încă sunt discutate excepțiile pentru anumite utilizări industriale "esențiale".

Printre acestea, se află inhalatoarele pentru astm și semiconductoarele folosite în tehnologii verzi, precum vehiculele electrice. Chiar și aceste utilizări ar putea beneficia de restricții, inclusiv în ceea ce privește gestionarea corespunzătoare a deșeurilor.

Vezi și: Terapia care omoară celulele canceroase. E o nouă armă care elimină cele mai mici celule bolnave

Chimicalele eterne - FOTO: Freepik

Conflictele din industrie

Majoritatea utilizării PFAS provine din aplicații industriale, cum ar fi producția de plastic și electronice. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a primit sute de comentarii din partea asociațiilor comerciale, care cer excepții pentru anumite produse.

Un exemplu este fluoropolimerul, un tip de PFAS folosit în îmbrăcămintea impermeabilă și în celulele fotovoltaice, despre care industria susține că este crucial pentru anumite sectoare economice.

Vezi și: De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este

PFAS, impact asupra sănătății

Studiile științifice au demonstrat legătura dintre expunerea la PFAS și afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi leziuni hepatice, scăderea greutății la naștere și cancer testicular. Aceste constatări au dus la un val de procese legale, în special în Statele Unite, unde companiile precum 3M și Chemours Co. au ajuns la acorduri în valoare de peste 11 miliarde de dolari pentru contaminarea apei.

Experții se așteaptă ca și companiile europene să fie expuse la un risc similar, în fața unor procese pentru poluare sau pentru minimizarea impactului dăunător al PFAS asupra mediului și sănătății publice.

Într-un context în care PFAS reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică, avocații din domeniul dreptului ambiental, precum Hélène Duguy de la ClientEarth, sunt pregătiți să monitorizeze și să ia măsuri împotriva companiilor care nu respectă reglementările sau care subestimează impactul negativ al acestor substanțe.

"ClientEarth urmărește îndeaproape comportamentul companiilor și nu se va abține de la acțiuni legale, dacă este necesar", a declarat Duguy.

Comisia Europeană lucrează pentru a finaliza propunerea privind interzicerea PFAS, dar procesul este complex și va necesita timp pentru a defini clar excepțiile esențiale. În paralel, discuțiile vor continua între autoritățile de reglementare, industrie și organizațiile de mediu pentru a asigura o tranziție cât mai lină spre alternative mai sigure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Studiu: o proteină din sângele de stridie ajută la lupta împotriva superbacteriilor

Crossuri externe

pixel