Cheagurile de sânge - care sunt cele trei semne ce nu trebuie ignorate. Pot duce la embolie pulmonară și AVC

cheagurile de sange. FOTO: Freepik @teacherx555
Cheagurile de sânge - la ce anume trebuie să fii atent și care sunt factorii de risc pentru apariția acestora.

Un cheag de sânge poate salva situația atunci când vă tăiați, deoarece vă împiedică să sângerați prea mult, dar cheagurile de sânge pot deveni, de asemenea, amenințătoare pentru viață atunci când nu se dizolvă.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, ”până la 100.000 de oameni mor din cauza cheagurilor de sânge în fiecare an” și ”sunt o cauză principală de deces la persoanele cu cancer, după cancerul în sine”.

Cu alte cuvinte, oricine riscă să aibă un cheag de sânge, iar cunoașterea semnelor ce indică prezența acestuia ar putea salva vieți.

Sean Marchese, asistent medical la The Mesothelioma Center, spune despre cheagurile de sânge că ”pot fi un ucigaș tăcut, se manifestă în multe feluri și duc la complicații grave. Fumatul, hipertensiunea și anumite medicamente, cum ar fi estrogenul, pot contribui la un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge.

Cunoașterea simptomelor cheagurilor de sânge vă poate salva viața înainte ca acestea să se transforme în embolie pulmonară sau accident vascular cerebral”, potrivit EatThis.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, urgența medicală ignorată. Semnul piciorului umflat și pericolul zborului cu avionul: Pacientul vine și află că are și cancer

Puteți avea un cheag de sânge și să nu știți acest lucru

Marchese explică modul în care acționează cheagurile de sânge. ”Cel mai frecvent, cheagurile se depun în picioare și blochează oxigenul din țesuturile din jur. Cu toate acestea, cheagurile superficiale sau cele din zonele fără țesut afectat pot trece adesea neobservate.

Cheagurile care nu produc simptome sunt deosebit de periculoase, deoarece, dacă nu sunt tratate, pot duce în continuare la complicații grave la nivelul plămânilor sau ale creierului”, mai spune Marchese.

Dificultăți de respirație sau amețeli

”După o activitate moderată sau ridicată, este mai probabil să ignorați oboseala, transpirația, scurtarea respirației sau amețelile. Cu toate acestea, aceste simptome nu ar trebui să fie ratate dacă persistă și apar în repaus sau cu o activitate ușoară.

Un cheag de sânge în plămâni se numește embolie pulmonară și blochează pătrunderea oxigenului în sânge. O embolie pulmonară poate fi mortală dacă nu este tratată rapid”, adaugă aceasta.

Vezi și: Flebita, cauze și tratament. De ce apare inflamația venelor

Umflături, durere, schimbare de culoare sau piele caldă la nivelul extremităților

”Dacă nu sunteți sigur de semnele unui cheag de sânge, puteți atribui greșit o zonă de piele umflată sau decolorată unei răni recente sau puteți ignora o ușoară schimbare de culoare sau de temperatură la nivelul piciorului.

Cu toate acestea, acestea sunt semne revelatoare ale trombozei venoase profunde sau ale unui cheag de sânge care s-a format adânc sub piele și care blochează sângele către țesuturile sănătoase.

Dacă resimțiți o durere ascuțită unilaterală, roșeață, umflături sau piele caldă într-o zonă localizată, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil. O tromboză venoasă profundă poate duce la embolie pulmonară sau la probleme mai grave, inclusiv gangrena”, mai spune Marchese.

Slăbiciune generală, greață, probleme de vedere sau de vorbire

”Un cheag de sânge poate rămâne blocat în creier în vasele de sânge îngustate de depozitele de grăsime. De asemenea, pot apărea din cauza unui traumatism cranian sau a unor lovituri fizice care provoacă o comoție cerebrală.

Deoarece cheagurile de sânge împiedică sângele oxigenat să ajungă la anumite porțiuni ale creierului, vă puteți simți amețit, confuz sau puteți avea probleme cu vederea sau vorbirea.

Cheagurile de sânge din creier pot provoca o gamă largă de probleme neurologice, de la slăbiciune generală la convulsii. Dacă simțiți ceva ieșit din comun, solicitați asistență medicală cât mai curând posibil”, a adăugat Sean Marchese.

Care sunt factorii de risc pentru apariția cheagurilor de sânge

Întreaga populație are un risc de a dezvolta cheaguri de sânge, dar unele persoane au factori de risc suplimentari reprezentați de:

- utilizarea contraceptivelor orale;

- fumat;

- repausul prelungit la pat;

- călătoriile cu avionul;

- obezitatea;

- intervențiile chirurgicale;

- terapia de înlocuire hormonală;

- sarcină, notează NHS.

Vezi și: Care este profilul tinerilor cu risc de infarct miocardic. Medic: 30 de ani este vârsta critică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel