Zgomotul alimentar, o preocupare...
În România, sunt 352 de astfel de centre de performanță. Majoritatea sunt poziționate în zonele rurale sau izolate, fiind un real ajutor în lipsa spitalelor, pentru oamenii care trăiesc acolo.
Ce sunt centrele de permanență
Centrele sunt unități medicale care asigură continuitatea acordării serviciilor de asistență medicală orimară pacienților. Dacă urgențele nu pot fi rezolvate în aceste centre de permanență, cum sunt urgențele de cod galben sau roșu, se asigură primul ajutor, stabilizarea și temporizarea, urmând ca pacientul să fie pregătit pentru serviciul de ambulanță, care-l transportă la unitățile de primiri urgențe.
Creșterea finanțării, nu desființare!
Mai mult, în contextul în care se vorbește despre deființare, SNMF subliniază că este necesară nu desființarea, ci creșterea finanțării acestor centre.
”În opinia noastră adresabilitatea crescută la unitățile de primiri urgențe are alte cauze, absolut independente de modul de funcționare a centrelor de permanență. Posibile cauze ar putea fi inegalitatea distribuirii de resurse și inaccesibilitatea investigațiilor imagistice și de laborator, în marea majoritate a timpului și pentru o mare parte dintre pacienți, inclusiv a persoanele neasigurate, în sistemul public de asigurări de sănătate. Asigurarea continuității serviciilor medicale pacienților din zone rurale, izolate sau din zone urbane cu acces dificil la UPU, reprezintă un drept al pacienților. Aceste centre asigură accesul la servicii medicale în mod echitabil tuturor cetățenilor țării. Funcționarea centrelor de permanență trebuie sprijinită prin dotare și finanțare corespunzătoare, pentru a putea să asigure o paletă cât mai largă de servicii. SNMF consideră că închiderea centrelor de permanență fără o evaluare bazată pe criterii adaptate contextului local reprezintă o încălcare a dreptului la sănătate a unor largi mase de pacienți. Înainte de a lua o astfel de decizie este absolut necesară o evaluare a întregului sistem de sănătate pentru a evita funcționarea inegală a acestuia.” precizează președintele SNMF, Dina Mergeani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările extreme de temperatură...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...