La vârsta a doua, prevenția...
Oamenii de știință au anunțat că au folosit deja cu succes celule stem la copii pentru repararea dinților permanenți insuficient dezvoltați.
Natura regenerativă a celulelor stem - acele celule care se pot transforma și multiplica pentru a repara aproape orice parte a corpului - a permis cercetătorilor să completeze cu succes țesutul moale din interiorul dintelui (sau pulpa dentară) în cazul a 30 de pacienți dintr-un studiu clinic din China.
În viitor, aceeași tehnică ar putea fi folosită și pentru a repara dinții adulți, înlocuind vasele de sânge și conexiunile nervoase care sunt adesea compromise pentru totdeauna atunci când un dinte suferă un traumatism serios.
„Acest tratament oferă speranțe pacienților pentru a-și recupera dinții”, spune unul din membrii echipei, Songtao Shi de la Universitatea din Pennsylvania. Pacienții care au primit tratamentul experimental cu celule stem sunt monitorizați de 2-3 ani și toți și-au păstrat viabilitatea dinților. „La stimularea caldă sau rece există reacție, deci dinții sunt vii”, a precizat cercetătorul.
Implantul cu celule stem prelevate din dinții de lapte se dovedește o terapie sigură și eficientă cel puțin în cazul copiilor.
Statisticile arată că aproape jumătate dintre copii suferă trumatisme dentare în copilărie, iar dacă acest lucru se întâmplă în cazul unui dinte permanent încă în creștere, aportul de sânge și dezvoltarea rădăcinilor pot fi afectate, lăsând uneori un dinte „mort".
Implantul cu celule stem este o metodă salvatoare în astfel de cazuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...