Cele mai comune cauze ale bolilor renale. Cum să îți menții rinichii sănătoși

boli renale Foto: Freepik @sweet_tomato
Sănătatea rinichilor este esențială pentru funcționarea corectă a organismului, iar prevenirea bolilor renale cronice prin gestionarea hipertensiunii și diabetului este crucială.

Rinichii sunt esențiali pentru eliminarea deșeurilor și a excesului de lichid din sânge, pentru controlul nivelului de nutrienți și pentru menținerea tensiunii arteriale. De asemenea, ei sunt responsabili pentru menținerea sănătății oaselor.

Cu toate acestea, condițiile de sănătate netratate pot duce la insuficiență renală. Boala cronică de rinichi este cauzată în principal de hipertensiunea arterială și de diabet, care pot fi adesea prevenite.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că hipertensiunea arterială și diabetul sunt cauzele principale a trei din patru cazuri de insuficiență renală în Statele Unite. Pentru a gestiona acești factori de risc, este esențial să se abordeze dezechilibrul rinichilor și să se mențină un stil de viață sănătos.

Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este a doua cauză principală a insuficienței renale în SUA, după diabet. Vasele de sânge deteriorate din rinichi pot împiedica capacitatea acestora de a elimina deșeurile și lichidul suplimentar, ceea ce duce la un ciclu periculos.

Pentru a încetini sau a preveni bolile renale cauzate de hipertensiunea arterială, schimbările în stilul de viață, cum ar fi menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea de exerciții fizice, urmarea unei diete adecvate și renunțarea la fumat pot fi benefice, confrom Health.

O dietă sănătoasă pentru rinichi ar trebui să includă o dietă cu mai puțină sare, proteine și cantitatea potrivită de proteine, alimente sănătoase pentru inimă, alimente fără fosfor și băuturi bogate în potasiu.

În cazul în care un pacient are o boală de rinichi și tensiune arterială ridicată, medicamente precum inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și blocantele receptorilor de angiotensină (BRA) pot ajuta la controlul afecțiunii.

Este obișnuit ca persoanele cu ambele afecțiuni să aibă nevoie de cel puțin două medicamente pentru a-și controla tensiunea arterială. În plus, poate fi prescris un diuretic pentru a ajuta rinichii să elimine lichidul și sodiul din organism, reducând volumul de sânge pentru ca inima să pompeze.

Diabetul de tip 1 sau de tip 2

Diabetul este principala cauză a insuficienței renale, o treime dintre adulți suferind și de boli renale. În timp, glucoza în exces deteriorează vasele de sânge și filtrele renale, ducând la insuficiență renală.

Controalele regulate ale urinei sunt recomandate pacienților cu diabet, iar controlul strict este crucial. Un studiu din 2018 a constatat că jumătate dintre persoanele cu diabet de tip 2 care au urmat un program intensiv de gestionare a greutății au intrat în remisiune completă, restabilindu-și nivelul mediu al glicemiei fără medicamente.

Cu toate acestea, gestionarea strictă a greutății poate fi o provocare, dar monitorizarea dietei și exercițiile fizice regulate pot ajuta. Medicii pot oferi îndrumare și pot asigura siguranța modificărilor stilului de viață. Se recomandă, de asemenea, verificări regulate ale A1C, obiectivul fiind sub 7%.

Vezi și: Impactul transplanturilor de măduvă osoasă asupra declinului neuronal și bolii Alzheimer. Poate reduce riscul de degenerare neuronală conform noilor studii

Obstrucții renale

Pietrele la rinichi, glandele prostatice mărite sau alte afecțiuni pot provoca umflarea rinichilor. Principalul simptom este durerea de flanc, care poate fi însoțită și de o frecvență crescută a urinei, greață și febră. 

Medicii pot verifica urina pentru sânge sau bacterii, pot exclude pietrele la rinichi și pot efectua teste de sânge pentru a verifica funcția renală. Dacă testele sunt negative, se poate efectua o ecografie renală.

Tratamentul implică, de obicei, antibiotice pentru infecții, medicamente și intervenții chirurgicale pentru pietrele la rinichi și drenarea urinei blocate din vezica urinară prin intermediul unui cateter. Abordarea promptă a problemei este crucială pentru a preveni afectarea permanentă a rinichilor.

Glomerulonefrita

Glomerulonefrita este o inflamație a filtrelor renale, cunoscute sub numele de glomeruli, și poate fi cauzată de afecțiuni acute sau cronice. Glomerulonefrita acută poate apărea în urma unei infecții bacteriene sau a unei boli autoimune, iar simptomele includ umflarea feței, sânge în urină și scăderea debitului de urină. Glomerulonefrita cronică poate fi genetică sau autoimună și se poate dezvolta la ani de zile după un atac acut.

Simptomele includ proteine în urină, umflarea gleznelor și ieșiri frecvente la baie. Dacă simptomele apar după o infecție bacteriană, este esențial să consultați imediat un medic. Dializa temporară poate fi necesară pentru a preveni insuficiența renală. Dacă simptomele progresează rapid, se poate solicita plasmafereza pentru a filtra sângele și a elimina proteinele dăunătoare.

Vezi și: Exercițiile fizice viguroase: o modalitate eficientă de a menține sănătatea creierului în cazul hipertensiunii arteriale. Pot încetini declinul cognitiv

Boala polichistică a rinichilor

Boala polichistică de rinichi este o tulburare genetică care provoacă chisturi renale care împiedică capacitatea rinichilor de a filtra deșeurile din sânge. Afectează 1 din 500 până la 1.000 de persoane, și se dezvoltă de obicei la vârsta adultă. Simptomele apar de obicei atunci când chisturile renale sunt mari, de cel puțin o jumătate de centimetru, provocând balonare, disconfort și pierderea poftei de mâncare.

Alte semne de avertizare includ dureri de spate sau laterale, sânge în urină, dureri de cap, tensiune arterială ridicată și pietre la rinichi. Aproximativ 90% dintre persoanele cu această afecțiune au moștenit-o de la părinți, în timp ce 10% dezvoltă această afecțiune fără un istoric familial cunoscut. Tratamentul implică de obicei medicamente pentru tensiunea arterială, o dietă săracă în sodiu și un antagonist al receptorilor de vasopresină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel