Cele mai bune gustări pentru diabetici. 9 alegeri sănătoase pentru controlul glicemiei

diabetici Foto: Freepik @azerbaijan_stockers
Descoperă o serie de opțiuni sănătoase și pline de savoare pentru persoanele cu diabet.

Diabetul de tip 2 este o afecțiune pe termen lung cauzată de o problemă de reglare a zahărului, cunoscut și sub numele de glucoză, în organism. Acest lucru duce la niveluri excesive de zahăr în sânge, care pot provoca tulburări la nivelul sistemelor circulator, nervos și imunitar.

Principalele probleme sunt incapacitatea pancreasului de a produce suficientă insulină, care reglează mișcarea zahărului în celule, și răspunsul slab al celulelor la insulină. Cunoscut anterior sub numele de diabet cu debut la vârsta adultă, diabetul de tip 2 poate debuta în copilărie și la vârsta adultă, adulții mai în vârstă fiind mai frecvenți.

Cu toate acestea, creșterea obezității în rândul copiilor a dus la creșterea numărului de cazuri la persoanele mai tinere. Nu există un leac pentru diabetul de tip 2, dar gestionarea bolii poate fi realizată prin pierderea în greutate, o alimentație sănătoasă și exerciții fizice. Dacă aceste metode sunt insuficiente, se poate recomanda medicația sau terapia cu insulină.

Oamenii asociază frecvent mesele bogate în zahăr și carbohidrați cu gustările. Cu toate acestea, există o mulțime de alimente prietenoase cu diabeticii care te vor sătura fără a crește nivelul de zahăr din sânge.

Vezi și: Apa cu miere și lămâie, siropul de tuse al naturii. Combate infecțiile căilor respiratorii și ajută sistemul imunitar

Iaurt grecesc cu fructe de pădure

Datorită conținutului său ridicat de proteine și a conținutului relativ scăzut de carbohidrați, iaurtul grecesc neîndulcit este o gustare excelentă pentru cei cu diabet.

Un recipient de 150 de grame cu o singură porție de iaurt grecesc simplu, degresat, fără adaos de zahăr, oferă:

- Calorii: 92

- Proteine: 16,1 g

- Grăsimi: 0,6 g

- Carbohidrați: 5.7g

- Calciu: 173mg, 13% din valoarea zilnică

Asocierea iaurtului cu afine, căpșuni sau zmeură adaugă dulceață naturală și fibre. Zmeura oferă 4 grame de fibre, 7,3 grame de carbohidrați și 2,7 grame de zahăr. Fibrele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă, în special pentru cei cu diabet, deoarece nu provoacă vârfuri de zahăr în sânge. De asemenea, îmbunătățește digestia, protejează împotriva bolilor de inimă și ajută la gestionarea greutății, potrivit Health.

Bucăți de țelină și unt de nuci

O altă gustare excelentă pentru a te menține până la următoarea masă este înmuiatul tijelor de țelină în unt de nuci, cum ar fi untul de arahide. Prin natura lor, bucățile de țelină au un conținut extrem de redus de calorii și carbohidrați.

O porție de 50 de grame de țelină crudă asigură:

- Calorii: 14.1

- Proteine: 0,7 g

- Grăsimi: 0,2g

- Carbohidrați: 3g

- Fibre: 1.6g

Pentru a reduce foamea și a susține reglarea glicemiei, încearcă să combini tijele de țelină cu una sau două linguri de unt de nuci. Acest lucru va oferi proteine și grăsimi sănătoase gustării tale.

Citește și: Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Efectele sale calmante sunt utile în a calma durerile de cap și anxietatea

Ouă fierte

Pe lângă faptul că țin de foame, ouăle te pot ajuta să reduci numărul de calorii pe parcursul zilei, ceea ce ar putea duce la pierderea în greutate. O mică pierdere în greutate de 5-10% din greutatea corporală te va ajuta să îți gestionezi glicemia și să diminuezi nevoia de a prescrie medicamente pentru scăderea glicemiei dacă ești supraponderal.

Un ou mare fiert tare asigură:

- Calorii: 77.6

- Proteine: 6,3 g

- Grăsimi: 5,3 g

- Carbohidrați: 0.6g

- Fibre: 0g

Legume crude cu humus

Hummusul, o cremă tartinabilă făcută din piure de năut, este o gustare sănătoasă și bogată în nutrienți pentru diabet. Acesta conține carbohidrați complecși, proteine vegetale, fibre și grăsimi sănătoase. Indicele glicemic scăzut al hummusului înseamnă că durează mai mult timp pentru a fi digerat, reducând riscul de vârfuri de zahăr din sânge. Se potrivește bine cu legume crude, cum ar fi broccoli, morcovi și ardei gras.

Două linguri de humus asigură:

- Calorii: 82.4

- Proteine: 2,5 g

- Grăsimi: 5,8g

- Carbohidrați: 5.1g

- Fibre: 1.8g

Foto: Freepik @ismishko

Toast cu avocado

Avocado este benefic pentru persoanele cu diabet datorită conținutului scăzut de carbohidrați și conținutului ridicat de fibre. Aceștia oferă numeroase vitamine, minerale și grăsimi sănătoase. Pentru a face o gustare prietenoasă cu diabetul, zdrobește o jumătate de avocado, întinde-l pe pâine integrală și presară sare de mare și fulgi de ardei roșu.

O jumătate de avocado asigură:

- Calorii: 160

- Proteine: 2g

- Grăsimi: 14,7g

- Carbohidrați: 8.5g

- Fibre: 6.7g

Popcorn

Popcornul, dacă nu este asezonat cu unt sau sare, este o gustare nutritivă din cereale integrale pentru gestionarea diabetului. Conținutul său scăzut de calorii susține o greutate sănătoasă și gestionarea diabetului de tip 2. De asemenea, conține fibre, ajutând la gestionarea greutății. Cu toate acestea, din cauza conținutului său ridicat de carbohidrați, se recomandă limitarea consumului la trei cești, care conțin aproximativ 18,6 grame de carbohidrați.

În 8 grame de popcorn nesărat poți găsi:

- Calorii: 30

- Proteine: 1g

- Grăsimi: 0,34 g

- Carbohidrați: 6.2g

- Fibre: 1.2g

Migdale

S-a constatat că migdalele îmbunătățesc controlul glicemiei la persoanele cu diabet de tip 2 și reprezintă o gustare bogată în nutrienți. Acestea sunt sărace în carbohidrați și bogate în magneziu și grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă, despre care se crede că favorizează controlul glicemiei. Migdalele mai oferă pe lângă acestea și fibre, proteine, riboflavină și vitamina E.

Un pumn, sau aproximativ 23 de migdale, asigură:

- Calorii: 164

- Proteine: 6g

- Grăsimi: 14,1g

- Carbohidrați: 6g

- Fibre: 3.5g

- Magneziu: 76.5mg, 18% din valoarea zilnică

- Riboflavină: 0,32mg, 25% din valoarea zilnică

- Vitamina E: 7,26mg, 48% din valoarea zilnică

Felii de mere și unt de arahide

Feliile de mere înmuiate în unt de arahide sunt o gustare convenabilă și cu indice glicemic scăzut, potrivită pentru persoanele cu diabet. Conținutul natural de zahăr și fructoză al merelor ajută la reducerea poftei de mâncare. Atunci când sunt asociate cu o lingură de unt de arahide, această gustare oferă grăsimi sănătoase, fibre și proteine, favorizând controlul glicemiei.

Un măr crud, de mărime medie, cu coajă, oferă:

- Calorii: 94.6

- Proteine: 0,5 g

- Grăsimi: 0,3g

- Carbohidrați: 25.1g

- Fibre: 4.4g

Salată cu ton

Salata de ton este o gustare rapidă și hrănitoare făcută prin combinarea tonului cu maioneză, ardei și țelină. Este o sursă bogată de acizi grași omega-3, care pot reduce nivelul trigliceridelor, protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale și mențin sănătatea inimii. Savureaz-o ca atare sau cu biscuiți din cereale integrale și înlocuieștei maioneza cu piure de avocado pentru un plus de energie.

O conservă de ton de 150 de grame asigură:

- Calorii: 121

- Proteine: 27g

- Grăsimi: 1,3 g

- Carbohidrați: 0.1g

Gustările sunt esențiale pentru menținerea unui nivel normal al glicemiei la persoanele cu diabet. Cele mai bune gustări pentru diabet includ proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Limitarea alimentelor procesate, a cerealelor rafinate și a băuturilor zaharoase poate preveni vârfurile de zahăr din sânge și creșterea în greutate.

Dacă este nevoie de ajutor suplimentar, consultă un dietetician înregistrat sau un educator în diabet pentru a găsi opțiuni de gustări adecvate și pentru a determina cantitatea și momentul potrivit pentru gustări. Acest lucru ajută la menținerea unor niveluri sănătoase ale glicemiei și previne creșterea în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel