Cele 5 alimente care provoacă diaree. De ce să te ferești

cele 5 alimente care provoaca diaree - FOTO: Freepik@actiongp
Cele 5 alimente care provoacă diaree sunt consumate frecvent. Iată de ce trebuie să te ferești.

Cele 5 alimente care provoacă diaree fie au efect laxativ, fie irită tractul digestiv. De asemenea, este posibil să aveți o intoleranță la anumite alimente (cum ar fi lactatele) sau pur și simplu să aveți o dietă dezechilibrată, cu prea multe alimente grase și prea puține fibre.

Gestionarea consumului de alimente care declanșează diareea este deosebit de importantă dacă trăiți cu tulburări digestive care provoacă diaree, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (boala Crohn și colita ulcerativă). Același lucru este valabil și în cazul sindromului de colon iritabil (IBS), și mai ales al tipului cunoscut sub numele de tip predominant de diaree (IBS-D).

Iată care sunt cele cinci alimente care pot fi vinovate (sau cel puțin complice) de diareea dumneavoastră cronică. 

Vezi și: Ce analize trebuie să faci dacă te-a mușcat căpușa. Adda, semnal de alarmă: Acolo le place să se înfigă. E groasă!

Lapte

Lactoza, zahărul care se găsește în mod natural în lapte, poate provoca diaree la unele persoane. Această afecțiune se numește intoleranță la lactoză și este foarte frecventă la persoanele cu vârsta de peste 2 ani.

La fel ca și în cazul altor forme de intoleranță alimentară, intoleranța la lapte apare atunci când organismului dumneavoastră îi lipsesc enzimele necesare pentru a descompune lactoza.

Simptomele intoleranței la lactoză pot include gaze, diaree, balonare, crampe, greață și respirație urât mirositoare. Evitarea produselor lactate este, în general, modalitatea de a preveni diareea cauzată de intoleranța la lactoză.

Există unele produse eliberate fără prescripție medicală care pot ajuta la digestia zahărului din lapte, mai exact suplimentele de lactoză. Există chiar și produse lactate în care lactoza a fost deja descompusă, ceea ce le face mai ușor de digerat.

Intoleranța la lactoză nu este același lucru cu o adevărată alergie la lapte. Persoanele cu alergie la lapte ar trebui să evite toate produsele lactate, chiar și pe cele care nu conțin lactoză, deoarece nu zahărul din lapte este cel care provoacă o alergie, ci proteina care acționează ca un alergen, notează Very Well Health.

Vezi și: De ce nu este bine să adormi în 5 minute. Ce vrea să îți transmită creierul și organismul

Ardei iute

Ardeii iuți sunt un infractor frecvent atunci când vine vorba de diaree, dar adesea nu provoacă simptome decât la câteva ore după ce au fost consumați. Din cauza acestei întârzieri, unii oameni ar putea să nu facă legătura.

Există o substanță numită capsaicină în anumite tipuri de ardei (inclusiv în ardeii iuți jalapeńo și ardeii cayenne) care poate declanșa diareea. Aceasta face acest lucru prin iritarea mucoasei intestinelor, care, la rândul său, accelerează mișcarea intestinelor pentru a ”elimina” infractorul.

Pe lângă diaree, crampele abdominale și arsurile rectale sunt frecvente atunci când se consumă prea multe alimente picante. Este interesant faptul că cazeina, o proteină care se găsește în lapte, poate diminua efectul de arsură al capsaicinei.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei 44 de pahare de vin conform tradiției. Paparau: E greu de crezut. Comă alcoolică sau deces

Cofeina

Cofeina accelerează digestia și poate avea un efect laxativ, în special la persoanele predispuse la diaree. În timp ce unele persoane sunt mai sensibile la cofeină decât altele, consumul unor cantități excesive de cofeină poate provoca scaune moi la aproape oricine.

Cafeaua, ceaiurile negre și cola sunt surse comune de cofeină. Alte surse, mai puțin cunoscute, includ ciocolata și băuturile energizante care conțin guarana.

Cafeaua poate induce o mișcare intestinală la unele persoane, dar se crede că acest lucru este mai puțin legat de conținutul de cofeină și mai mult de substanțele din cafea care influențează interacțiunea dintre creier și tractul digestiv (cunoscută sub numele de axa creier-intestin).  La persoanele cu sindromul intestinului iritabil, acest efect poate contribui la apariția diareei.

Dacă vă place gustul cafelei, dar vă luptați cu diareea, cafeaua decofeinizată este cu siguranță o opțiune. Sau ați putea încerca cafeaua de cicoare, făcută din rădăcina plantei de cicoare.

Vezi și: Spitale private sau spitale publice: ce predomină în România. Adrian Wiener, despre privatizare și bugetul unui spital: Banii urmează pacientul. 85% din buget e alocat salariilor

Grăsimi saturate sau trans

Alimentele grase, unsuroase sau prăjite conțin grăsimi saturate și grăsimi trans. Acestea sunt cunoscute și sub denumirea de ”grăsimi solide”, deoarece se încheagă și se întăresc la temperatura camerei. Deoarece organismul are dificultăți în descompunerea acestor grăsimi, uleiurile trec prin tractul digestiv în mare parte intacte și provoacă diaree.

Atunci când grăsimile saturate sau trans sunt consumate în exces, puteți vedea chiar și o dungă grasă în apa de toaletă. Prin reducerea aportului de grăsimi saturate la maximum 10% din totalul caloriilor zilnice, puteți contribui nu numai la ameliorarea simptomelor diareei, ci și la sănătatea inimii.

Dacă aveți diaree cronică sau severă, este posibil să fie nevoie să vă reduceți și mai mult aportul, înlocuind grăsimile saturate sau trans cu grăsimi polinesaturate sau mononesaturate mai sănătoase, care se găsesc în uleiurile de măsline, canola, arahide, floarea-soarelui și șofrănel, precum și în avocado, unt de arahide, nuci și bucăți slabe de pui, porc și vită.

Vezi și: Pune rozmarin pe calorifer: trucul pentru o casă parfumată

Îndulcitorii artificiali

Înlocuitorii de zahăr, cum ar fi sorbitolul și manitolul, pot fi găsiți într-o varietate de alimente, de la bomboane și sucuri până la iaurt și îndulcitori la pliculețe. Chiar și așa-numitele alimente ”sănătoase” prezentate ca fiind ”fără zahăr” pot conține acești îndulcitori artificiali.

Îndulcitorii artificiali sunt descompuse într-un ritm mai lent decât zahărul și rămân intacte în timp ce se deplasează prin tractul digestiv, atrăgând tot mai multă apă în scaun. Ca atare, ei acționează ca un laxativ osmotic, în același mod ca Miralax (polietilenglicol) și laptele de magnezie.

În timp ce înlocuitorii de zahăr au cu siguranță beneficiile lor pentru persoanele cu diabet și probleme de greutate, consumul excesiv de îndulcitori artificiali poate contribui la apariția sau agravarea diareei.

Și, aceasta este o problemă, deoarece Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) recomandă nu mai mult de 50 de miligrame (mg) de îndulcitor artificial pe zi, iar o cutie de cola dietetică furnizează peste 200 mg8.

Dacă doriți să evitați zahărul, dar vă plac lucrurile dulci, optați pentru un îndulcitor natural numit Stevia, obținut din planta Stevia. Acesta este de aproximativ 100 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este mai puțin probabil să provoace diaree.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel