Mindfulness, considerat o soluție...
O categorie de persoane este mai expusă riscului de a face AVC. De această dată factorul de risc principal nu este constituit de hipertensiune arterială, ci de o banală durere de cap care este frecvent ignorată dacă nu este mult prea puternică.
Un nou studiu avertizează că persoanele din generația milenialilor care suferă de migrene sunt mai predispuse să facă un accident vascular cerebral. Generația milenialilor este termenul folosit pentru a descrie grupul de persoane născute aproximativ între anii 1981 și 1996, deși limitele exacte ale acestei generații pot varia în funcție de surse și criterii.
Studiul a constatat că adulții cu vârsta sub 35 de ani prezintă un risc mai mare de AVC din cauza factorilor de risc non-tradiționali, cum ar fi migrenele, decât din cauza riscurilor tradiționale precum tensiunea arterială ridicată.
Dr. Michelle Leppert, autoarea principală a studiului de la Universitatea Colorado, a explicat cum durerile de cap pot contribui la producerea unui AVC.
"Am vrut să înțelegem care sunt factorii de risc care contribuie cel mai mult la riscul de AVC în rândul tinerilor adulți. Aceste constatări sunt semnificative pentru că marea parte a atenției noastre s-a concentrat pe factorii de risc tradiționali.
Nu ar trebui să ignorăm factorii de risc non-tradiționali pentru AVC și să ne concentrăm doar pe cei tradiționali; ambele sunt importante pentru dezvoltarea AVC-urilor în rândul tinerilor", a spus dr. Michelle Leppert.
Durerea de cap, factor de risc pentru AVC în rândul milenialilor - FOTO: Freepik@macniak
Noua cercetare, publicată în jurnalul Circulation, a relevat că factorii de risc tipici precum colesterolul ridicat, diabetul de tip 2, fumatul și obezitatea nu mai sunt singurele afecțiuni care pot provoca AVC.
Echipa a analizat o bază de date a reclamațiilor de asigurări de sănătate din Colorado, potrivind peste 2.600 de persoane care au avut AVC-uri cu peste 7.800 de persoane care nu au avut, pentru a determina care factori de risc pot duce cel mai adesea la AVC-uri.
Au descoperit, de asemenea, că factorii de risc non-tradiționali precum tulburările de coagulare a sângelui, insuficiența renală, bolile autoimune sau malignitatea au fost asociate semnificativ cu dezvoltarea AVC-urilor la bărbați și femei cu vârsta între 18 și 44 de ani.
Asociația între AVC și factorii de risc non-tradiționali pentru AVC a fost mai puternică la adulții cu vârsta sub 35 de ani. Migrena a fost cel mai important factor de risc non-tradițional pentru AVC între persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, reprezentând 20% din AVC-uri la bărbați și aproape 35% la femei.
Contribuția factorilor de risc tradiționali pentru AVC a atins punctul maxim între adulții cu vârsta între 35 și 44 de ani și a fost asociată cu aproape 33% din AVC-uri la bărbați și aproximativ 40% la femei. Participanții de sex masculin cu vârsta între 18 și 34 de ani au o șansă de 31% de a prezenta un risc de AVC cu factorul non-tradițional în comparație cu 43% la femei.
Factorii de risc tradiționali au fost de 25% la bărbați și peste 33% la femei. În grupa de vârstă 45-55 ani, factorii de risc non-tradiționali au reprezentat peste 19% din AVC-uri la bărbați și aproape 28% la femei. Tensiunea arterială ridicată a fost cel mai important factor de risc tradițional pentru AVC între persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani, reprezentând 28% din AVC-uri la bărbați și aproximativ 27% la femei.
"De fapt, cu cât sunt mai tineri în momentul AVC-ului, cu atât AVC-ul lor este mai probabil să fie datorat unui factor de risc non-tradițional. Trebuie să înțelegem mai bine mecanismele subiacente ale acestor factori de risc nontradiționali pentru a dezvolta intervenții țintite", a mai spus dr. Leppert.
Cercetătorii au fost surprinși să descopere că factorii de risc non-tradiționali au fost la fel de importanți ca factorii de risc tradiționali în dezvoltarea AVC-urilor la tineri și femei. Dr. Leppert spune că legătura pe care durerile de cap au avut-o în dezvoltarea AVC-urilor a fost, de asemenea, neașteptată.
"Au existat multe studii care au demonstrat asocierea dintre migrene și AVC-uri, dar, după cunoștințele noastre, acest studiu ar putea fi primul care demonstrează cât de mult riscul de AVC poate fi atribuit migrenelor", a mai spus dr. Lepperd.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Mindfulness, considerat o soluție...
Alimentația echilibrată, bogată în...
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...