Ceața, riscuri pentru sănătate. Ce trebuie să știi despre smogul din zilele reci

ceata - FOTO: Freepik@wirestock
Ceața persistentă poate avea anumite consecințe grave asupra sănătății.

Ceața este practic un nor joasă în care acumularea de apă are loc din ochiurile de apă locale. Ceața rareori durează mai mult după răsăritul soarelui și nu are alt efect negativ major decât reducerea vizibilității. Dar atunci când această ceață este amestecată cu alți poluanți pentru a forma smog, devine periculoasă pentru sănătatea ta.

Smogul, ce este

Principalul motiv pentru formarea smogului este creșterea poluării aerului. Poluanții atmosferici proveniți de la autoturisme precum dioxidul de sulf, dioxidul de azot și diverși poluanți industriali, cum ar fi monoxidul de carbon, compușii organici volatili, ozonul și particulele în suspensie se amestecă cu ceața pentru a forma un strat dens în atmosferă numit smog. Smogul tinde să persiste în atmosferă pe tot parcursul zilei, dând naștere la o varietate de afecțiuni, potrivit The Health Side.

Smogul aduce cu sine o serie de tulburări respiratorii și de altă natură, iată câteva:

Funcția pulmonară: Particulele fine în suspensie din aer se depun în plămâni, înfundându-le și scăzând capacitatea lor funcțională, ceea ce crește episoadele de respirație șuierătoare, tuse și dificultăți de respirație.

Tuse: Una dintre principalele modalități prin care poluarea provoacă tuse este cauzată de inhalarea smogului care poate da naștere la o criză de tuse, deoarece căile respiratorii se irită.

Vezi și: Povestea celui mai longeviv român cu transplant de inimă. Deac: Am adus inima în niște condiții meteo foarte dificile. A fost un succes

Astm: Particulele în suspensie din smog îngreunează respirația pacienților cu astm. Nu numai că o agravează, dar prelungește și episoadele.

Bronșită: Expunerea prelungită la smog agravează, de asemenea, bronșita. În bronșită, membranele mucoase se inflamează, care sunt iritate de poluanți, ceea ce face ca starea să se înrăutățească.

Iritarea ochilor: Poluanții din aer tind să irite membranele ochiului provocând diverse infecții care duc la roșeață sau umflarea ochiului.

Vezi și: INSL3, ce este și cum influențează sănătatea bărbaților. Cercetător: Este vital să înțelegem de ce unii oameni sunt mai predispuși

Smogul, ce este

Smogul este un fenomen natural care este rezultatul activităților provocate de om. Pentru a preveni ca smogul să vă dăuneze sănătății, trebuie să vă asigurați că limitați expunerea la acesta. Evitați locurile care au cantități uriașe de poluanți atmosferici, cum ar fi intersecțiile de trafic, zonele industriale etc. Acoperiți-vă fața cu o eșarfă sau mască pentru a preveni inhalarea smogului. De asemenea, prevenirea poluării aerului poate reduce în mod eficient formarea smogului, mai notează The Health Side.

Termenii mog derivă din joncțiunea cuvintelor englezești fum, care înseamnă fum și ceață, ceea ce înseamnă ceață și este un termen folosit pentru a descrie poluarea vizibilă a aerului, foarte frecventă în zonele urbane.

Smogul constă în rezultatul mai multor reacții chimice între mai mulți poluanți primari, care pot proveni din emisiile autovehiculelor, emisiile din industrie, incendii, printre altele, care depind de climă, deoarece compoziția sa este, de asemenea, influențată de soare.

Acest tip de poluare a aerului poate fi dăunător pentru sănătate, deoarece poate provoca iritații la nivelul ochilor, gâtului și nasului, poate afecta plămânii, poate provoca tusea să agraveze bolile respiratorii, cum ar fi astmul, de exemplu, pe lângă faptul că dăunează plantelor și animalelor. 

Vezi și: Care este durata tratamentului cu antibiotice. Rogoz, despre abuz: Este o problemă generală în medicina mondială, nu numai în România

Smogul, de două tipuri

Smogul poate fi de două tipuri, ambele cu riscuri asupra sănătății.

Smog fotochimic.  Smogul fotochimic, așa cum sugerează și numele, apare în prezența luminii, este comun în zilele foarte calde și uscate și provine din arderea incompletă a combustibililor fosili și a emisiilor de la autovehicule.

În compoziția smogului fotochimic, pot fi găsiți, prin urmare, poluanți primari, cum ar fi monoxidul de carbon, sulful și dioxidul de azot, și poluanții secundari, cum ar fi ozonul, care se formează sub influența luminii solare. Smogul fotochimic se formează, în general, în zile mai uscate, mai fierbinți.

Smog industrial, urban sau acid. Smogul industrial, urban sau acid, apare în principal în timpul iernii și este compus dintr-un amestec de fum, ceață, cenușă, funingine, dioxid de sulf și acid sulfuric, printre alți compuși nocivi sănătății, aducând multe riscuri populației.

Acest tip de smog are o culoare închisă, care se datorează combinației acestor materiale, care provin în principal din emisiile industriale și arderea cărbunelui. Principala diferență între acest tip de smog este smogul fotochimic, este că primul apare în timpul iernii și nevoile fotochimice de lumina soarelui pentru a se forma, cu o tendință mai mare de a apărea în timpul verii, potrivit Wric Health.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel