Fiecare doză de drog deteriorează...
Cearcănele sunt, pentru mulți, un semn al nopților nedormite, al oboselii în general, ori al orelor petrecute în fața ecranelor, dar în același timp pot fi semnul unei afecțiuni.
Deși această problemă este mai puțin frecventă la copii decât la adulți și cei mici se pot confrunta cu ochii de raton sau de panda.
Copiii pot avea uneori astfel de cearcăne din cauze destul de comune, iar cele întunecate sunt cauzate de o afecțiune gravă de sănătate doar în cazuri extrem de rare.
Cearcănele din jurul ochilor pot apărea deoarece pielea delicată din această zonă este subțire, astfel că vasele de sânge sunt mai vizibile. Aspectul întunecat sau umbrit este dat de nuanța violet-albastră a acestor vase.
Cearcănele pot apărea pentru puțin timp sau să fie permanente, în funcție de cauza care le-a generat, însă de cele mai multe ori situația este una temporară.
Cauzele care duc la apariția cearcănelor sunt în mare parte comune, astfel:
Genetice. Dacă aceste cearcăne sunt frecvente în familie, este foarte posibil ca și copilul să fie predispus la a avea pielea mai subțire sau să aibă pigmentarea pielii de sub ochi, deci și cearcăne mai vizibile. Din fericire, cearcănele întunecate de sub ochi din cauza geneticii nu sunt în mod normal legate de niciun fel de afecțiuni de sănătate.
Lipsa de somn este o altă cauză pentru apariția cearcănelor, iar de cele mai multe ori acestea apar după mai multă vreme petrecută la televizor, jocuri video sau citit la o lumină insuficientă, în loc să doarmă la ora recomandată vârstei.
Iritațiile oculare ce vin ca urmare a unui episod de plânsete pot fi o altă cauză pentru cearcăne. De asemenea, și iritația ca urmare a intrării în ochi a unui obiect străin, fir de praf sau insectă, și care duce la o dorință de a scărpina respectivul ochi, fapt ce duce la iritarea acestuia.
Vezi și: Corp străin în ochi, cum să îl îndepărtezi. Când e cazul să te vadă un oftalmolog
Congestia. Canalele lacrimale din ochi sunt conectate la nas, în mod similar, vasele de sânge din nas sunt conectate la venele din jurul ochilor. Dacă nasul se blochează sau se înfundă, poate bloca și sistemul venos din jurul ochilor. Bolile comune care cauzează congestia nazală pot duce temporar și la apariția cearcănelor. Acestea includ:
- alergii
- răceli
- gripă
- infecții ale urechii
- infecții ale sinusurilor.
Sforăitul, căci și cei mici se pot confrunta cu acesta, dar și cu apneea în somn, la fel ca și adulții, este o altă cauză pentru apariția cearcănelor. Însă la copii, de cele mai multe ori, sforăitul este cauzat de nodulii limfatici, adenoizi - aflați deasupra amigdalelor, care sunt mai mari decât în mod normal.
Dacă sforăitul este unul persistent este cazul să ajungeți la medic pentru a vedea care este cauza mărimii mai mare a acestor noduli.
Deshidratarea. A consuma suficientă apă, chiar și în cazul copiilor, este important pentru hidratarea pielii, precum și pentru a o împiedica să devină prea uscată. În cazul în care copilul nu bea îndeajuns de multă apă, mai ales în perioada în care este bolnav, acest lucru se va vedea pe fața lui, în special prin aceste cearcăne întunecate.
Anemia. Pentru copiii mofturoși la mâncare, aflați în creștere, și care nu consumă fructe și legume colorate, bogate în fier, vitamine și minerale, este ceva obișnuit să aibă cearcăne, ca urmare a unei absorbții deficitare de fier. În acest caz este important ca anemia să fie ținută sub control, iar la indicația medicului pediatru să fie administrate suplimente de fier pentru creșterea aportului acestui mineral.
Vezi și: Anemia, a doua cea mai FRECVENTĂ boală din lume
Vânătaie de la lovitură. Copiii sunt foarte energici și uneori, în mișcare, își pot controla destul de greu gesturile, astfel că se poate ajunge în situația unei lovituri accidentale în zona ochilor. Din fericire, cearcănele din acest motiv trec după câteva zile, după ce trec prin spectrul de culori specific echimozelor.
Tumora. O cauză foarte rară a prezenței cearcănelor la copii este cancerul. Un tip rar de cancer sau tumoră care apare la copiii de sub 5 ani este neuroblastomul, care reprezintă aproximativ 6% din toate tipurile de cancer la copii. Acesta provoacă tumori sau excrescențe la zona rinichilor.
Cum cele mai multe dintre cauzele apariției cearcănelor sunt influențabile, prin eliminarea factorului declanșator acestea ar trebui să dispară ”de la sine”.
Astfel, o dată cu tratarea răcelilor și virozelor, depășirea sezonului alergic sau o alimentație bogată în vitamine și minerale, trăsăturile de mic raton ar trebui să dispară și ele.
În cazul în care copii mai prezintă și alte simptome pe lângă aceste cearcăne ar fi indicat să mergeți la medicul pediatru. Acestea sunt:
- oboseala
- piele palidă
- mâini și picioare reci
- respirație accelerată
- ritm cardiac ridicat
- probleme de comportament
- pofta, mâncatul și suptul din lucruri care nu sunt alimente cum ar fi gheața sau pământul)
Un copil cu neuroblastom are simptome precum
- pleoape căzute
- dimensiuni diferite ale pupilei
- febră
- pierderea în greutate
- noduli sub piele
- dureri de spate și dureri osoase, potrivit Healthline.
Vezi și: Cearcănele, de la moștenire la oboseală. Cauzele și tratamentul lor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Spania se dovedește a fi un model de...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Schimbarea orei poate declanșa o...
Sunt patru cazuri când este indicată...
"Toți îmi intră în cabinet și mă întreabă ce să mănânc, să nu...