Ceaiul din plante care ar putea duce la tratarea unor boli precum Alzheimer sau Parkinson

Terapia combinată poate oferi cea mai bună abordare pentru tratarea Alzheimer-ului. În ea este inclus și un compus din ceaiul verde
Ceaiul ayahuasca, obținut din două plante amazoniene, stimulează producerea de noi neuroni. Cercetătorii spun că descoperirea ar putea fi baza unor tratamente pentru Alzheimer sau Parkinson.

Una dintre principalele componente naturale ale ceaiului ayahuasca este dimetiltriptamina (DMT), care promovează neurogeneza - formarea de noi neuroni - conform cercetărilor conduse de Universitatea Complutense din Madrid (UCM).
În plus față de neuroni, perfuzia utilizată în scopuri șamanice induce și formarea altor celule neuronale, cum ar fi astrocitele și oligodendrocitele.
„Această capacitate de a modula plasticitatea creierului sugerează că are un potențial terapeutic mare pentru o gamă largă de tulburări psihiatrice și neurologice, inclusiv boli neurodegenerative”, a explicat José Ángel Morales, cercetător în cadrul Departamentului de Biologie Celulară UCM și CIBERNED.
Studiul, publicat în Translational Psychiatry, un jurnal Nature Research, raportează rezultatele a patru ani de experimentare in vitro și in vivo pe șoareci, demonstrând că aceștia prezintă „o capacitate cognitivă mai mare atunci când sunt tratați cu această substanță”, potrivit lui José Antonio López , cercetător la Facultatea de Psihologie de la UCM și coautor al studiului.

Schimbarea receptorului elimină efectul halucinogen

Ayahuasca este produsă prin amestecarea a două plante din Amazon: vița de vie ayahuasca (Banisteriopsis caapi) și arbustul chacruna (Psychotria viridis).
DMT-ul din ceaiul ayahuasca se leagă de un receptor serotonergic de tip 2A al creierului, care îi îmbunătățește efectul halucinogen. În acest studiu, receptorul a fost schimbat într-un receptor de tip sigma care nu are acest efect, facilitând astfel administrarea sa viitoare la pacienți.
În bolile neurodegenerative, moartea anumitor tipuri de neuroni cauzează simptomele unor patologii precum Alzheimer și Parkinson. Deși oamenii au capacitatea de a genera noi celule neuronale, acest lucru depinde de mai mulți factori și nu este întotdeauna posibil.
"Provocarea constă în activarea capacității noastre inactive de a forma neuroni și, astfel, înlocui neuronii care mor ca urmare a bolii. Acest studiu arată că DMT este capabil să activeze celulele stem neuronale și să formeze noi neuroni", a concluzionat Morales.

Studiul poate fi găsit și aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel