Un nou instrument de evaluare a...
Ce trebuie să știm despre antibiotice. Antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Utilizarea responsabilă a antibioticelor este esențială pentru menținerea eficacității acestor medicamente și prevenirea dezvoltării rezistenței bacteriene. Este întotdeauna recomandat să consultați un profesionist medical pentru diagnostic și tratament adecvat.
Dr. Alexandru Muntean, pneumolog și microbiolog la Institutul Cantacuzino, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate, care a fost evoluția antibioticelor.
”Vedem ceva alarmant. Înainte de antibioterapie se făcea seroterapie. Erau hiperimunizate animalele, microbiologul izola microorganismul, făcea niște teste de laborator și vedea care dintre anticorpii pe care îi avea în palmares putea să aglutineze microbul sau, dacă nu, făcea hiperimunizarea calului cu acest microb nou pentru a putea oferi ser de cal să dea seroterapie, o imunizare pasivă, pentru oameni.
Se administra imunoglobulină de cal care conținea o cantitatea mare de imunoglobulină impotriva microbului. Apoi s-a descoperit penicilina și de atunci a început și această ramură de supraveghere a rezistenței la penicilină.
După ce a fost extins palmaresul de antibiotice, am descoperit că trebuie să urmărim rezistența la toate antibioticele”, a explicat dr Alexandru Muntean, pneumolog și microbiolog la Institutul Cantacuzino, în exclusivitate la emisiunea Dezbateri în Sănătate de la DC MEDICAL.
FOTO: Pexels@Karolina Grabowska
”Microbii de adaptează”, a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate, lucru care îngreunează eficacitatea antibioticelor existente.
””Și nu numai. Sunt studii făcute de colegii noștri de la Institutul de Biologie și arată că în ghețarii din peșteri foarte bine conservați și protejați, microorganisme rezistente care există de cel puțin 3000 de ani. Noi ceea ce facem prin utilizarea antimicrobionelor este că selectăm populații foarte firave, foarte puțin reprezentate și în mod natural și eliminăm populația ”naivă”.
Există o evoluție a microbilor, în sensul că pot să dezvolte sub evoluție a terapiei, mutații care să conducă la mecanisme noi de antibiorezistență. Cel mai frecvent este ca un microorganism să fi avut soluția și a avut soluția că a trebuit să trăiască alături de alte microoganisme care produceau acele antibiotice în mod natural.
Noi am furat antibioticele de la alte bacterii, de la alți fungi. Am preluat darul acelui fung, al penicilinelor. Fiindcă anumite microorganisme puteau să crească în jurul penicilinei înseamnă că erau rezistente la penicilină. Noi am crescut proporția de microorganisme care sunt capabile să reziste în jurul penicilinei. Există și astăzi indicații foarte clare pentru penicilină, dar este mult mai puțin folositoare astăzi decât era în 1944-1945”, a mai spus dr. Alexandru Muntean, pneumolog și microbiolog la Institutul Cantacuzino, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Dezbateri în Sănătate.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...