Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-HPV. Dr. Ciprian Cristescu: E un ajutor! Previne infecția cu HPV și scade numărul cazurilor de cancer de col uterin

hpv - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Vaccinul anti-HPV este un vaccin destinat să protejeze împotriva infecțiilor cu HPV, care sunt extrem de comune și pot cauza diverse probleme de sănătate, inclusiv veruci genitale și diferite tipuri de cancer. Când se administrează.

Vaccinul anti-HPV reprezintă un instrument vital în prevenirea infecțiilor cu HPV și a complicațiilor grave asociate, cum ar fi cancerul de col uterin. Prin extinderea acoperirii vaccinale și educarea publicului, se pot realiza progrese semnificative în protejarea sănătății publice.

Ce trebuie să știi despre vaccinul anti-HPV

Dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie, la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News ce trebuie să știm despre vaccinul anti-HPV.

"Ultima cucerire, după anul 2000, s-a inventat acest tip de vaccin anti-HPV, care la început avea doar trei tipuri de HPV, și anume 16, 18, 31. Acum a ajuns la nouă valențe din care șase valențe sunt cu risc crescut de cancer și alte trei valențe sunt legate de veruci și nu numai. 

În mod normal, se vaccinează înainte de începerea vieții sexuale. Vaccinul trebuie făcut atâta timp cât există activitate sexuală. La noi, s-a făcut un program național pentru minori este gratuit, iar pentru femeile cu vârste între 18-45 de ani este compensat 50%. E un ajutor. Nu e un vaccin ieftin. 

Avem o experiență negativă, când Ministerul a propus ca acest vaccin să fie administrat fetițelor de 9-10 ani. A avut o priză negativă. S-au speriat toți. Noi putem vaccina și băieții minori. Acest vaccin care previne infecția cu HPV previne și numărul de cazuri de cancer de col uterin",  a explicat dr. Ciprian Cristescu, medic primar Obstetrică Ginecologie, la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la Interviurile DC MEDICAL și DC News.

Vezi și: Cea mai frecventă afecțiune care trimite femeile la ginecolog. Dr. Ciprian Cristescu: Este foarte avantajos. Se vede. Nu trebuie analiză imagistică

Cum funcționează vaccinul anti-HPV

Vaccinul funcționează prin stimularea sistemului imunitar să producă anticorpi împotriva HPV. Acest lucru permite corpului să recunoască și să lupte eficient împotriva virusului dacă persoana este expusă la acesta în viitor. Vaccinul nu conține virus viu și nu poate cauza infecția cu HPV.

Vaccinul este cel mai eficient când este administrat înainte de expunerea la HPV, adică înainte de începerea activității sexuale. Medicii recomandă vaccinarea de rutină pentru fete și băieți în jurul vârstei de 11-12 ani.

Persoanele care nu au fost vaccinate în adolescență pot beneficia de vaccinare până la vârsta de 26 de ani. În unele cazuri, vaccinarea poate fi recomandată și pentru adulți până la 45 de ani, în funcție de riscul individual și de expunerea anterioară la HPV.

Vezi și: Ce precizie are testul Babeș Papanicolau. Dr. Ciprian Cristescu: Eroarea umană nu există

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel