Hidratarea este un obicei esențial...
"Parodontoza este o boală nenorocită pentru cine o are cu adevărat. Tratamentul ține foarte mult de doctor, să-l monitorizeze, să mențină foarte mult statusul pe care îl are pacientul prin tratamente ajutătoare, dar ține foarte mult și de ambiția pacientului și de tenacitatea lui, pentru că trebuie să vină la trei luni la control.
Spre exemplu, în Germania, pacientul cu parodontoză este monitorizat dându-i patru detartraje gratuite pe an. Depinde ce grad de îmbolnăvire ai. Dacă ai sângerări ale gingiilor, pungi, trebuie să vii la patru detartraje pe an. Dacă l-ai ratat pe al doilea, statul nu ți-l mai plătește pe al treilea și pe-al patrulea. Deci, statul german are grijă de sănătatea dentară. În al doilea rând, dacă ești un pacient parodontopat nu cu pungi și nu acut, ai trei detartraje pe an. Deci, doctorul trebuie să vadă ce stadiu de îmbolnăvire ai și poate să te cheme la șase luni, la patru luni.", a explicat medicul Anca Vereanu, la DICȚIONAR MEDICAL.
"Parodontoza, definită la carte, este o îmbolnăvire a sistemului de menținere a dintelui în os. Toată lumea trebuie să știe că dintele nu stă așa în os, că e el osificat. El are un sistem de ligamente în jurul lui, care îi asigură o reziliență astfel încât, atunci când mâncăm ceva dur, dintele cu care am mușcat are un grad de înfundare al cărui rol este să nu traumatizeze osul. E un soi de amortizor. Parodontoza înseamnă îmbolnăvirea acestor amortizoare. Osul nu suportă niciun fel de traumă, nu știe să se apere. Spre exemplu, ne lovim la mână, apare o coajă, se înroșește locul, însă osul nu poate reacționa la traumă așa. El nu cunoaște decât resorbția.
La pacienții cu parodontoză adevărată, această inflamație a ligamentelor se traduce prin pungi, sângerează la spălatul pe dinți, au miros foarte urât. De ce? Ei fac niște punguțe, între dinte și os se creează o pâlnie și acolo intră alimente. Pacienții nu au cum să curețe, pentru că foarte puțini dintre ei sunt educați să cumpere dușuri bucale care i-ar ajuta mult să laveze toată mâncarea care intră în aceste pungi, i-ar ajuta să aibă țesuturi sănătoase. Atunci, intră într-un circ vicios în care nu se spală bine pe dinți, pentru că sângerează, nespălându-se bine pe dinți, intră tot mai multă mâncare, aceste pungi se agravează până când resorbția devine orizontală și dinții se mișcă și îi scoți cu mâna. Asta este parodontoza gravă.
Parodontoza în stadii incipiente este doar cu sângerarea gingiilor, se vede doar într-un control radiologic că ai niște resorbții osoase. De foarte multe ori, diagnosticul este fals și greșit pus, pentru că nu orice pacient care are o resorbție osoasă are parodontoză. De fapt, el nu mai are decât câțiva dinți în față, câțiva pe sus, trauma lui masticator este foarte mare, pentru că una este să ai 14 dinți sus și 14 dinți jos și mănânci pe toți dinții, alta este să-ți lipsească dinții din zona laterală, să îi ai doar pe cei din față, să-i traumatizezi, pentru că mănânci în față și atunci suprasoliciți acei dinți cu care mănânci.", a declarat dr. Anca Vereanu pentru DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...