Ce sunt oligometastazele și oligoprogresia. Dr. Cristina Iftode, despre metastazele tratate prin stereotaxie

Ce sunt oligometastazele si oligoprogresia - Foto: Freepick @kjpargeter
EXCLUSIV
Dr. Cristina Iftode, medic primar radioterapie, coordonator stereotaxie, de la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit despre metastazele tratate prin radioterapia stereotaxică.

"Despre iradierea ganglionilor. Unele tumori au afectare a ganglionilor limfatici de pe traseu. Câte astfel de iradieri pot fi efectuate sau în ce stadii", a întrebat Val Vâlcu. 

"De obicei, radioterapia, cel puțin în tumorile primare, plămân sau pancreas, în general le facem pe cele care nu au adenopatii, pentru că altfel nu avem cum să le cuprindem în dimensiunea câmpului de radioerapie. Putem aplica în schimb tehnica de stereotaxie în cazul metastazelor ganglionare, în acei pacienți oligometastatici, adică cei cu mai puțin metastaze, cu număr liminat de metastaze. De exemplu, ei pot efectua în cursul tratamentului diferite terapii sistemice gen chimio, imunoterapie și să ne trimită la un anumit punct al evoluției pacientului pentru radioterapie, pentru că răspunde peste tot, mai puțin o stație - două ganglionară. Deci stereotaxia se aplică în cazul metastazelor ganglionare", a declarat Cristina Iftode, medic pimar radioterapie, coordonator stereotaxie, în exclusivitate pentru DC Medical.

Sanador

Ce este stereotaxia. Diferența dintre radiochirurgia și radioterapia stereotaxică: Bisturiul invizibil cu raze X taie mai puțin țesut neafectat de cancer

Intervenția pe glandele suprarenale, dificilă sau cu reușite

 

În ceea ce privește glandele suprarenale, medicul Cristina Iftode spune că "este o abordare chirurgicală dificilă, iar stereotaxia este o alternativă, rămâne în pacienții cu localizări metastatice la nivelul suprarenalei. Sunt rezultate bune, evident că aici colaborăm cu colegii de la endocrinologie înainte de efectuarea tratamentului și după, periodic, pentru că există riscul dezvoltării unei insuficiențe suprarenaliene și atunci, înainte de a interveni cu aceste doze ablative de stereotaxie, pacientul este îndrumat la endocrinolog, care efectuează anumite teste și dozaje hormonale, să știm exact ce valori bazale avem, după care efectuează tratamentul și apoi, cu o anumită periodicitate, sunt verificați de endocrinolog".

Oligometastazele se refera la pacienții cu una sau doar câteva sedii cu metastaze (până la 5).

Oligoprogresia se referă la creșterea limitată sau foarte lentă, doar a unor sedii metastatice.

Ambii  termeni reprezintă o categorie aparte a pacienților în stadiul IV printr-un comportament biologic mai puțin agresiv față de boala metastatică difuză, având astfel un pronostic mai bun. 

Cancerul care poate fi distrus prin stereotaxie. Iftode: Putem iradia peste 10 metastaze. Până acum puteam doar 4

Pentru ce alte tipuri de metastaze acționează:

- Metastaze cerebrale (în funcție de dimensiunea și localizarea metastazei sau a metastazelor, poate fi utilizată radiochirurgia, dar cu leziuni mai mici de 3 cm și "not close" trunchi cerebral / nervi optici / chiasma sau radioterapia stereotaxică.

- Metastaze pulmonare

- Metastaze la ganglionii limfatici (la nivelul toracelui, abdominal și a pelvisului)

- Metastaze hepatice

- Metastaze la nivelul glandelor suprarenale

- Metastaze la nivelul țesuturilor moi precum recidiva presacrală sau leziune intramusculară.

- Metastaze osoase, vertebrale și extravertebrale.

Mai multe despre acest subiect vezi în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel