Ce se întâmplă dacă nu dormi timp de 24 de ore

somn insomnie nu dormi Foto: Pexels, @SHVETS production
Dacă obişnuieşti să pierzi nopţile cu prietenii sau să lucrezi până târziu, mai gândeşte-te! Urmările sunt pe termen lung şi nu sunt din categoria "veştilor bune".

Privarea de somn are efecte negative la orice vârstă şi ne pune în pericol sănătatea, uneori chiar viaţa. După o noapte albă pot apărea, instant, stări de oboseală și de somnolență pe parcursul zilei, iritabilitate, probleme de atenție şi de concentrare, dificultăți de memorare, creșterea apetitului dar şi diminuarea coordonării mișcărilor. Mai sunt şi fluctuaţiile de dispoziţie care sunt cele mai..."urâte". Lipsa de somn te transformă în acel morocănos şi nesuferit pe care nimeni nu şi-l doreşte în preajmă.

Sistemul nervos central va avea, de asemenea, de suferit. Somnul este vital pentru ca acesta să funcționeze la parametri optimi, iar lipsa lui afectează modul în care corpul trimite și procesează informații. Fără odihna de care are nevoie zilnic, creierul va deveni suprasolicitat până la epuizare, astfel încât nu își va mai putea îndeplini funcțiile așa cum trebuie. Dacă privarea de somn continuă pe termen lung, starea generală se va altera, emoţiile vor creşte în intensitate şi vei observa că îți va fi mai greu să iei decizii și să fii creativ. Mai mult decât atât, poți ajunge să te confrunți stări de anxietate, depresie, paranoia şi impulsivitate sporită. 

Zahărul, mai periculos decât sarea și grăsimile. Cum ştim că prea dulce e prea mult: Capcana invizibilă

Vei ajunge să urăşti oglinda din baie

Vei lua în greutate, cu precădere în zona abdomenului şi a taliei. Aici se va acumula grăsimea care, în mod normal, ar fi fost "topită" pe timpul somnului. Corpul va produce o cantitate mai mare de hormon ce stimulează apetitul (grelină) decât aceea a hormonului ce îl suprimă (leptina). Mai mult, lipsa de odihnă te va expune la diabet şi afecţiuni cardiovasculare.

Vei îmbătrâni mai repede. Cei care nu se odihnesc atât cât ar trebui se vor speria atunci când se vor privi în oglindă şi vor vedea semne premature ale îmbătrânirii, cum ar fi cearcăne, pungi sub ochi, piele ternă, piele pigmentată şi riduri. Fără somn, organismul nu are timp să se refacă după efort şi astfel apar semnele "de uzură" care îţi vor da un aspect "şifonat", neîngrijit şi nerealist pentru vârsta ta.

Lipsa de somn e ca...beţia

Un studiu a ajuns la concluzia că o privare de somn timp de 24 de ore are aceleași efecte asupra funcțiilor cognitive ca și cum în sânge ar exista o concentrație de alcool de 0,10%. Potrivit acestui studiu, publicat în „The International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health”, privarea de somn are numeroase consecințe asupra organismului uman ca, de exemplu, creşterea sensibilităţii la durere, afectarea vorbirii şi auzului şi alterarea coordonării mână-ochi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel