Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Înțelegerea echilibrului complex al duratei somnului și a impactului acestuia asupra sănătății este crucială pentru menținerea stării de bine generale. În timp ce un somn adecvat este esențial pentru o funcționare optimă, atât privarea de somn, cât și somnul excesiv pot duce la diverse probleme de sănătate.
Dormitul mai puțin de 7 ore pe noapte poate duce la mai multe probleme de sănătate la adulți, în timp ce dormitul mai mult de 9 ore este benefic pentru adulții tineri, pentru cei care se recuperează după privarea de somn și pentru cei bolnavi. Copiii ar trebui să aibă parte de un somn corespunzător, siestele fiind adecvate pentru copiii sub 7 ani.
Privarea de somn poate duce la boli cronice, iritabilitate și o lipsă generală de energie. Somnul în exces poate duce, de asemenea, la probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă, obezitate, depresie, dureri de cap și un risc mai mare de a muri din cauza unei afecțiuni medicale.
"Uneori, corpul tău are nevoie de un pic de timp suplimentar de recuperare. Orice fel de rănire sau boală, sau chiar un program de lucru care te împiedică să dormi suficient, te poate face să dormi uneori mai mult decât de obicei. În general, nu este nimic de care să îți faceți griji", explică Dr. Drerup, specialist în somn la Fairview Hospital.
Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă ca adulții să aibă nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte, în timp ce adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au nevoie de opt până la 10 ore.
Cu toate acestea, obiceiurile individuale de somn pot varia, unii simțindu-se bine după 6 ore, iar alții care dorm de la 9 seara până la 7 dimineața. Indiferent de obiceiurile de somn, în general se consideră că este în regulă dacă acestea nu afectează funcționarea zilnică, cum ar fi munca, studiile, întâlnirile și menținerea vieții de rutină.
Foto: Freepik @romeo22
Suprasomnul poate fi cauzat de o datorie de somn, în cazul în care recuperezi orele de somn pierdute într-o perioadă scurtă. De exemplu, este posibil să dormi peste 10 ore într-o perioadă de 24 de ore în weekend din cauza faptului că studiezi pentru un examen final. Somnolența frecventă poate indica hipersomnie, caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei, până la 18 ore pe zi, mai multe somnuri pe zi și lipsa senzației de alertă după trezire, conform HopkinsMedicine.
Suprasomnul poate fi cauzat de diverși factori, inclusiv consumul de droguri și alcool, factori de mediu, boli, lipsa somnului, medicamente și condiții de sănătate fizică și mentală. Droguri precum amfetamina și cocaina pot provoca somnolență excesivă, în timp ce alcoolul poate provoca sedare și somnolență.
Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi munca în ture, combinat cu un program de somn haotic pot contribui, de asemenea, la somnul excesiv. Deficitele de somn pot duce la somnul excesiv. Unele medicamente, cum ar fi antihistaminicele, analgezicele și medicamentele pentru tulburări de sănătate mintală, pot provoca somnolență. Condițiile de sănătate fizică și mentală, cum ar fi durerea cronică, diabetul, fibromialgia și hipotiroidismul, pot contribui, de asemenea, la somnul excesiv.
Tulburările de somn pot duce la somnolență excesivă, inclusiv tulburările de ritm circadian somn-veghe, tulburarea de hipersomnolență, narcolepsia, apneea obstructivă a somnului (OSA) și sindromul picioarelor neliniștite (RLS).
Aceste tulburări implică somnolență extremă, nealinieri între ciclurile somn-veghe și lumină-întuneric, tulburare de hipersomnolență, narcolepsie, OSA și RLS. Dormitul prea mult poate rezulta din aceste tulburări, ceea ce poate cauza probleme precum sforăitul, pauze de respirație și furnicături, târâre, arsuri sau alte senzații la nivelul picioarelor.
Tratamentul pentru somnul prelungit depinde de problema de sănătate care stă la baza acestuia și poate implica modificări ale stilului de viață, remedii la domiciliu și medicamente.
Remediile naturale pot îmbunătăți igiena somnului, cum ar fi menținerea unui program de somn consistent, practicarea de exerciții fizice regulate, neutilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare și evitarea cofeinei, alcoolului și alimentelor înainte de culcare. Terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate fi, de asemenea, utilă în cazul somnului excesiv.
Medicamentele sunt, în general, mai eficiente decât remediile la domiciliu și CBT în tratarea hipersomniei. Un tratament medicamentos de primă linie pentru hipersomnia cauzată de tulburări de somn, cum ar fi narcolepsia, este un medicament care promovează trezirea.
Este important să se monitorizeze schimbările acute, cum ar fi dormitul de 8 ore și apoi brusc dormitul de 11 ore. Un jurnal de somn poate ajuta la urmărirea duratei somnului, a sentimentelor și a oricăror factori de influență, cum ar fi medicamentele sau alimentele. Aparatele de fitness cu funcții de urmărire a somnului pot fi, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza aspecte ale somnului, cum ar fi somnul profund sau somnul REM.
În concluzie, somnul joacă un rol esențial în sănătatea noastră fizică și mentală. Găsirea unui echilibru corect în ceea ce privește durata somnului este vitală pentru asigurarea productivității, a bunăstării emoționale și a calității generale a vieții.
Indiferent dacă te confrunți cu privarea de somn sau te afli în situația de a dormi în exces, este esențial să te consulți cu medici specializați pentru a aborda orice problemă de bază și pentru a adopta obiceiuri de somn sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...