Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Alcoolul înainte de masă se spune că îmbunătățește digestia. Însă afirmația este demontată de medicii specialiști. Alcoolul nu este benefic asupra digestiei. Celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de Facebook care este efectul alcoolului asupra organismului.
”Dacă e să o luăm după teorie, alcoolul este o substanță toxică pentru orice celulă vie, de la neuron la hepatocit. Tot știința spune că singurul organ capabil să metabolizeze alcoolul și să-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabilă de astă se numește alcool- dehidrogenază, iar capacitatea de secreție e determinată genetic, nu se dobândește și nu se ameliorează prin antrenament- deci nu reziști mai bine la alcool dacă ai mai multă practică”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Cantitatea și tipul de alcool contează și ele. Acestea au efecte asupra tuturor organelor, iar Mihaela Bilic vine cu explicații
- vinul roșu (și doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci când consumul este regulat și moderat (1-2 pahare/zi); asta nu înseamnă că de mâine trebuie să ne apucăm cu toții de băut, ci doar că dintre toate relele, e răul cel mai mic.
- digestivele cu gust amar ajută digestia mai ales datorită amărelii, nu alcoolului (stimulează secreția de bilă) - adică și cafeaua poate să facă asta
- vinul spumant, șampania și prosecco au cel mai bun raport între aportul caloric și efectul anxiolitic (de înlăturare a stresului și încordării); cu doar 80 calorii și bulele din dotare, un pahar de șampanie asigură stare de bine.
În rest nu știu să explic dacă și cum o tărie la începutul mesei deschide apetitul. Cert este că alcoolul în general, de la al 2-lea pahar în sus, face poftă de mâncare. Iar obiceiul de a avea pe masă tot felul de ronțăieli sărate te stimulează să bei și mai mult: sarea cere apă și pe măsură ce mănânci, ai tot bea.
Cât despre siluetă și metabolism, nu am vești bune: alcoolul stimulează sinteza de grăsime de rezervă, deci orice mâncare “stropită” cu alcool îngrașă mai tare Și nu, niciodată alcoolul, indiferent cât de tare și pur ar fi, nu o să topească grăsimea - nici din farfurie, nici de pe șolduri”, a mai explicat medicul nutriționist.
Iată cum absoarbe organismul alcoolul atunci când bei:
Gură. Când începeți să consumați alcool, un procent foarte mic se va muta în vasele mici de sânge din gură și limbă.
Stomac. Când alcoolul ajunge în stomac, până la 20% va fi absorbit în sânge.
Intestinul. Când alcoolul trece în intestinul subțire, restul de 75 până la 85 % este absorbit în sânge. Fluxul sanguin mută alcoolul în diferite părți ale corpului
Sânge. Alcoolul continuă să se miște în sânge până când ficatul îl descompune complet.
Ficat. Ficatul filtrează sângele și descompune 80 până la 90% din alcoolul pe care îl bei în apă, dioxid de carbon și energie, pe care organismul le poate procesa. Ficatul foloseşte enzime pentru a descompune alcoolul. Ficatul descompune în mod normal alcoolul la o rată de o băutură standard pe oră.
Rinichi. Rinichii îţi filtrează sângele, echilibrează cantitatea de lichid din organism şi îndepărtează deşeurile din organism prin urina. Alcoolul forțează rinichii să lucreze mai mult, deoarece vor produce mai multă urină pentru a scăpa de deșeurile din alcool. Organismul excretă până la 10% din alcoolul consumat în urină.
Creier. Alcoolul se mută din fluxul sanguin în creier în 5 până la 10 minute după ce ai băut. Alcoolul poate provoca modificări ale dispoziției, dificultăți de gândire și coordonare și chiar probleme în formarea amintirilor.
Plămâni. În plămâni, alcoolul este evaporat prin respirație. O persoană poate respira până la 8% alcoolul pe care îl consumă.
Piele. O cantitate mică de alcool se evaporă din vasele fine de sânge de sub suprafața pielii, arată Healthline.
Vezi și: Hiperglicemia, cauze și simptome. Poate duce la comă
Toată lumea absoarbe alcoolul într-un ritm diferit. Femeile și tinerii tind să absoarbă alcoolul mai repede decât bărbații și persoanele care sunt mai în vârstă și mai mari în mărimea corpului. Sănătatea ficatului va afecta, de asemenea, rată la care corpul tău procesează alcoolul.
Mâncarea, de asemenea, joacă un rol important în modul în care corpul tău se ocupa de alcool. Alcoolul este cel mai rapid absorbit de intestinul subțire. Cu cât alcoolul rămâne mai mult în stomac, cu atât este absorbit mai lent și cu atât afectează mai lent organismul.
Alimentele împiedică alcoolul să treacă rapid în intestinul subțire. Când există alimente în stomac înainte de a bea, alcoolul este absorbit mai lent.
Când bei pe stomacul gol, o mare parte din alcoolul pe care îl bei trece rapid din stomac în intestinul subțire, unde cea mai mare parte este absorbită în sânge. Acest lucru intensifică toate efectele secundare ale consumului de alcool, cum ar fi capacitatea ta de a gândi și de a coordona mișcările corpului.
Consumul ușor până la moderat pe stomacul gol poate să nu fie un motiv major de îngrijorare. Dar consumul unor cantități mari de alcool rapid pe stomacul gol poate fi foarte periculos. Incapacitatea de a gândi în mod clar sau de a te coordona în condiții de siguranță poate provoca vătămări grave, care să conducă chiar la deces în cazuri extreme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...