Ce se întâmplă când filmul vieții ți se derulează prin fața ochilor. Totul se întâmplă într-o secundă. Cum te schimbă o experiență traumatizantă

ce se intampla cand filmul vietii ti se deruleaza prin fata ochilor - FOTO: Freepik@ lgolubovystock
Ce se întâmplă când filmul vieții ți se derulează prin fața ochilor atunci când suferi un accident sau te confrunți cu un moment de panică extremă.

Ce se întâmplă când filmul vieții ți se derulează într-o secundă prin fața ochilor. Ai avut vreodată un accident sau un moment advers în care toată viața ta a trecut în fața ochilor tăi? Este un fenomen foarte frecvent, care se explică prin mai multe ipoteze. Le explicăm aici.

Sunt mulți oameni care, în momente critice și amenințătoare, au văzut diferite fragmente din viață în fața lor. Este ca un carusel de instantanee ale ciclului lor de viață. Unii văd acest fenomen ca fiind supranatural și neștiințific. Cu toate acestea, știința investighează aceste tipuri de evenimente de zeci de ani.

Persoanele care se schimbă după o experiență la limită

Tipurile de experiențe în care oamenii își văd viața trecând în fața lor pot fi extrem de diverse. De exemplu dacă suferi un accident, te afli într-o sală de operație sau într-un alt tip de situație amenințătoare poate determina ca creierul să intre în acest tip de stare de transă. Mai mult, cei care experimentează astfel de evenimente sunt schimbați pe viață.

Într-adevăr, există anumite aspecte ale personalității care tind să se schimbe ca urmare a acestor experiențe. De exemplu, există cei care nu se mai tem de moarte și devin conștienți de frumusețea vieții. De asemenea, ar putea face schimbări profunde, cum ar fi schimbarea profesiei sau schimbarea completă a priorităților lor. Ei devin de obicei mai etice, umani și simpli.

Acest lucru este perfect de înțeles după ce au supraviețuit unui eveniment traumatic. Cu toate acestea, ceea ce generează nenumărate întrebări sunt flashback-urile mentale. Acele momente în care oamenii se află în acel moment crepuscular dintre viață și moarte.

Vezi și: De ce să adaugi o picătură de oțet în cafea. 7 motive surprinzătoare cu efecte benefice asupra întregului corp

Stresul creierului și tulburările de timp

În 2017, un grup de oameni de știință israelieni de la Universitatea Ebraică Hadassah din Ierusalim a publicat un studiu în care au analizat cazurile existente pe această temă. Oamenii care au susținut că "viața mea a trecut prin fața ochilor mei" au experimentat efectul unei situații de stres extrem la nivelul creierului.

Se pare că, în acele momente, timpul încetează să mai existe în minte. Se dizolvă, aproape ca ceasurile lui Dalí. Trecutul și prezentul ocupă același plan și se suprapun. Prin urmare, viețile noastre anterioare sunt amestecate cu realitatea imediată. Este o teorie care se potrivește perfect cu ideile lui Immanuel Kant.

Potrivit lui Kant, timpul este o construcție a minții umane. Oricât de mult ar părea acest lucru, mulți neurologi acceptă această idee ca fiind valabilă. Într-adevăr, ei cred că percepția timpului și organizarea lui nu sunt altceva decât produse ale propriei noastre conștiințe, potrivit Exploring Your Mind.

Vezi și: Microplantele, ce sunt și ce beneficii îți aduc. Sunt împachetate cu un conținut important de nutrienți

Dezinhibiția corticală dintre cortexul prefrontal și hipocamp

Imaginați-vă un creier într-un moment de mare amenințare. Se confruntă cu moartea și nivelul său de activitate este atât de intens, haotic și excesiv, încât apare dezinhibiția corticală. În consecință, cortexul prefrontal (cheie pentru cunoaștere sau luarea deciziilor) și hipocampul (responsabil pentru memorie) suferă o modificare în eliberarea corectă de GABA.

Acest neurotransmițător inhibă mai multe funcții ale sistemului nervos central. Cu toate acestea, în situații de pericol extrem, nu mai funcționează. Prin urmare, hipocampul "aruncă" un număr mare de amintiri în cortexul prefrontal. Acest lucru explică de ce sunt atât de vii, reale și intense.

Halucinații

Celebrul neurolog, Oliver Sacks, a subliniat că experiențele în care îți vezi viața cum trece prin fața ta sunt tipuri "extrem de complexe" de halucinații. Psihiatrul Bruce Greyson, una dintre figurile care a studiat în profunzime acest tip de fenomen, a menționat un alt aspect.

De fapt, dr. Greyson a subliniat că, până în prezent, ipotezele neurologice nu au oferit o explicație clară a motivului pentru care apare acest fenomen. În mod evident, există o graniță cu universul nostru mental care ne scapă. În plus, pe lângă încercarea de a-ți da seama de ce, merită să te concentrezi pe "pentru ce?"

Vezi și: Oamenii toxici, cum îți afectează sănătatea. Cum îi recunoști pe cei care te obosesc și te lasă fără energie

Chiar îți trece viața prin fața ochilor

Primul lucru pe care trebuie să-l faci, dacă ai experimentat acest tip de eveniment, este să-l validezi. Nu este un fenomen paranormal și nici nu te confrunți cu o tulburare psihică. Este o experiență reală și concretă, greu de înțeles.  Uneori, este posibil să aveți nevoie de sprijin psihologic.

Acest lucru nu se datorează numai stării de transă în sine, ci din cauza a ceea ce vine după. Într-adevăr, Dr. Greyson a tratat foști ofițeri militari și de poliție care au fost forțați să-și părăsească locurile de muncă, deoarece ideea de a răni sau de a fi nevoiți să se confrunte fizic cu cineva a devenit brusc o idee odioasă pentru ei.

Suportul profesional în aceste cazuri este întotdeauna recomandat. Aceste evenimente se întâmplă zilnic, dar aproape întotdeauna au un efect considerabil asupra celor care le experimentează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel