Ce pățești dacă folosești gumă de mestecat. Cât timp trebuie să o mesteci. Răspunsul e șocant

ce patesti daca folosesti guma de mestecat - FOTO: Freepik
Ce pățești dacă folosești gumă de mestecat. Răspunsul este șocant. 

Ce pățești dacă folosești gumă de mestecat. Cât timp ar trebui să mestecați cu adevărat guma de mestecat? Experții își dau cu părerea... iar recomandările lor s-ar putea să te șocheze. 

Guma de mestecat fără zahăr ar putea ajuta la prevenirea cariilor și la întărirea mușchilor faciali. Cu toate acestea, experții recomandă să nu o mesteci mai mult de 15 minute pe zi. 

Un medic stomatolog a dezvăluit cât timp trebuie să mesteci guma de mestecat și ce se poate întâmpla dacă o ții prea mult timp în gură. În timp ce varietățile fără zahăr pot reduce riscul de carii și ajută la întărirea mușchilor din jurul feței, ronțăiala pentru prea mult timp ar putea duce la apariția cariilor dentare și la anumite afecțiuni ale maxilarului. 

”Recomandarea mea este să mesteci gumă de mestecat timp de maximum 15 minute”, a declarat dr. Khaled Kasem, ortodont șef și cofondator al Impress din Barcelona, potrivit Daily Mail.

Vezi și: 8 condimente, alternative la consumul de zahăr. Sunt antioxidante și ajută în prevenirea bolilor neurodegenerative

Cum te afectează guma de mestecat

Între timp, experții au avertizat că înghițirea gumei de mestecat ar putea duce la greață, vărsături și diaree. Dar nu este totul negativ. S-a demonstrat că guma de mestecat fără zahăr reduce șansele de apariție a cariilor. 

Acest lucru se datorează faptului că guma de mestecat produce salivă, care curăță bucățile de mâncare care persistă și elimină acizii care provoacă bacterii în gură. Aceste bacterii pot provoca apoi carii. 

”Deci, practic, cu ajutorul gumei de mestecat, putem reduce aciditatea și în acest fel putem evita sau reduce posibilitatea de a avea carii dentare”, a declarat Dr. Kasem. 

Cu toate acestea, dr.. Kasem a spus că, dacă continuați să mestecați gumă pentru perioade prelungite de timp, cum ar fi câteva ore, smalțul, stratul neted din jurul dinților, începe să se uzeze. Acest lucru se numește demineralizare.

Fără smalț, dinții sunt predispuși la carii și degradare. În plus, mestecatul gumei ar putea agrava afecțiunile care afectează articulațiile temporomandibulare (ATM), cele două articulații care leagă maxilarul inferior de craniu. Acestea sunt articulațiile care alunecă și se rotesc în fața urechilor. Acestea includ mandibula și osul temporal. 

Vezi și: Ce înseamnă când visezi că te urmărește cineva. Semnul dur pe care ți-l dă corpul. La ce ai foarte mare grijă în viața de zi cu zi

Aceste articulații controlează mestecatul, vorbitul, căscatul și înghițirea, potrivit Johns Hopkins. Guma de mestecat exercită o forță excesivă asupra lor.

”Guma de mestecat nu poate cauza o problemă a articulațiilor temporomandibulare, dar poate agrava problema la pacienții cu o leziune a articulațiilor temporomandibulare. Așa că recomandăm ca pacienții cu probleme să nu mestece gumă”, a declarat dr. Kasem.

Simptomele tulburărilor TMJ includ dureri la nivelul maxilarului, umerilor, gâtului sau feței, rigiditate a maxilarului, dificultăți la deschiderea sau închiderea gurii, pocnituri sau pocnituri ale maxilarului, dureri de cap, dureri de urechi, dureri de dinți și țiuituri în urechi. 

Un studiu din 2014, publicat în Journal of Craniofacial Surgery, a sugerat că mestecatul gumei pentru perioade mai lungi de timp ar putea crește probabilitatea apariției tulburărilor TMJ.

Vezi și: Slăbitul rapid, tratament pentru boala ficatului gras non-alcoolic. Poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă

Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat

Experții au avertizat, de asemenea, că înghițirea gumei de mestecat ar putea duce la o serie de probleme gastrointestinale. Acest lucru se datorează faptului că stomacul nu poate descompune baza gumei, partea care dă guma de mestecat, potrivit International Chewing Gum Association (ICGA). 

Acest lucru înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a o digera și, în cazuri rare, poate provoca un blocaj la nivelul intestinelor. 

În plus, o analiză publicată în revista CNS & Neurological Disorders a sugerat că mestecatul regulat al gumei ar putea declanșa dureri de cap la persoanele predispuse la acestea. 

Guma de mestecat ar putea, de asemenea, să agraveze alte afecțiuni osoase și musculare.

Vezi și: Cele 2 fructe care alcalinizează urina. Manu: Bune pentru pacienții care consumă carne multă. Rol deosebit de important pentru rinichi

”Pacienții cu unele afecțiuni speciale, cum ar fi artrita sau osteoporoza, ar trebui să evite guma de mestecat”, a declarat Dr. Kasem. 

Dacă aveți de gând să mestecați gumă de mestecat, Dr. Kasem recomandă să optați întotdeauna pentru tipurile fără zahăr, în special cele care folosesc îndulcitori artificiali precum xilitolul și sorbitolul. 

O analiză din 2017 în Journal of Natural Science, Biology and Medicine a sugerat că xilitolul previne creșterea bacteriilor dăunătoare care cauzează carii.Asociația Dentară Americană (ADA) a declarat, de asemenea, că adăugarea gumei fără zahăr la o rutină dentară obișnuită ar putea ajuta la reducerea riscului de carii dentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

tratament indigestie foto:freepik@psodaz
EXCLUSIV
Tratamentul perfect indigestie. Ligia Pop: Elimină toxinele din corp. Ajută foarte mult

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel