Ce muzică te ajută să adormi cel mai ușor. Și nu, nu e muzica clasică: Creierului îi place foarte mult, dă o stare relaxantă

Ce muzică te ajută să adormi cel mai ușor - Foto: Freepick @karlyukav
Ce tipuri de muzică te ajută să adormi cel mai ușor? Dacă aveai impresia că muzica clasică, te înșeli.

Ar putea fi greu de găsit puncte comune între cântecul de leagăn pentru copii "Twinkle Twinkle Little Star" și hitul k-pop "Dynamite" al trupei BTS, dar se pare că ambele melodii sunt folosite în mod obișnuit pentru a ajuta oamenii să adoarmă.

Sunteți surprinși?

Ei bine, la fel au fost și cercetătorii, ale căror concluzii au fost publicate în revista științifică PLOS ONE.

Cercetătorii au citat studii anterioare care indică faptul că aproape jumătate dintre persoanele intervievate folosesc muzica pentru a le ajuta să adoarmă.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că această practică este foarte frecventă, au existat puține cercetări detaliate cu privire la tipurile de muzică pe care oamenii le ascultă de fapt în acest scop.

În acest studiu, cercetătorii au analizat datele de pe serviciul de streaming audio Spotify pentru a determina ce tipuri de muzică ascultă oamenii pentru a adormi.

Cum sunt puși pacienții cu gripă și COVID în saloane. Simon Florescu: Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere

Mai este Covid o urgență medicală? Suntem pregătiți pentru ce urmează? Microbiolog: Va fi îngrozitor și catastrofal pe termen lung. Singura întrebare este ce va fi și cât de grav

Ce se întâmplă în corp când spui rugăciunea Tatăl Nostru - eplicația pentru fiecare frază. Versul care-ți ajută inima. Ciurea: Intră în funcție ca o locomotivă

Deși datele au fost anonimizate, cercetătorii au observat că Spotify este folosit în 92 de țări și că oameni de toate vârstele folosesc serviciile de streaming muzical. Ei cred că acest lucru conferă studiului lor cea mai globală privire asupra muzicii pentru somn de până acum.

Ce "muzică pentru somn" a fost cea mai populară


Pentru a-și efectua analiza, cercetătorii au alcătuit mai întâi o listă cu toate listele de redare care conțineau orice variație a cuvântului "somn" în orice limbă și apoi au eliminat rezultatele care nu erau muzică (cum ar fi podcasturile sau sunetele naturii), nu erau destinate somnului (cum ar fi numele formațiilor care includeau cuvântul "somn") sau aveau mai puțin de 100 de urmăritori.

Astfel, au rămas 986 de liste de redare, inclusiv 130.150 de piese unice. Cercetătorii au analizat apoi statistic aceste melodii, grupându-le în clustere pe baza caracteristicilor lor, cum ar fi tempo-ul, intensitatea sonoră și energia.

Cel mai mare grup, de departe, era format din piese ambientale, ceea ce era ceea ce cercetătorii se așteptau să găsească.

Dar alte grupuri mari erau formate din piese radio contemporane, inclusiv hituri pop și piese indie.

Studiile anterioare de auto-raportare au constatat că muzica clasică și cea instrumentală se numără printre cele mai utilizate genuri de muzică pentru somn.

Cercetătorii au raportat că un rezultat surprinzător al noului studiu a fost că ambele genuri au avut mai puține apariții decât pop sau rap.

Posibile explicații pentru selecțiile de muzică pentru somn

Prevenția: ce este și De Ce trebuie să reînvățăm acest cuvânt. De ce prevenirea e mai bună decât vindecarea și cum să acționezi din timp pentru a evita un dezastru

"Creierul uman este un recunoscutor de tipare și îi place foarte mult să le facă bine", a declarat Dr. Alex Dimitriu, dublu certificat în psihiatrie și medicina somnului și fondator al Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine din California și BrainfoodMD.

Potrivit lui Alex Dimitriu, melodiile care sunt foarte dansante sau energice ar putea, de fapt, să ajute pe cineva să adoarmă în condițiile potrivite.

"Este probabil ca aceste melodii să fi fost totuși structurate, simetrice și previzibile, fără tranziții zgomotoase sau schimbări bruște de tempo sau de intensitate", a declarat Dimitriu pentru Healthline.

Pentru a avea mai multe șanse de a dormi pe melodii energice, ajută și dacă sunteți familiarizați cu melodiile.

"Noutatea este, de asemenea, ceea ce ține creierul treaz. Muzica, fie că este rapidă sau lentă, probabil că are nevoie de lipsa de "noutate", sau de surprize, pentru a ajuta la somn", a spus Dimitriu.

Mai mult, dr. Kuljeet (Kelly) Gill, medic de medicină a somnului la Northwestern Medicine Central DuPage Hospital din Illinois, a declarat că "nu este surprinzător faptul că oamenii folosesc muzica pentru a dormi, deoarece problemele de somn sunt o problemă extrem de comună, iar muzica poate fi liniștitoare".

Nu dansabilitatea unei muzici, neapărat, este cea care determină dacă cineva ar putea adormi ascultând-o.

"Diferența este dacă muzica este foarte emoțională sau dacă declanșează emoții. Pentru unii oameni, muzica optimistă ar putea fi liniștitoare", a spus Gill, potrivit aceleiași surse.

De ce să asculți muzică pentru somn

Lucrul "stupefiant" despre vaccinare. Simin Florescu: Asta o spun cu mâna pe inimă, este foarte dureros!

"Muzica este excelentă pentru a adormi, atâta timp cât nu este prea incitantă. Dintre toate lucrurile pe care oamenii le încearcă pentru a dormi, muzica este printre cele mai bune. Îi bagă pe oameni în pat (sperăm că mai devreme) și într-o stare de spirit relaxată, contemplativă și chiar meditativă. De asemenea, muzica poate fi ascultată în lumină scăzută, ceea ce reprezintă un alt avantaj pentru un somn profund", a spus Dimitriu.

Pentru a avea un somn sănătos după ce ați ascultat muzică, Dimitriu a recomandat:

- să nu poarte căști care ar trebui apoi să fie scoase sau ar putea duce la încurcarea cu un cablu.

- utilizarea unui cronometru de somn pentru a opri automat muzica.

- respectarea practicilor generale pentru o bună igienă a somnului, cum ar fi evitarea timpului petrecut în fața ecranului înainte de culcare și culcarea la aceeași oră în fiecare seară.

"Cea mai importantă parte a somnului este un program foarte strict de somn-veghe. Sună simplu și evident, dar nu este la fel de ușor de pus în aplicare. Weekendurile, zilele libere - menținerea acestui program foarte strict este o parte foarte importantă a antrenării noastre pentru a dormi bine. A avea o rutină de somn poate include un semnal - la aceeași oră în fiecare zi - pentru a merge la culcare. Muzica poate fi acel semnal", a spus Gill.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel