Ce faci în caz de infarct, până vine ambulanța. Care e poziția corectă. Dr. Niculescu: Dacă are tensiunea mică, îi ridicăm picioarele. Există și un spray care acționează repede

Ce faci in caz de infarct - Foto: Freepik @rawpixel.com @bit245
EXCLUSIV
Ce faci acasă sau pe stradă dacă vezi pe cineva care face infarct, până vine ambulanța. "Sunt mulți pacienți tineri care fac infarct în ziua de astăzi, chiar sub 40 de ani și au o manifestare extrem de spectaculoasă ca și gravitate. Mulți intră direct în stop cardio-respirator".

Ce faci dacă ești martor la un caz al unei persoane care face infarct?

- Ridici picioarele ca să vină mai mult sânge?

- Îl miști?

- Îi dai un pahar cu apă sau ceai îndulcit?

Medicul Rodica Niculescu ne-a învățat cum procedăm corect până la sosirea ambulanței. Medicul ne-a spus că îi putem da pacientului un pahar cu apă sau ceai îndulcit, doar dacă pacientul este conștient.

"Sunt situații diferite, să spunem că sunt pacienți care se știu a fi cardiaci. Sunt pacienți care întâlnesc prima oară o astfel de suferință. Evident, atitudinea va fi complet diferită.

În ce sens? 

În sensul că un pacient tânăr, cum, din nefericire, sunt mulți pacienți tineri care fac infarct în ziua de astăzi, chiar sub 40 de ani, din păcate, ei vor avea o manifestare extrem de spectaculoasă ca și gravitate. 

Sanador

Mulți dintre ei vor intra direct în stop cardio-respirator, ceea ce sigur că atunci este o gravitate maximă.

Cei din anturaj vor constata că el are sau nu are puls, vor transmite imediat către cineva din anturaj să cheme salvarea, ca până atunci să ia măsurile cele mai importante și foarte bine că se dezvoltă mult, să spunem masajul cardiac, toate măsurile de atitudine imediată, ca și masajul cardiac și de resuscitare, să spunem, în care orice început aduce ceva sânge în capul pacientului, ceea ce este primul lucru și cel mai important lucru de urmărit, pentru că altfel, deși vom recupera cordul, pacientul neavând circulație cerebrală, unii spun 3 minute, alții 5 minute.

În general sub 3 minute pe cât posibil să îi obținem pacientului acest beneficiu", a declarat medicul Dr. Rodica Niculescu, medic specialist Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce faci dacă o persoană face infarct, până vine ambulanța

"În momentul în care el este totuși cardiac și știe că ar putea avea infarct și vedem că are durere importantă, primul lucru este nitroglicerina. Să-i administrăm 3 - 4 pufuri de nitroglicerină.

Există pastiluțe și azi sau spray care intră în acțiune mai repede. E ceva ce au la ei cei care se știu de probleme cardiace", a mai spus medicul.

Ce facem dacă persoana cu infarct are tensiune mică?

"De asemenea, cineva din anturaj e bine să ia o tensiune. Dacă tensiunea este foarte mică, atunci îi ridicăm membrele inferioare tocmai pentru a-i în crește întoarcere venoasă către cord, să îi păstrăm un grad de echilibru", a completat medicul.

Ce facem dacă persoana cu infarct are tensiune mare?

"Dacă e mare tensiunea îl lăsăm în pace.

Putem însă să-l punem să stea mai ridicat, pentru că e posibil ca pacienții care au mai multe artere afectate și durere în piept să intre în edem pulmonar, ceea ce presupune că dacă pacientul este ridicat, atunci el mai are un pic de suflu până ajunge să fie tratat de medicul care vine pe salvare", ne-a spus medicul Rodica Niculescu.

"Cel mai important lucru este existența defibrilatorului în mediile publice. E primul ajutor real"

"Cel mai important lucru este existența defibrilatorului în mediile publice. Am văzut că în toate aeroporturile există, există în mall-uri în anumite zone pentru pacienții cu stop cardiac. 

Din fericire, defibrilator atunci când constatăm că nu are puls, nu are tensiune pacientul și sigur începe cineva manevrele de resuscitare. Cu ajutorul unui defibrilator el ne învață ce trebuie să facem. 

Este un aparat foarte util și până la proba contrarie e primul ajutor real", a conchis medicul Rodica Niculescu.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel