Această metodă simplă ne ajută să...
Hipoglicemia apare atunci când nivelul de zahăr din sânge scade sub nivelul care este sănătos pentru tine. Aceasta este frecventă la persoanele cu diabet, în special la cele cu diabet de tip 1.
Pentru majoritatea persoanelor cu diabet, hipoglicemia este atunci când nivelul de zahăr din sânge este sub 70 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau 3,9 milimoli pe litru (mmol/L). Pentru majoritatea persoanelor fără diabet, hipoglicemia este atunci când nivelul zahărului din sânge este sub 55 mg/dL sau 3,1 mmol/L.
Hipoglicemia necesită un tratament imediat prin consumul de zahăr/carbohidrați. Hipoglicemia severă poate pune în pericol viața și necesită tratament cu glucagon de urgență sau intervenție medicală.
Vezi și: Postul intermitent poate controla diabetul de tip 2. Ce spune noul studiu
Glucoza (zahărul) provine în principal din carbohidrații din alimentele și băuturile pe care le consumi. Este principala sursă de energie a organismului tău. Sângele transportă glucoza către toate celulele corpului tău pentru a o folosi ca energie. Glucoza este foarte importantă, deoarece este sursa principală de energie pentru creier.
Dacă nu ai diabet, mai multe procese corporale ajută în mod natural la menținerea glicemiei într-un interval sănătos. Insulina, un hormon pe care îl produce pancreasul, este cel mai important contributor la menținerea unui nivel sănătos al glicemiei. Glucagonul este un alt hormon important în acest proces.
Nivelul scăzut al glicemiei apare adesea din cauza excesului de insulină - fie că organismul tău produce prea multă în mod natural, fie că îți injectezi prea multă insulină sintetică. Alte probleme hormonale și metabolice pot duce, de asemenea, la un nivel scăzut de zahăr în sânge.
Dacă nivelul de zahăr din sânge scade sub limita sănătoasă, acesta provoacă anumite simptome, cum ar fi tremuratul și bătăile mai rapide ale inimii, și poate pune în pericol viața dacă scade prea mult. Acest lucru se întâmplă deoarece creierul tău are nevoie de un aport continuu de glucoză pentru a funcționa corect. Fără suficientă glucoză, creierul nu poate funcționa.
Hipoglicemia este frecventă la persoanele cu diabet zaharat, în special la persoanele care iau insulină pentru a gestiona această afecțiune.
Un studiu a constatat că 4 din 5 persoane cu diabet zaharat de tip 1 și aproape jumătate din totalul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 care iau insulină au raportat un episod de glicemie scăzută cel puțin o dată pe o perioadă de patru săptămâni.
Citește și: Mierea poate reduce reacțiile alergice la polen. Ce se întâmplă dacă mănânci miere înainte de culcare
Poți experimenta hipoglicemie fără a avea diabet, dar este mai puțin frecvent.
Simptomele hipoglicemiei pot începe rapid și pot varia de la o persoană la alta. De asemenea, o persoană poate prezenta simptome diferite pentru fiecare episod.
Semnele de hipoglicemie oferă avertismente bune că ar trebui să iei măsuri înainte ca glicemia să scadă mai mult. Semnele includ:
- Tremurături sau tremurături.
- Amețeli
- Slăbiciune.
- Transpirație și frisoane.
- Confuzie sau probleme de concentrare.
- Ritm cardiac mai rapid.
- Anxietate sau iritabilitate.
- Piele palidă.
- Foame extremă (polifagie).
- Furnicături sau amorțeală la nivelul buzelor, limbii sau obrajilor.
Semnele de hipoglicemie severă includ:
- Vedere încețoșată sau dublă.
- Vorbire încețoșată.
- Crize convulsive.
- Faptul că sunteți dezorientat.
- Pierderea cunoștinței.
- Neîndemânare sau dificultăți de coordonare.
Hipoglicemia severă pune în pericol viața. Necesită tratament medical imediat. În cazuri rare, hipoglicemia severă care nu este tratată poate duce la comă și/sau deces.
De asemenea, poți avea o glicemie scăzută în timpul somnului (hipoglicemie nocturnă). Simptomele pot include:
- Somn agitat.
- Transpirație prin pijamale sau așternuturi.
- Strigăte în timpul somnului.
- Coșmaruri.
- Senzație de oboseală, dezorientare sau confuzie după ce te trezești.
Nivelul de glucoză la care apar simptomele variază de la o persoană la alta în cazul persoanelor care suferă de diabet.
În general, simptomele încep adesea pentru persoanele cu diabet atunci când nivelul glicemiei este de aproximativ 70 mg/dL sau mai mic. Dacă glicemia scade rapid, este posibil să ai simptome înainte de acest punct.
Unele persoane cu diabet pot avea simptome de hipoglicemie la niveluri relativ mai ridicate de glucoză. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când ai hiperglicemie cronică (glicemie ridicată), organismul tău se obișnuiește cu acest nivel ca fiind "normal". Aceasta modifică punctul de setare la care simptomele de glicemie scăzută devin evidente.
Unele persoane care au episoade de glicemie scăzută nu au simptome sau nu le observă. Acestea sunt mai predispuse să aibă episoade severe și să aibă nevoie de ajutor medical. Lipsa de conștientizare a hipoglicemiei poate apărea la persoanele cu diabet care trăiesc cu niveluri scăzute cronice de zahăr din sânge. Organismul lor nu mai are simptome atunci când apare un nivel scăzut de zahăr în sânge.
Dacă suferi de necunoașterea hipoglicemiei, cum este denumită de către medici, este important să anunți prietenii și familia, pentru ca aceștia să știe cum să te ajute în cazul în care ai un episod sever de glicemie scăzută. De asemenea, poți beneficia de următoarele:
- Utilizarea unui dispozitiv de monitorizare continuă a glucozei (CGM) care vă poate alerta atunci când aveți hipoglicemie.
- Controale manuale mai frecvente ale glicemiei.
- Un câine de serviciu numit câine de alertă pentru diabet care este special antrenat să te alerteze atunci când ai glicemia scăzută.
Hipoglicemia severă prelungită pune în pericol viața și poate duce la următoarele complicații:
- Insuficiență multiplă a organelor.
- Aritmii cardiace.
- Stop cardiac.
- Leziuni permanente ale creierului.
- Comă.
- Moarte.
Operarea echipamentelor grele, cum ar fi conducerea unui vehicul, în timp ce ai un nivel scăzut de zahăr în sânge poate fi, de asemenea, periculoasă, șansele de accident fiind mai mari.
Hipoglicemia apare atunci când glicemia scade sub un interval sănătos. Mai mulți factori pot contribui la acest lucru în cazul persoanelor cu diabet. Hipoglicemia poate apărea dacă lucruri precum alimentația, exercițiile fizice și medicamentele pentru diabet nu sunt în echilibru.
Situațiile comune care pot duce la hipoglicemie pentru persoanele cu diabet includ:
- Consumul de alcool fără a mânca.
- Luarea unei doze prea mari sau prea mari de medicamente orale pentru diabet.
- Fiind mai activ decât de obicei.
- Consumul de mese mai târziu decât de obicei sau săritul peste mese.
- Neechilibrarea meselor prin includerea de grăsimi, proteine și fibre.
- Administrarea unei cantități prea mari de insulină, a unei insuline greșite sau injectarea acesteia în mușchi și nu în țesutul adipos.
- Neprogramarea corectă a administrării de insulină și a aportului de carbohidrați (de exemplu, așteptând prea mult timp pentru a mânca o masă după administrarea de insulină pentru acea masă).
Persoanele care sunt însărcinate și care au diabet de tip 1 sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă un nivel scăzut de zahăr în sânge în timpul primului trimestru din cauza schimbărilor hormonale.
Există două tipuri principale de hipoglicemie fără diabet: hipoglicemia reactivă și hipoglicemia de post.
Hipoglicemia reactivă apare atunci când ai un nivel scăzut de zahăr în sânge după o masă. Aceasta apare de obicei la aproximativ două până la patru ore după masă.
Cercetătorii nu cunosc încă cauza exactă. Dar ei cred că se întâmplă din cauza unui vârf brusc și apoi a unei scăderi a glicemiei după ce se consumă anumite alimente, în special alimente cu carbohidrați simpli, cum ar fi orezul alb, cartofii, pâinea albă, prăjiturile și produsele de patiserie.
Operația bariatrică poate duce, de asemenea, la hipoglicemie reactivă. După anumite tipuri de chirurgie bariatrică, cum ar fi operația de bypass gastric, organismul tău absoarbe zaharurile foarte repede, ceea ce stimulează producția de insulină în exces. Acest lucru poate provoca apoi hipoglicemie.
De obicei, organismul corectează singur hipoglicemia reactivă, dar consumul de carbohidrați poate ajuta la dispariția mai rapidă a simptomelor.
Pentru majoritatea persoanelor fără diabet, faptul de a nu mânca alimente pentru o perioadă lungă de timp (post) nu duce la hipoglicemie. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău folosește hormoni și glucoza stocată pentru a vă gestiona glicemia.
Cu toate acestea, anumite condiții și situații pot duce la hipoglicemie de post la persoanele fără diabet, inclusiv:
- Consumul excesiv de alcool: Alcoolul împiedică organismul să formeze noi celule de glucoză (gluconeogeneză). Dacă bei cantități excesive de alcool timp de mai multe zile și nu mănânci prea mult, organismul tău poate rămâne fără glucoza stocată (glicogen). Acest lucru poate duce la hipoglicemie, deoarece organismul nu își poate regla corect glicemia.
- Boli grave: Poți suferi de hipoglicemie în stări de boală critică, cum ar fi boala hepatică în stadiu terminal, septicemia, înfometarea sau insuficiența renală. Acest lucru se datorează faptului că organismul utilizează glucoza stocată pentru energie mai repede decât poate crea noi celule de glucoză din alimentele pe care le consumi.
- Insuficiență suprarenală: Insuficiența suprarenală determină niveluri de cortizol mai mici decât cele normale. Deoarece cortizolul (un hormon) ajută la reglarea glicemiei prin creșterea nivelului de zahăr din sânge, a avea niveluri scăzute de cortizol poate duce la episoade de hipoglicemie, conform Cleveland Clinic.
- Hipoglicemie tumorală fără celule insulare (NICTH): Acesta este un sindrom rar, dar grav, în care o tumoare eliberează un exces de factor de creștere asemănător insulinei 2 (IGF-2). Acesta este un hormon care are efecte similare cu cele ale insulinei. Excesul de IGF-2 provoacă hipoglicemie. O mare varietate de tumori benigne (necanceroase) și maligne (canceroase) pot provoca NICTH.
- Insulinomul: Un insulinom este o tumoare rară în pancreas care produce insulină în exces. Aceasta duce la episoade de hipoglicemie - cel mai frecvent dimineața devreme.
În cazuri rare, medicamentele care nu sunt legate de diabet pot duce la hipoglicemie, cum ar fi beta-blocantele și anumite antibiotice.
Tratează hipoglicemia ușoară până la moderată consumând zahăr (carbohidrați) în mâncare sau băuturi.
Asociația Americană de Diabet recomandă "regula 15-15" pentru a trata un episod de hipoglicemie ușoară până la moderată:
- Mănâncă sau bea 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă pentru a crește glicemia.
- După 15 minute, verifica-ți glicemia.
- Dacă acesta este încă sub 70 mg/dL, mai consumă încă 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă.
- Repetă i până când glicemia este de cel puțin 70 mg/dL.
Citește etichetele nutriționale ale alimentelor pentru a afla câți carbohidrați consumi. Câteva exemple de alimente care conțin aproximativ 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă includ:
- 1 bucată mică de fruct, cum ar fi o jumătate de banană.
- 100ml de suc acidulat (nu dietetic/ 0 zahăr).
- 1 lingură de zahăr, miere sau sirop.
- 1 tub de gel de glucoză instant (verifică instrucțiunile).
- 3 sau 4 tablete de glucoză.
Dacă ai simptome de hipoglicemie, dar nu îți puteți verifica glicemia, utilizează regula 15-15 până când te simțiți mai bine.
Copiii pot avea nevoie de mai puține grame de carbohidrați pentru a trata hipoglicemia. Consultă medicul pentru a găsi gramajul potrivit.
Hipoglicemia severă necesită un tratament diferit de cel al hipoglicemiei ușoare sau moderate. Dacă o cunoștință are un episod de hipoglicemie și are dificultăți de vorbire, este dezorientat sau inconștient, nu-i da mâncare sau lichide. S-ar putea să se sufoce.
Episoadele severe de hipoglicemie necesită utilizarea de glucagon de urgență. Aceasta este o formă sintetică de glucagon pe care o poți administra sub formă de injecție sau pulbere nazală (spray nazal uscat), în funcție de tip. Glucagonul sintetic declanșează ficatul tău să elibereze glucoza stocată, ceea ce crește apoi glicemia.
Din păcate, poate fi dificil să previi în totalitate scăderea glicemiei atunci când ai diabet. Dar îți poți ajusta planul de gestionare a diabetului pentru a încerca să reduci numărul de episoade de hipoglicemie pe care le ai.
Este cel mai ușor să faci acest lucru atunci când tu și medicul tău înțelegeți ce determină scăderea glicemiei. Oferă cât mai multe informații cu putință despre orice episoade de glicemie scăzută. Rezolvarea problemei poate fi la fel de simplă ca și schimbarea orelor la care iei medicamentele, a alimentației și a exercițiilor fizice.
Următorii pași pot ajuta la prevenirea glicemiei scăzute:
- Administreză toate medicamentele exact așa cum ți-au fost prescrise.
- Urmează instrucțiunile medicului cu privire la alimentație și exerciții fizice.
- Utilizează un monitor continuu de glucoză (CGM) sau verifică-ți regulat glicemia, inclusiv înainte și după mese, înainte și după exerciții fizice și înainte de culcare.
După ce ai tratat un episod de glicemie scăzută, notează detaliile episodului. Include detalii precum ora, ce ai mâncat recent, dacă ai făcut exerciții fizice, simptomele și nivelul glicemiei. Acest lucru te poate ajuta pe tine și pe medicul tău să ajustați planul de gestionare pentru a încerca să previi viitoarele scăderi ale nivelului de zahăr din sânge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...