Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și ce efecte dau. Medicamente cu prescripție medicală, folosite de tineri. Cristian Paparau: Creează o distorsiune a percepției

ce droguri au fost gasite la untold - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Ce droguri au fost găsite la UNTOLD și care este efectul acestora. Pastilele cu prescripție medicală, folosite ca droguri.

Ce droguri au fost găsite la UNTOLD. O ”salbă” de droguri au descoperit oamenii legii asupra unor tineri care au participat la UNTOLD, cel mai mare festival din România. 

Dependența de droguri, numită și tulburare de consum de substanțe, este o boală care afectează creierul și comportamentul unei persoane și care duce la incapacitatea de a controla consumul de droguri sau medicamente legale sau ilegale.

Dependența de droguri poate începe cu utilizarea experimentală a unui drog recreațional în situații sociale și, pentru unele persoane, consumul de droguri devine mai frecvent. Pentru alții, în special în cazul opioidelor, dependența de droguri începe atunci când iau medicamente prescrise sau le primesc de la alte persoane care au rețete.

Riscul de dependență și rapiditatea cu care devii dependent variază în funcție de medicament. Unele medicamente, cum ar fi analgezicele opioide, au un risc mai mare și provoacă dependență mai repede decât altele.

Vezi și: Mierea și păpădiile, aliații naturii împotriva bolilor. Medic: Ne-am întors la aceste remedii tradiționale. Ucid bacteriile și virusurile

Salbă de droguri la UNTOLD

Polițiștii au găsit la un tânăr sute de pastile ecstasy, dar şi noi substanţe psihoactive. LSD, 3 MMC, Diazepam, Xanax, ciuperci halucinogene și multe alte substanțe cu efect psihoactiv sunt uluitor de ușor de găsi, dar cu efecte importante.

Dr. Cristian Paparau, medic primar legist, expert medico-legal independent grad I, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este efectul fiecărui drog.

LSD este un drog semisintetic cu efect halucinogen, creând o distorsiune a percepției. Se comercializează sub formă lichidă sau solidă și se absoarbe rapid la nivelul tubului digestiv, iar efectele sale apar după aproximativ 30 de minute.

Este o substanță de tip stimulant care produce: pupile dilatate, creșterea temperaturii corpului, a tensiunii arteriale și a pulsului, tahicardie (accelerarea bătăilor inimii), transpirații, pierderea apetitului alimentar, insomnii, grețuri, efect de gură uscată și tremor.

3 MMC sau 3-Methylmethcathinone reprezintă o substanță psihoactivă sintetică relativ nouă pe piața drogurilor. Efectele sale apar ca urmare a stimulării sistemului dopaminergic.

Se comercializează sub formă de pulbere sau cristale de culoare albă sau sub formă de capsule cu diferite forme si culori. Este o substanță cu puternic efect stimulant, similar amfetaminelor. Produce în primul rând senzație euforică intensă, efectele sale apărând relativ repede de la administrare, având un efect maxim după aproximativ 3 ore de la administrarea.

Se administrează oral, inhalator sau injectabil”, a explicat dr. Dr. Cristian Paparau, medic primar legist, expert medico-legal, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Durerea de genunchi, semn al unui cancer agresiv. Drama tinerei care a rămas cu 11 șuruburi care îi țin piciorul funcțional: Am plâns în fiecare zi, am fost îngrozită

Ciupercile halucinogene, ce sunt

”Ciupercile halucinogene conțin în principal psilocibină și psilocină, substanțe cu proprietăți psihedelice. Calea de administrare este în mod evident orală, iar efectul maxim apare la aproximativ 20 de minute de la ingestie, putând să dureze câteva ore.

Spectrul de manifestări este extrem de variabil, iar pe lângă halucinații, pot produce: greață, vărsături, modificări de percepție a timpului, somnolență sau tulburări de coordonare.

Senzațiile luminoase, culorile si sunetele sunt percepute mult mai intens, putând induce anxietate. Supradozele sunt relativ rare, însă mai des pot induce sindrom serotoninergic acut care poate produce decesul”, a mai explicat dr. Cristian Paparau.

Ecstasy, efect stimulent

”Ecstasy sau MDMA reprezintă o substanță sintetică din familia amfetaminelor, cu efecte stimulente. Se comercializează sub formă de capsule. Prinde principalele efecte se numără: euforie, energie crescută, reducerea anxietăţii, empatie pronunţată, creşterea dorinței sexuale, halucinaţii.

Din cazul efectului stimulant, produc: lipsa poftei de mâncare, vedere înceţoşată, creşterea pulsului, dilatarea pupilelor, alternanţa senzaţiei de căldură cu frisoanele. După ce trec efectele psihostimulante, pot apărea: depresie, confuzii, tulburări de somn, paranoia sau anxietate puternică.

Consumul frecvent produce toleranță, ceea ce va conduce la creșterea dozelor pentru apariția acelorași efecte. Efectele apar la aproximativ 30 de minute de la ingestie și pot dura până la 3 - 4 ore”, a mai subliniat medicul legist.

Vezi și: Ce beneficii au gogonelele. 12 lucruri pe care nu le știai despre roșiile necoapte

Pastilele cu prescripție medicală, folosite ca droguri

Medicamente folosite pentru tratarea anxietății și nu numai, dar eliberate numai cu prescripție medicală au fost găsite asupra unor tineri care au participat la UNTOLD. 

Medicii atrag atenția că acestea, la fel ca celelalte droguri, pot avea efecte adverse serioase. 

”Diazepam sau Valium este un medicament din familia benzodiazepinelor folosit în tratamentul anxietății, convulsiilor, sevrajului alcoolic și în tulburările de somn.

Se administrează: oral, intrarectal, intramusculare sau intravenos. Mecanismul de acțiune este reprezentat de creșterea efectului neurotransmițătorului GABA.

Are un mare potențial adictogen. Mulți utilizatori ai Diazepamului în scop recreațional și-l administrează în combinație cu alcoolul etilic, efectele sale potențându-se. Supradoza poate produce decesul prin deprimarea sistemului nervos central.

Xanax sau Alprazolam este un medicament cu acțiune de scurtă durată din familia benzodiazepinelor folosit în tratamentul anxietății. Administrarea de Xanax este însoțită de riscul posibil de abuz și de instalare a dependenței, atât în cazul pacienților tratați medicamentos, cât și în cazul indivizilor care și-l administrează pentru uz recreațional.

Dependența fizică și sindromul de sevraj asociat consumului de Alprazolam sunt de asemenea elemente care contribuie la potențialul de dependență. Alprazolamul, utilizat în mod abuziv, ca drog recreațional, este administrat oral, dar și sub formă injectabilă, ceea ce prezintă un risc foarte mare din cauza hidrofiliei scăzute (induce probleme grave la nivel arterial), sau este prizat.

Supradoza poate produce decesul prin deprimarea sistemului nervos central”, a mai explicat dr. Cristian Paparau. 

Vezi și: Vaccinarea, noi reguli. Ministerul Sănătății: Nu va fi obligatorie

Efectul folosirii drogurilor

Majoritatea drogurilor afectează ”circuitul de recompensă” al creierului, provocând euforie și inundându-l cu dopamină, un mesager chimic.

”Cea mai mare problemă a folosirii de droguri în preajma festivalurilor o reprezintă faptul că sunt consumate adeseori în diverse combinații, efectele fiind sinergice și potențându-se, ceea ce sporește riscul reacțiilor adverse”, a mai explicat dr. Cristian Paparau, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel