Ce au descoperit cercetătorii la pacienții cu afecțiuni gingivale: RISC crescut!

Bacteriile din gură
Afecțiunile gingivale cresc riscul unor boli grave, în afară de pierderea dinților și afecțiunile cardiace, care deja sunt cunoscute. 

Afecțiunile gingiilor cresc riscul pentru multe probleme de sănătate. În afară de pierderea dinților, care este strâns legată de aceste afecțiuni gingivale, crește riscul afecțiunilor cardiace.
Un studiu realizat de Harvard, însă, completează lista afecțiunilor care au un risc mai mare să apară favorizate de aceste afecțiuni gingivale. Într-o lucrare publicată în revista Gut, cercetătorii sugerează că microbii care stau între dinți și gingii pot crește riscul de cancer al stomacului și esofagului.

Risc crescut de cancer esofagian și gastric

Oamenii de știință de la Harvard au analizat datele de sănătate din două studii de amploare care au inclus aproape 150.000 de bărbați și femei. Într-o perioadă de urmărire de până la 28 de ani, persoanele cu antecedente de boală parodontală (gingie) au fost cu 43% mai predispuse să dezvolte cancer esofagian și cu 52% mai mare riscul să dezvolte cancer gastric (stomac), comparativ cu persoanele ale căror gingii erau mai sănătoase. Riscul a fost chiar mai mare la cei cu afecțiuni ale gingiilor suficient de severe pentru a provoca pierderea dinților. 
Studiul este observațional și nu demonstrează că boala gingiilor provoacă cancer, dar ar putea însemna că, într-o zi, medicii vor acorda o atenție mai mare asupra sănătății gingiei la evaluarea riscului general. 
Din fericire, bolile gingiilor sunt ușor de prevenit, prin spălarea pe dinți de cel puțin doup ori pe zi, folosirea aței dentare și controlul regulat la dentist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel