Cauzele majore care duc la demență. Au efect de domino

dementa - FOTO: Freepik@sergiign@HelloDavidPradoPerucha
Descoperirile recente ale unui studiu asupra bolii Alzheimer aruncă o nouă lumină asupra cauzelor demenței, sugerând că două cauze pot juca un rol semnificativ în apariția demenței. Efectele sunt de tip domino. Nu pot fi oprite.

Un studiu a descoperit dovezi istorice ale bolii Alzheimer, precum și cazuri în triburile indigene moderne. Demența pare să fie o afecțiune modernă, iar oamenii de știință afirmă acum că este în mare parte cauzată de lene și poluare.

Demența, constatări din Roma antică

Studiul a constatat că boala Alzheimer era rar menționată în texte medicale grecești și romane - apărând cu adevărat odată cu creșterea orașelor poluate și a stilurilor de viață inactive. Grecii antici au observat că îmbătrânirea duce la pierderea memoriei, dar nimic similar cu pierderea vorbirii, a raționamentului și a memoriei cauzate de demență.

Câteva mențiuni au început să apară în Roma antică mai târziu. Una sugera că, la 80 de ani, unii oameni ar avea dificultăți în a învăța lucruri noi.

Autorii studiului cred acum că extinderea orașelor romane a adus mai multă poluare și a crescut declinul cognitiv. Aristocrații romani foloseau, de asemenea, ustensile de gătit din plumb, conducte de apă din plumb și adăugau plumb în vin pentru a-l îndulci. Acest lucru înseamnă că se intoxicau fără să știe.

Vezi și: Celine Dion, discurs emoționant la premiile Grammy: Vă mulțumesc

Studiul Universității din Southern California a descoperit rate scăzute de Alzheimer într-un trib indigen din Bolivia în prezent. Profesorul Caleb Finch, de la Universitatea din Southern California, a declarat că încă din Grecia antică există dovezi ale demenței.

"Grecii antici aveau foarte, foarte puține - dar le-am găsit - mențiuni ale unei afecțiuni care ar fi asemănătoare cu deteriorarea cognitivă ușoară. Când am ajuns la romani, am descoperit cel puțin patru declarații care sugerează cazuri rare de demență avansată - nu putem spune dacă este Alzheimer", a spus prof. Caleb Finch, potrivit Express.

Concluzia cercetării indică o posibilă legătură între activitatea fizică, mediu curat și declinul cognitiv, punând sub semnul întrebării modul în care alegerile noastre de viață contemporane pot influența sănătatea creierului.

Poluare - FOTO: Freepik@EyeEM

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei apă pe stomacul gol. 11 efecte majore

Demența, ce este

Demența este o afecțiune medicală caracterizată prin deteriorarea progresivă a funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria, gândirea, judecata și capacitatea de a învăța. Această afectare a funcțiilor cognitive interferează semnificativ cu capacitatea unei persoane de a desfășura activități zilnice obișnuite. Există diverse cauze ale demenței, dintre care boala Alzheimer și boala vasculară cerebrală sunt cele mai frecvente.

Legătura dintre stilul de viață și demență este un subiect studiat intens în cercetarea medicală. Iată cum anumite aspecte ale stilului de viață pot influența riscul de demență:

Activitatea fizică: Stilul de viață sedentar și lipsa activității fizice regulate au fost asociate cu un risc crescut de demență. Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți circulația sangvină, reduce inflamațiile și sprijini sănătatea creierului.

Dieta: O alimentație sănătoasă, bogată în nutrienți precum acizii grași omega-3, antioxidanți și vitamine, poate contribui la sănătatea creierului și poate reduce riscul de demență. Pe de altă parte, dietele bogate în grăsimi saturate și zahăr pot avea efecte negative.

Vezi și: Pseudoefedrina, substanța din medicamente care provoacă AVC. EMA, avertisment. Adrian Marinescu: Trebuie să existe atenție

Stimularea mentală: Activitățile care stimulează creierul, cum ar fi rezolvarea de puzzle-uri, cititul și învățarea constantă, pot ajuta la menținerea sănătății mentale și pot reduce riscul de demență.

Evitarea fumatului și consumului excesiv de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool sunt factori de risc pentru demență. Renunțarea la aceste obiceiuri sau limitarea consumului poate contribui la prevenirea bolii.

Controlul bolilor cronice: Gestionarea adecvată a afecțiunilor medicale cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat poate contribui la prevenirea bolilor vasculare cerebrale, care pot fi asociate cu demența.

Somnul regulat: Calitatea și cantitatea adecvată de somn sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Lipsa de somn sau tulburările de somn pot afecta funcțiile cognitive.

Specialiștii subliniază că nu există o singură cauză a demenței și că aceasta poate fi influențată de o combinație complexă de factori genetici, mediu și stil de viață. Adoptarea unui stil de viață sănătos poate contribui semnificativ la menținerea sănătății creierului și la reducerea riscului de demență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel