Cauzele ascunse ale deficitului de fier. Importanța fierului pentru sănătate și cum să îți menții nivelurile optime prin alimentație

deficit de fier Foto: Freepik @yarunivstudio
Deficitul de fier afectează milioane de oameni, cauzând simptome neplăcute și fiind adesea trecut cu vederea, dar poate fi prevenit și tratat printr-o dietă adecvată și monitorizare atentă.

Deficitul de fier este o problemă de sănătate comună care afectează aproape 25% din populația, dintre care 5 milioane suferă de anemie. Nivelurile scăzute de fier pot fi cauzate de pierderea excesivă de sânge, de faptul că nu se consumă suficiente alimente bogate în fier sau de factori vicleni, cum ar fi anumite alimente și medicamente care blochează absorbția fierului.

Pot apărea simptome precum oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, amețeli și piele palidă. În ciuda faptului că iau suplimente de fier sau consumă alimente bogate în fier, mulți oameni pot să nu știe că au un nivel scăzut de fier și pot avea simptome ani de zile fără să realizeze cauza.

Deficitul de fier este cauzat în primul rând de pierderea cronică de sânge, de perioadele lunare abundente, de intervenții chirurgicale, de utilizarea de anticoagulante sau de afecțiuni precum ulcerul peptic.

Alimentele bogate în fier pot contribui, de asemenea, la deficitul de fier, în special în cazul dietelor vegane sau vegetariene care pot fi lipsite de suficient fier găsit în produsele de origine animală.

Pierderile cronice de sânge, precum și consumul insuficient de alimente bogate în fier, pot duce la deficiență de fier. Unele cauze mai puțin evidente ale deficienței de fier includ perioadele lunare abundente, intervențiile chirurgicale, utilizarea de anticoagulante și afecțiuni precum ulcerul peptic.

Cauze

Bolile cronice, cum ar fi celiachia sau boala Crohn, pot afecta capacitatea organismului de a absorbi fierul din alimente. Alte boli cronice, cum ar fi bolile renale sau cancerul, pot, de asemenea, să interfereze cu capacitatea organismului de a utiliza și stoca corect fierul.

Consumul anumitor băuturi, cum ar fi cafeaua, ceaiul și laptele, poate afecta, de asemenea, absorbția fierului, mai ales dacă sunt consumate în apropierea momentului în care se ia un supliment de fier. Taninurile și oxalații se leagă de fier, limitând absorbția și utilizarea acestuia. Laptele conține cazeină și calciu, reducând în mod direct absorbția fierului.

Suplimentele de fier trebuie luate dimineața devreme, pe stomacul gol, cu apă sau suc de fructe, cu una sau două ore înainte de mese, lactate, ceaiuri, cafea și suplimente care conțin calciu. Anumite medicamente, cum ar fi AINS, pot afecta indirect nivelul de fier prin iritarea mucoasei tractului digestiv superior și prin provocarea hemolizei, sau a distrugerii celulelor sanguine, ceea ce contribuie la un nivel scăzut de fier.

Inhibitorii pompei de protoni pentru refluxul de acid, arsuri la stomac și ulcer gastric, suprimă absorbția fierului. Suplimentele de zinc trebuie luate cu aproximativ o oră înainte de fier.

Alergarea, în special pe suprafețe de drumuri dure, poate contribui la degradarea globulelor roșii, numită hemoglobinurie de marș, cunoscută și sub numele de hemoliză de la greutarea picioarelor. Anumite etape sau condiții de viață pot crește nevoia de fier a organismului, inclusiv sarcina, alăptarea și creșterea rapidă la copii și adolescenți.

Citește și: Testul de sânge care poate schimba viitorul diagnosticării bolii Parkinson. Identifică riscul de Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor

Foto: Freepik @yarunivstudio

Simptome

Un test de sânge este principala metodă de determinare a nivelului scăzut de fier. Există diverse tipuri de teste de fier, fiecare cu valori normale diferite, care pot diferi în funcție de factori precum vârsta, sexul și condițiile de sănătate. Un test de fier seric măsoară cantitatea de fier circulant în sânge, nivelurile scăzute indicând o deficiență de fier.

Un test măsoară transferrina, o proteină care deplasează fierul în tot corpul. Nivelurile ridicate de transferrină pot indica o anemie prin deficit de fier. Un test de capacitate totală de fixare a fierului examinează cât de bine se atașează fierul la transferrină și la alte proteine din sânge.

Nivelurile scăzute pot indica un nivel scăzut de fier în sânge din cauza anemiei prin deficit de fier. Un test de sânge pentru feritină măsoară cantitatea de fier stocată în organism.

Ce se întâmplă dacă ai deficiență de fier

Nivelurile scăzute de fier din organism pot duce la anemie, la scăderea numărului de celule sanguine și la niveluri scăzute de heme, deoarece fierul este esențial pentru producerea hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul în celulele roșii din sânge.

Simptomele unui nivel scăzut de fier și ale anemiei pot include oboseală, dureri de cap, unghii fragile, piele palidă, crăpături la colțul gurii, slăbiciune generalizată, dificultăți de respirație, amețeli, tulburări de cunoaștere, căderi, picioare neliniștite, palpitații, ritm cardiac crescut și o poftă de substanțe non-nutritive, cum ar fi gheața, argila, pământul sau hârtia.

Dacă anemia persistă o perioadă lungă de timp, aceasta poate duce la rezultate mai severe, cum ar fi insuficiența de organe, insuficiența cardiacă și insuficiența renală.

Citește și: Creșterea incidenței cancerelor gastro-intestinale la adulții tineri. Ce spun noile studii

Alimentele bogate în fier

Pentru a preveni deficiența de fier, este esențial să se identifice cauza prin consultații la medic, examene fizice și teste de laborator. Modificările stilului de viață și ale dietei pot contribui, de asemenea, la creșterea nivelului de fier.

Alimentele bogate în fier, cum ar fi carnea de vită, carnea de pasăre, carnea de porc, carnea de miel, somonul, tonul, sardinele și ouăle, pot fi încorporate în dieta ta. Vegetarienii își pot crește aportul de fier prin consumul de fasole coaptă, linte, paste integrale, pâine, nuci, semințe, varză, spanac, broccoli sau tofu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum să obții mai multă energie în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel