Cauze surprinzătoare pentru care nu slăbiți oricât încercați

Sportul nu ajută doar la menținerea unei greutăți normale
Stresul și antidepresivele sunt doar două cauze care ar duce la kilograme în plus la unele persoane.

Cauze, slăbit. Experții webmd au detaliat câteva motive pentru care nu reușiți să slăbiți oricât de mult încercați prin dietă și sport.

Acestea sunt:

Lipsa somnului – dacă vă culcați târziu sunt mari șanse să luați o gustare nesănătoasă, adică calorii în plus. Când nu dormiți suficient se modifică nivelul hormonilor în organism, crește foamea și pofta de mâncare.

Stresul – în situații tensionate, corpul secretă cortizol, „hormonul stresului", iar asta determină o creștere a apetitului și alegeri nesănătoase de hrană, cu un conținut ridicat de calorii. Această combinație este un teren de reproducere perfect pentru creșterea în greutate.

Antidepresive - un efect secundar nefericit al unor antidepresive este creșterea în greutate. Discutați cu medicul despre modificarea planului de tratament dacă credeți că antidepresivul prescris vă îngrașă. Dar nu vă schimbați singur medicația. Și depresia în sine poate provoca modificări în greutate.

Steroizi - medicamentele anti-inflamatorii cum ar fi prednisonul sunt de notorietate pentru că provoacă creștere în greutate. Motivele principale sunt retenția de fluid și apetitul crescut. Dacă ați luat steroizi mai mult de o săptămână, nu-i opriți brusc. Acest lucru poate duce la probleme grave. Vorbiți cu medicul.

Medicamente care pot cauza creșterea în greutate - câteva alte pastile sub formă de rețetă sunt legate de creșterea în greutate: antipsihotice (utilizate pentru tratarea tulburărilor precum schizofrenia și tulburarea bipolară), împreună cu medicamente pentru tratarea migrenelor, convulsii, hipertensiune arterială și diabet.

Nu dați vina repede pe pastilele anticoncepționale – acestea nu provoacă creștere în greutate de durată. Se crede că unele femei care iau anticoncepționale pot avea unele creșteri în greutate legate de retenția de lichide, dar este, de obicei, pe termen scurt.

Hipotiroidism - dacă tiroida (glanda în formă de fluture din partea din față a gâtului) nu face suficient hormon tiroidian, probabil că te simți obosit, slab și rece și crești în greutate. Fără suficient hormon tiroidian, metabolismul încetinește, făcând creșterea în greutate mai probabilă. Chiar și o tiroidă care funcționează la capătul inferior al intervalului normal poate duce la creșterea în greutate. Tratarea hipotiroidismului cu medicamente poate inversa o parte din creșterea în greutate.

Nu învinovățiți menopauza - majoritatea femeilor câștigă ceva în greutate în perioada menopauzei, dar probabil hormonii nu sunt singura cauză. Îmbătrânirea încetinește metabolismul, astfel încât se ard mai puține calorii. Și schimbările în stilul de viață (cum ar fi sport mai puțin) joacă un rol.

Sindromul Cushing - creșterea în greutate poate fi un simptom obișnuit al sindromului Cushing, o afecțiune în care sunteți expus la prea mult din cortizolul hormonului de stres, care la rândul său provoacă creșterea în greutate și alte anomalii. Puteți obține sindromul Cushing dacă luați steroizi pentru astm, artrită sau lupus. Se poate întâmpla și atunci când glandele suprarenale fac prea mult cortizol, sau ar putea fi legate de o tumoare. Creșterea în greutate poate fi cea mai proeminentă în jurul feței, gâtului, spatelui superior sau taliei.

Sindromul ovarelor polichistice - este o problemă hormonală frecventă la femeile în vârstă fertilă. La majoritatea femeilor cu acest sindrom le cresc multe chisturi mici pe ovare. Starea duce la dezechilibre hormonale care afectează ciclul menstrual al unei femei și poate duce la un plus de păr și acnee. Femeile cu această afecțiune sunt rezistente la insulină (hormonul care controlează zahărul din sânge), deci poate provoca creștere în greutate. Greutatea tinde să se strângă în jurul burtei, punând aceste femei la un risc mai mare de boli de inimă.

Renunțarea la fumat - unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. Când renunțați puteți câștiga ceva greutate, dar poate mai puțin decât credeți, mai puțin de 10 kilograme. Ar trebui să încetați să vă simțiți mai înfometat după câteva săptămâni, ceea ce vă va ajuta mai ușor să pierdeți orice greutate câștigată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel