Cauza care duce la apariția psoriazisului. Cercetătorii australieni anunţă că au descoperit-o: Asta alimentează boala

Psoriazis - Foto: Freepik
Cercetătorii australieni anunţă că au descoperit o cauză a psoriazisului.

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin apariția unor plăci roșii, solzoase, însoțite de mâncărime. Pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt cel mai frecvente pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui.

Cauza exactă a psoriazisului nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este rezultatul unei combinații de factori genetici, imunologici și de mediu.

Este o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă greșit celulele sănătoase ale pielii, accelerând procesul lor de creștere și ducând la formarea plăcilor de psoriazis.

Psoriazis - Foto: Freepik

Simptomele pot varia de la ușoare până la severe și pot include pete roșii, inflamație, durere și mâncărime.

Deși nu este contagios, psoriazisul poateavea un impact semnificativ asupra calitățiivieții pacienților, afectând nu doar aspectul fizic, ci și starea emoțională și socială a pacienților.

Oamenii de știință din Australia au identificat o mutație genetică care ar putea fi asociată cu o afecțiune cronică a pielii.

Un studiu internațional publicat în anul 2021 a estimat că prevalența psoriazisului la nivel global este de 2 - 3%, ajungând până la 11% în unele țări din nordul Europei.

Într-un studiu publicat luni, o echipă de la Universitatea Națională Australiana (ANU) a descris descoperirea unei variante mutante a genei IKBKB, responsabilă de apariție psoriazisului - o afecțiune inflamatorie a pielii caracterizată prin pete roșii solzoase și prurit generalizat.

Cercetătorii au constatat că pacienții care moștenesc două copii ale genei afectate de mutație pot dezvolta artrită psoriazică, o condiție care provoacă dureri articulare, rigiditate și umflături.

Speranța oamenior de știință este că această descoperire va contribui la îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului pentru cei afectați de psoriazis și artrită psoriazică.

Chelisa Cardinez, de la Facultatea de Științe Medicale John Curtin din ANU și co-autoarea a studiului, a explicat că utilizând șoareci, echipa a observat că mutația IKBKB determină o funcționare anormală a celulelor T de reglementare (T-reg).

"Eforturile noastre s-au concentrat pe înțelegerea modului în care aceste celule, care ar trebui să regleze sistemul imunitar, devin, de fapt, parte a procesului inflamator care alimentează boala", a declarat Carinez.

"Prin elucidarea funcției genei IKBKB și a impactului acesteia asupra dezvoltării bolilor, sperăm să deschidem uși către noi terapii și să oferim oportunități de tratament pentru cei care suferă de aceste afecțiuni", a mai spus cercetătorul.

Potrivit organizației non-guvernamentale Psoriasis Australia, peste 1,6 milioane de autralieni trăiesc cu psoriazis, iar aproape o treime dintre ei se confruntă cu probleme de sănătate mentală, inclusiv depresie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel