Palpitațiile inimii, adesea...
Cătina, originală din nordul și centru Europei, zona caucaziană și vestul Asiei, este un fruct cu multiple beneficii pentru sănătate, având un conținut bogat de vitamine, minerale și nutrienți. De altfel, este unul dintre produsele ce conține toți cei patru acizi grași Omega, dar fiind în același timp o sursă importantă de antioxidanți.
Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină (BNM), cătina conține:
- vitamina C (250-333 mg / 100 g),
- ulei din semințe (7,69-13,7%),
- ulei în pulpa mai moale (19,2-29,1%),
- conținut de fitosterol în uleiul din semințe (3,3-5,5%) și antocianină (0,5-25 mg / L)
Analiza de minerale a evidențiat conținutul ridicat de potasiu (140-360 mg), sodiu (20-80 mg), calciu (70-98 mg), magneziu (150-240 mg), fier (40-150 mg) și fosfor (110-133mg).
Alți nutrițeni din conținutul cătinei sunt:
- vitaminele: B1, B2, B6, B9, A, E, D, K și P
- carotenoizi
- mineralele: seleniu, cupru și zinc
- acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9
- antioxidanți, precum flavonoidele
- ulei esențial
- carbohidrați,
- aminoacizi, arată BNM.
”Fructele de cătină sunt printre cele mai complexe daruri ale naturii. Au o multitudine de proprietăți, sunt antioxidante, protectori de vase și de inimă, au rol depurativ, ajută pielea. Cătina este unul dintre foarte puținele alimente care conține toate cele patru categorii de acizi grași de tip Omega. Se tot vorbește despre importanța acizilor grași de tip Omega, pentru sănătate în general, iată, fructele de cătină sunt printre puținele alimente care aduc în aceeași bobiță toate cele patru categorii.
De asemenea, în fructele de cătină avem aminoacizi. Nu sunt importanți doar pentru cei care vor să își crească masa musculară, sunt importanți pentru noi toți și fructele de cătină conțin 18 din cei 22 de aminoacizi cunoscuți”, a declarat dr. Luiza Pîrvu, medic specialist în diabet, zaharat, nutriție și boli metabolice, la Antena 1.
Vezi și: Picioarele reci, cauze și tratament. Trucul simplu pentru a le menține calde în timpul iernii
Cătina, prin conținutul bogat de nutrienți este un aliat bun în lupta cu infecțiile bacteriene, dar și prevenirea apariției celulelor canceroase.
Cătina are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, iar cele mai multe dintre beneficii vin de la bobițele mici și portocali, respectiv din uleiul de cătină.
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Bogată în flavonoide și cele patru tipuri de acizi grași Omega, cătina are efect asupra sistemului cardiovascular. Acidul palmitoleic, Omega 7, este un acid gras rar întâlnit în sursele vegetale, însă cătina este unul dintre puținele care îl conține. Acest acid, împreună cu alți acizi grași, pot ajuta șa scăderea colesterolului, la reducerea inflamațiilor, dar și îmbunătăți funcția cardiacă, în general, notează WebMD.
Suport în tratarea cancerului
Cătina, sub formă de suc sau de ulei, poate susține în terapia anticancer, arată studiile clinice. Flavonoizii din cătină, în special quercitina, kaempferolul și izorhamnetina, creează răspunsuri citotoxice cu celulele canceroase și ajută la împiedicarea înmulțirii acestora.
Îmbunătățește sănătatea pielii
Cătina este folosită și în cosmetică, la produsele pentru îngrijirea pielii și părului, datorită conținutului de vitamine și acizi grași.
Pe lângă vitaminele A, C și, E, uleiul de cătină este bogat în acid gama-linolei, un acid gras Omega 6, care ajută circulația sângelui și reduce semnele de îmbătrânire.
Uleiul de cătină de mare conține, de asemenea, steroli vegetali precum beta-sitosterol și campesterol care adaugă hidratare, netezesc textura pielii și stimulează elasticitatea acesteia.
Previne apariția bolilor
Cătina conține, așa cum am mai precizat, antioxidați care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor provocae de radicalii liberi. Aceste daune pot duce la boli grave, cum ar fi cancerul, accidentul vascular cerebral și bolile cardiovasculare.
Astfel, consumul de antioxidanți poate ajuta la reducerea riscului de boli cronice.
Vezi și: Cum să prepari salata de ton. Ingredientul secret care o va face sănătoasă și gustoasă
În general, cătina este considerată sigură, atât la consumul intern, cât și la utilizarea externă, având minime reacții adverse.
Ce trebuie reținut este faptul că fructele de cătină pot interacționa cu anumite medicamente, în special cu cele pentru tensiunea arterială și coagularea sângelui.
În ceea ce privește modul de consum medicul afirmă că fructele de cătină pot fi consumate ca atare ori în combinație cu miere, din cauza gustului acrișor ce vine de la vitamina C, în timp ce nectarul de cătină se poate amesteca și cu apă, pentru ceai, cu sau fără miere, în funcție de preferințele fiecăruia.
”Dar cătina este folosită și pentru gătit. Se pot face sosuri, precum și diverse jeleuri, piureuri. Mai există o reteță, cred că la fel de folosită ca și cătina cu miere, este vorba de cătină cu suc de morcov, cu iaurt și, bine-înțeles, puțină miere”, a mai spus medicul.
Având în vedere perioada scurtă în care fructele se găsesc sub formă proaspătă, este o provocare în ceea ce privește modul de păstrare a acestora. Astfel, cătina se poate păstra la congelator, însă varianta cea mai ușoară este sub formă de suc, pentru a fi mai ușor de consumat.
”Întotdeauna trebuie să fim atenți la siguranța alimentară. Este foarte important de unde ne luăm alimentele, fie că este vorba de cătină sau de orice alt produs.
De asemenea, trebuie să menține condițiile de procesare și să îndeplinească normele de siguranță alimentară: odată să altereze cât mai puțin proprietățile alimentului,
Depinde și de cum îl procesăm. Există mai multe metode de a steriliza, inclusiv sucul. Evident că evităm metoda chimică, pentru că aceasta distruge cel mai mult din calitățile fructelor, dar există și o metodă de procesare, hiperpresiune - HPP, un șoc presional foarte mare.
Practic este medoda cea mai modernă care conservă cel mai bine proprietățile fizico-chimice, organoleptice ale cătinei, în cazul de față”, a mai spus medicul, subliniind că această metodă de procesare există deja și în România, mai mult, că în comparație cu procesul de pasteurizare, HPP-ul păstrează mai bine sucul de cătină.
Vezi și: Pomelo, citricul ideal pentru tensiunea arterială. Mai are și alte beneficii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...