Câte ore trebuie să dormim, de fapt: Somnul nu e un moft, e UTIL. Curăță creierul de MIZERIE

cate ore trebuie sa dormim. FOTO Pexels @ Polina Koraleva
Ce trebuie făcut pentru a intra în starea de somn, dar și câte ore sunt necesare pentru un somn odihnitor. 

Viața agitată, cu programe de lucru prelungite, cu o multitudine de activități și după lăsarea serii, toate acestea ne dau bătăi de cap atunci când vine vorba de somn, dar mai ales de un somn odihnitor.

Câte ore sunt recomandate, dar și de ce este somnul atât de necesar, a explicat specialistul în neurștiințe Paul Olteanu, în cadrul emisiunii Medicool de la Antena 1.

”Ideal ar fi să dormim cel puțin 7-8 ore, dacă nu vrem să avem mult timp când murim, pentru că realitatea, pe măsurate, este că lipsa somnului este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri, atât pentru psihic, cât și pentru viața emoțională și sănătatea fizică”, a spus Paul Olteanu, trainer și specialist în neuroștiință, la Antena 1.

Potrivit lui Olteanu, care îl citează pe cercetătorul britanic Matthew Walker, nu există nicio specie care să nu doarmă. ”Practic, dacă somnul nu ar fi util, dacă nu ar înfăptui o misiune foarte importantă pentru sănătate, pentru evoluție, pentru cum suntem, ar fi fost epurat ca funcție, măcar la unele vietăți.

Ce m-a ajutat și mai mult să înțeleg de ce-i util, este că somnul, în esență, nu este un moft. Creierul nostru, cum se prinde că trebuie să dea drumul la procese de reparație, să regenereze celule, să curețe creierul de mizeria care se acumulează pe parcursul zilei este cu ajutorul ciclurilor circadiene, noapte - zi. Și practic, în momentul în care se face întuneric, noi, preț de sute de mii de ani, specia noastră, sute de mii de ani alte specii, creierul nostru își dădea seama că a venit momentul să intrăm în starea de repaus.

Este un nucleu specific, nucleul superchiasmatic, undeva deasupra cerului gurii, iar printr-o comunicare cu ochii, nucleul comandă eliberarea de melatonică, care practic ne anunță că a venit momentul să ne culcăm”, a mai spus specialistul în neuroștiințe.

Sfaturi pentru un somn odihnitor. Ce nu trebuie să ai în dormitor

Lumina artificială, răul necesar

De altfel, Paul Olteanu afirmă că lumina artificială, care ne este necesară pentru realizarea unor activități  și după lăsarea întunericului, în fapt ne face o mare defavoare.

”În esență, aceasta este mecanica din creierul nostru. În momentul în care această lumină, mai ales noaptea, când nu mai este lumină naturală, mie îmi pătrunde în ochi, de unde comunică spre nucleul amintit, creierul meu nu își mai dă seama, cu la fel de multă ușurință că a venit momentul să mă bage în starea de somn, să elibereze melatonina, care este hormonul care ne bagă în starea necesară pentru a ațipi, pentru a dormi, iar acest lucru nu ne face foarte bine, deoarece creierul nu o să poată foarte ușor să facă diferența dacă lumina vine de la soare și este cazul să am energie în mod natural sau dacă este de la un bec care îmi bate nepotrivit în ochi”, a mai spus Paul Olteanu.

Sfaturile specialistului

Pentru un somn, care să fie și suficient de lung, dar mai ales odihnitor, specialistul a venit cu o serie de recomandări.

Astfel, acesta spune că luminile din camere trebuie reduse la un nivel la care ne putem descurca bine prin casă, astfel încât ”să scadă pulsul, să crească nivelul hormonilor de stres înainte să adormim”, subliniind că în cazul în care avem nevoie de o lumină mai puternică, aceasta să vină de la o sursă aflată la nivelul ochilor, ”când îți bate lumina de la plafonieră, mesajul este că soarele este încă sus”.

De asemenea, mai spune Olteanu, este necesar ca în camera de dormit să fie scăzută temperatura, cu câteva grade decât în celelalte încăperi. 

”Frigul trage la somn. Noi când dormim, ne scade temperatura corpului și dacă în camera respectivă este deja mai frig, ne bagă mai ușor în starea respectivă”, a mai spus Olteanu, care a explicat mecanismul prin care organismul se relaxează în timpul somnului, exemplificându-l prin propriul somn.

”În timpul somnului, pe lângă faptul că creierul ia o pauză, de exemplu, cortexul prefrontal care consumă cea mai multă energie, este structura care ia cea mai mare pauză, se mai întâmplă un lucru interesant.

Este un lichid, care circulă pe șira spinării, lichidul glialimfatic, care curăță creierul de mizerie și, ce este cel mai important, îl curăță de hormonii de stres.

Cortizolul și adrenalina din creier, peste noapte, sunt sistate, și în momentul în care circulă acest lichid, pracatic, la nivelul creierului, agitația scade. De departe este cel mai sănătos lucru, și pentru a reduce nivelul de stres”, a mai spus specialistul.

Mai mult, acesta a ținut să sublinieze faptul că un somn insuficient, în timpul săptămânii, nu poate fi recuperat în zilele de weekend, precizând că o ațipire de 17-26 de minute poate să îmbunătățească memoria, potrivit unui studiu realizat de NASA.

Vezi și: Câte ore de somn sunt necesare pentru persoanele adulte. Care sunt riscurile unui somn insuficient

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel