Câte minute să aștepți după masă înainte de a te spăla pe dinți. Efectele periajului prea intens asupra smalțului

periajul dintilor Foto: Freepik @pressfoto
Adoptarea unei tehnici corecte de periaj și a unei igiene orale adecvate poate preveni uzura smalțului, sensibilitatea dentară și retragerea gingiilor.

Un periaj prea intens poate duce la uzura smalțului dentar, sensibilitate, durere și retragerea gingiilor. Se recomandă să vă periați între două și trei ori pe zi, folosind o perie cu peri moi sau medii timp de două minute. Se recomandă să așteptați 30 de minute după ce ați mâncat înainte de a vă peria pentru a preveni slăbirea și deteriorarea smalțului dinților.

Abraziunea prin periaj, o afecțiune cauzată de periajul excesiv, poate apărea, de asemenea, atunci când dinții sunt periați prea tare sau prea des. Dr. Jessica Tasios, de la Ora Dental, explică faptul că nu există un număr maxim de ori pentru a peria dinții, dar, în general, periajul de mai mult de trei ori pe zi este inutil și potențial dăunător. Spălatul prea tare sau prea des poate face ca dinții să devină mai sensibili și să deterioreze gingiile prin expunerea zonei rădăcinilor.

Cât de des ar trebui să te speli pe dinți?

Stomatologii recomandă periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara, potrivit dentistului Sean Kutlay. Cu toate acestea, este posibil ca mulți oameni să nu fie acasă la ora prânzului, așa că de două ori ar trebui să fie minimul absolut. Spălatul insuficient poate duce la acumularea de bacterii, carii și boli ale gingiilor. Studiile sugerează că săritul peste periajul nocturn al dinților poate crește riscul de boli de inimă, demență, artrită și cancer pancreatic.

Foto: Freepik @vfhnb12

Asociația Dentară Americană recomandă să așteptați cel puțin 30 de minute după ce ați mâncat înainte de a vă spăla pe dinți, deoarece periajul imediat după o masă sau o băutură acidă poate fi dăunător pentru dinți.

Acidul slăbește smalțul protector al dintelui, iar adăugarea de abraziune îl poate deteriora, potrivit VeryWellHealth. Așteptarea acestui timp de jumătate de oră permite smalțului să aibă timp să se remineralizeze după ce a consumat acid, prevenind deteriorarea în urma periajului.

Cum se face periajul corect

Pentru a menține o bună sănătate orală, periați dinții cu o mișcare circulară cu o periuță de dinți cu peri moi, asigurându-vă că periați linia gingivală și toate suprafețele dentare. De asemenea, folosirea aței dentare este esențială pentru a îndepărta particulele de alimente blocate între dinți.

Schimbați periuța de dinți la fiecare trei-patru luni și periați-o delicat pentru a vă proteja gingiile. Folosiți pastă de dinți cu fluor și periați timp de două minute, dar unii pacienți se grăbesc în acest proces. A-ți timpul necesar pentru a peria fiecare dinte cu atenție și cu atenție este cea mai bună prevenție împotriva cariilor și a cariilor dentare.

Dacă vă periați după tot ceea ce mâncați sau vă periați foarte tare, încercați să vă periați ușor între două și trei ori pe zi, făcând mișcări circulare cu o periuță cu peri moi, timp de două minute. Nu uitați să folosiți ața dentară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel