Cataractă: Două exerciții fizice care reduc riscul de orbire la bătrânețe
17 iun 2020, 18:22

Cataracta, o afecțiune care poate duce la orbire, ar putea fi prevenită prin anumite exerciții fizice

Cataracta este cel mai adesea cauzată de degenerarea maculară legată de vârstă. 

Șase noi studii (link direct), publicate în Jurnalul Internațional de Oftalmologie, cu peste 170.000 de participanți, au arătat că exercițiile fizice, practicate în mod  regulat, pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta cataractă mai târziu în viață.

Rezultatele studiilor relevă faptul că mersul cu bicicleta sau pe jos, o oră pe zi, ar putea reduce riscurile de a dezvolta cataractă cu 2%.


Potrivit studiului, participanții care au efectuat exerciții aerobice, cum ar fi alergarea și ciclismul, și-au redus riscul de a dezvolta cataractă cu 10%, pe parcursul perioadei de studiu.

Deși majoritatea mecanismelor sunt încă necunoscute, unele dintre rezultate au părut să se bazeze pe nivelurile de stres oxidativ și pe prevenția daunelor celulare. Activitatea fizică, moderată până la intensă, previne degradarea lipidelor, care protejează împotriva  deterioraării  progresive.


Mai mult, activitatea fizică poate crește activitatea enzimelor antioxidante, nivelul HDL (lipoproteină cu densitate ridicată) (denumit și colesterolul bun) și îmbunătățește rezistența la insulină. Toate acestea  ajută sistemele biologice să transporte mai mulți antioxidanți din plasmă către lentilă,  pentru a preveni deteriorarea oxidativă.

 

Studiile integrale, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?