Cât zahăr trebuie să consumăm, de fapt. Dr. Florin Bălănică: Nu cred că ideea este de a renunța, ci de a-l controla

zahar -FOTO: Freepik@fabrikasimf
EXCLUSIV
Aceasta este cantitatea de zahăr pe care trebuie să o consumăm într-o zi. Numai că este aproape imposibil de respectat.

Recomandările privind consumul de zahăr variază în funcție de organizația sau autoritatea care le emite, dar majoritatea recomandă să limităm consumul de zahăr adăugat la maximum 10% din totalul caloriilor zilnice.

Cât zahăr trebuie să consumăm, de fapt

Dr. Florin Bălănică, medic nutriționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este, de fapt, cantitatea de zahăr pe care ar trebui să o consumăm într-o zi. De altfel, medicul a explicat de ce nu putem renunța la zahăr.

"E greu să renunți la zahăr pentru că există într-o grămadă de alimente sub formă naturală sau adăugată. Nu cred că ideea este de a renunța, ci ideea este de a-l controla. În funcție de sex, vârstă, patologie și capacități fizice, activitate fizică, există niște dozaje. Un bărbat poate să consume 30-40 de grame, până spre 50 de grame dacă este un bărbat activ și cu o masă musculară bună.

O femeie trebuie să se limiteze cam la 20-30 de grame pe zi. Nu putem evita, dar trebuie să fim într-o zonă de echilibru", a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în Psihonutriție și Terapie Medicală Nutrițională, fondator MetodaDrBălănică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Ce trebuie să știi despre cafea dacă ai probleme cardiace. Dr. Cătălina Arsenescu: Dacă îi dau unui om o cafea și o bea de plăcere, nu o să îi facă rău. O să îi facă rău dacă îi interzic

Zahăr - FOTO: Freepik@jcomp

Excesul de zahăr, efecte nocive

Experții subliniază importanța conștientizării cantității de zahăr consumată zilnic, deoarece excesul poate contribui la obezitate, diabet și alte afecțiuni metabolice. Recomandarea lor este ca oamenii să își monitorizeze atent aportul de zahăr și să încerce să limiteze consumul de produse cu adaos de zahăr, concentrându-se în schimb pe alimente bogate în nutrienți esențiali.

O limită zilnică de 50 de grame de zahăr adăugat a fost identificată ca fiind benefică pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Această recomandare este în concordanță cu ghidurile emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care sugerează ca zahărul adăugat să nu depășească 10% din totalul caloriilor zilnice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel