Cercetătorii au realizat o...
Cât de sănătos este hotdog-ul. Specialiștii au analizat compoziția acestui tip de preparat îndrăgit de tineri și nu numai. Hotdog-ul este un tip de cârnați care își au originea în Frankfurt, Germania în timpul secolului al 13-lea. Mai târziu au fost popularizați ca street food în New York City în anii 1800.
Specialiștii susțin că nu toate preparatele de tip hotdog sunt la fel de sănătoase. Dacă optați pentru un hotdog ieftin, calitatea va fi modestă.
Pentru a înțelege de ce hotdog-urile sunt privite cu scepticism, este esențial să înțelegem ce conțin, de fapt, aceștia. Garniturile de carne, care constituie cea mai mare parte a oricărui hotdog, iar acestea nu sunt mereu produse din părțile mai puțin dorite ale animalului.
"O concepție greșită comună este că toți hotdogii conțin subproduse din carne. Numai hotdog-ul etichetat cu expresia «cu subproduse» sau «cu carne de soi» poate conține subproduse din carne", spune dr. Elizabeth Boyle, cercetător în domeniul cărnii și profesor la Universitatea de Stat din Kansas.
Vezi și: De ce îți cade părul în timpul iernii. Ce poți face pentru a preveni acest lucru. Ce rol are căciula
Cu toate acestea, produsele secundare de origine animală nu sunt singurul motiv pentru care hotdog-ul are o reputație proastă. Nitrații, un compus chimic folosit pentru a vindeca carnea procesată, au fost legați de o serie de forme diferite de cancer. Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor nu înțeleg diferența dintre nitrați și nitriți. Nitrații sunt folosiți pentru a împiedica un hotdog să se strice rapid, pentru a-și îmbunătăți aroma și pentru a le oferi acea culoare roz distinctă.
Cu toate acestea, atunci când nitratul interacționează cu bacteriile găsite în carne, se transformă în nitrit, care se găsește în sfeclă, varză, morcovi, țelină, ridichi și spanac și este considerat ingredientul chimic activ ai hotdog-ului.
"Există această idee că nitritul va ucide pe toată lumea de pe planetă care a fost scoasă din context și aruncată în aer. Știința ne spune că nitritul poate fi toxic la o anumită doză și poate provoca probleme de sănătate umană, deoarece nivelurile ridicate de nitrit și proteine și căldura ridicată de 148 de grade Celsius sau mai mare s-au dovedit a fi cancerigene, dar numai în studiile pe șoareci", spune Jeff Sindelar, ph.D., cercetător în domeniul cărnii și profesor la Universitatea wisconsin-Madison, potrivit Fatherly.
Temperatura este importantă de remarcat, deoarece nitriții trebuie încălziți peste 148 de grade pentru a se transforma în nitrozamine, care au fost legate de cancer. De aceea, atunci când hotdog-urile sunt produse în fabrici, nu sunt niciodată expuse la căldură mai mare de 93 de grade, explică Sindelar.
Asta înseamnă că gătitul hotdog-urilor în apă clocotită, cuptorul cu microunde sau pe grătar la foc mic este cea mai potrivită metodă.
În schimb, prepararea hotdog-ului pe grătarele cu cărbune prezintă riscuri. Carnea din hotdog este compusă din mai mult de 60% apă, ceea ce le face să se auto-răcească atunci când ajung peste 148 de grade pe flacăra deschisă a unui grătar, ceea ce ar putea reduce un anumit risc. Acest lucru face nitrații și nitriții mai puțin periculoși.
Ambii experți sunt de acord că pericolul real al hotdog-ului este cantitatea mare de grăsimi și sodiu pe care o conține, motiv pentru care niciun expert nu ar recomanda vreodată ca aceste produse să fie consumate în mod regulat.
"Dacă cineva ar mânca hotdog în fiecare zi, aș face recomandarea de a-și echilibra mai bine dieta. Cu toate acestea, nu ar fi din cauza nitriților. Hotdog-ul oferă o contribuție foarte mică de nitriți în general în dieta umană", spune Sindelar.
Numărul de calorii dintr-un hotdog variază în funcție de sosurile pe care le doriți, muștar, maioneză, ketchup. În plus, dacă optați și pentru o salată, valoarea nutrițională se modifică.
Mulți oameni se bucură de hotdog fără topping-uri. Cele mai populare două condiment din hotdog sunt muștarul și ketchup-ul, fiecare oferind aproximativ 10-20 de calorii pe lingură (16 grame).
Alte topping-uri precum chili, brânză sau salata coleslaw și garnitura de cartofi prăjiți mai pot adăuga până la alte 300 de calorii în plus, în funcție de mărimea porției, potrivit Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...