Cât de periculos este glutenul pentru sănătate. Copiii, mai predispuși la afecțiunile digestive

cat de periculos este glutenul pentru sanatate. FOTO Pexels @ Patricio Nahuelhual
Popularitatea dietelor fără gluten, chiar și în rândul persoanelor fără sensibilitate la gluten sau cu boală celiacă, ridică semne de întrebare asupra efectelor nocive ale glutenului. 

Popularitatea dietelor fără gluten, chiar și în rândul persoanelor fără sensibilitate la gluten sau cu boală celiacă, ridică semne de întrebare cu privire la efectele nocive ale glutenului asupra sănătății.

Proteinele din grâu, orz și secară sunt surse de gluten. Ovăzul și porumbul nu au aceleași proteine, dar pentru că intră în contact cu alte cereale, în timpul recoltării, acestea pot fi contaminate. Atunci când făina de grâu (sau făina cu proteine de gluten) este amestecată cu apă, aceasta devine gluten. Proteinele din făină devin flexibile, lipicioase și elastice, lucru care o face ideală pentru aluaturi și aluaturi.

Boala celiacă, sensibilitatea la gluten și alergiile la grâu

Dietele fără gluten sunt importante pentru persoanele cu boală celiacă și sensibilitate la gluten.

Boala celiacă. Una din 100 de persoane din întreaga lume suferă de boala celiacă, potrivit WebMD. Aceasta o tulburare genetică autoimună care te face sensibil la gluten. Când îl mănânci, o reacție în intestinul subțire duce la un atac asupra vilozităților, proiecții asemănătoare unor degete care ajută organismul să absoarbă nutrienții. Boala celiacă poate duce la complicații pe termen lung.

Simptomele bolii celiace includ:

- Diareea;

- Balonare sau gaze;

- Oboseală;

- Disconfort la nivelul burții;

- Constipație;

- Greață;

- Vărsături;

- Anemie;

- Pierderea densității osoase (osteoporoză) și oase înmuiate (osteomalacie);

- Mâncărimi sau iritații ale pielii;

- Ulcerații bucale;

- Dureri articulare;

Ce trebuie reținut este faptul că simptomele pot fi diferite de la o persoană la alta, de la o categorie de vârstă la alta. De exemplu, copiii sunt mai predispuși să aibă probleme digestive decât adulții.

Sensibilitatea la gluten. Cunoscută și sub numele de intoleranță la gluten, sensibilitatea la gluten provoacă simptome similare cu boala celiacă, fără a afecta intestinul subțire.

Persoanele cu sensibilitate la gluten sunt susceptibile de a avea simptome care nu au legătură cu sistemul lor digestiv, cum ar fi:

- Dureri de cap;

- Dureri articulare;

- Amorțeală la nivelul membrelor;

- Minte tulbure;

Ca și în cazul bolii celiace, nu există multe opțiuni de tratament pentru sensibilitatea la gluten. Cea mai bună opțiune este să vă țineți de o dietă fără gluten.

Alergia la grâu. Alergiile la grâu sunt diferite de boala celiacă și de sensibilitatea la gluten. Cineva cu o alergie la grâu este alergic la proteinele din grâu, care pot fi glutenul. Simptomele unei alergii la grâu pot fi digestive sau pot include:

- Iritație, mâncărime și umflături în jurul gurii și gâtului;

- Mâncărimi și umflături ale pielii;

- Congestie;

- Dificultăți de respirație.

Dacă aveți o alergie la grâu, va trebui să respectați o dietă fără grâu.

Vezi și: Quinoa, cereala fără GLUTEN. Ce conține acest aliment MINUNE și cum o GĂTIM

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel