Cât de agresivă este EG.5, noua tulpină COVID-19. Ar trebui să ne mai temem de COVID? Carmen Dorobăț: Pandemia nu se oprește de azi, pe mâine, în 24h. Să ne așteptăm la noi variante

Cât de agresivă este EG.5 - Foto: freepik @drazen zigic
EXCLUSIV
Medicul Carmen Dorobăț ne-a vorbit despre noua variantă COVID-19, EG. 5, care a început să îngrijoreze oamenii în această perioadă.

Carmen Dorobăț, medic la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, a vorbit despre noua tulpină de COVID - 19, EG. 5, care a început să îngrijoreze oamenii în această perioadă:

”Așa cum ne și așteptam, pandemia nu se oprește, de azi pe mâine, în 24h. Încă există încă cazuri de COVID-19. Internăm în special cazurile care sunt la extreme de vârstă, deci, pacienți, de regulă, peste 70 de ani.

Nu au fost probleme atât de grave, care să ne impună un semn de exclamare în ceea ce privește schimbarea conduitei din punct de vedere medical, a transmiterii și a formei clinice determinate în prezent, de această nouă tulpină de coronavirus”, a spus aceasta.

Întrebată de ce a apărut o nouă tulpină COVID-19 acum, aceasta a răspuns, în exclusivitate pentru DC Medical: ”Trebuie să vă spun că ne așteptam, pentru că prin pasaje repetate de la persoană la persoană, pe de o parte, prin posibile combinații între sub-variantele deja existente, pe de altă parte, sub o presiune a unei medicații specifică antivirale, pe care noi o avem, din fericire, la dispoziție în acest moment. Deci, iată un cumul de factori, care intervin și pot determina apariția unei noi tulpini.

Așa suntem obișnuiți și cu alte comportamente determinate de alte virusuri, cum ar fi, de exemplu virusul HIV, care, de asemenea, își poate schimba structura și poate să apară sub o nouă variantă. Deci, așa sunt lucrurile. Ne așteptăm să apară și noi variante, însă cel mai important este să le ținem sub control din punct de vedere epidemiologic și din punct de vedere medical.

Și pot spune că în momentul de față intervenționiștii au experiența necesară, ceea ce înseamnă management-ul unui pacient cu COVID-19", ne-a mai explicat medicul Carmen Dorobăț, de la Spitalului de Boli Infecţioase ''Sf. Parascheva'' din Iaşi.

Vezi și: Ceaiul de ceapă, leacul care desfundă căile respiratorii. Te scapă de tuse și nasul înfundat. E inamicul răcelilor și al gripei

De ce cresc cazurile de COVID-19 acum. Mai există cazuri grave de COVID-19?

Medicul ne-a adus la cunoștință faptul că numărul cazurilor de COVID-19 este în creștere, din cauza socializării intense din timpul acestui sezon călduros.

Contagiozitatea acestei tulpini este importantă, din experiența celor care au dat date din vestul Europei. Fiind o contagiozitate ridicată și fiind o perioadă de vară, cu concedii, categoric trebuie să ne bucurăm de acest anotimp estival.

Ca urmare a socializării intense, iată că și numărul de cazuri poate crește. Așa cum spuneam, nu trebuie să avem un semnal de alarmă în acest fel.

Problema este că cei care se știu a avea deja o sănătate precară prin boli cronice, care sunt grave, cum este un diabet zaharat dezechilibrat, cum este un pacient cu neoplazie aflat în stadiul avansat. Astfel de pacienți care au sănătatea deosebit de precară, sigur că ar trebui să evite aglomerațiile în spații închise în această perioadă și să prefere, cum este de așteptat pentru toată lumea, plimbări în aer liber”, ne-a mai spus medicul.

Întrebată dacă numărul cazurilor grave de COVID-19 este unul îngrijorător, Carmen Dorobăț a explicat că acesta este redus și că trebuie să ne așteptăm, în viitor, la dezvoltarea de noi tulpini de COVID-19, iar persoanele cu vârste înaintate pot fi cele mai afectate.

”În prezent, există cazuri grave, dar numărul lor este redus, adică asta înseamnă că mai există cazuri care necesită internare în terapie intensivă, dar numărul lor este redus și în același timp este determinat ca și profil de pacient, pacientul care este peste 70 de ani, pacienți de 80, pacienți de 90 de ani, care, evident, la aceste vârste au și alte comorbidități", ne-a mai spus Carmen Dorobăț.

Care ar fi cazurile extreme ale acestei variante. Ar putea COVID-19 să dezvolte și alte variante mai agresive în viitor?

"Trebuie să vă spun că din experiența ultimilor luni, numărul cazurilor grave nu a fost mare. Au fost, ca să spun așa, obișnuite, dacă ne-am raportat, să spunem, la o infecție cu virus gripal sau cu virus sincițial respirator, care și acestea, virusuri cu transmitere pe cale respiratorie, pot determina forme grave la pacientul vârstnic sau la pacientul imunodeprimat de diverse cauze.

Da, putem să ne așteptăm să apară noi variante exact prin cumulul de factor pe care l-am pomenit deja și acest coronavirus, ca de altfel multe alte variante, pentru că noi avem experiență cu ceea ce s-a întâmplat cu ani în urmă în sindromul respirator, atât sever, determinat de un coronavirus. Iată și acest coronavirus poate lua noi forme”, ne-a mai explicat Carmen Dorobăț.

Nu este cazul să ne temem de această tulpină, dar trebuie să fim precauți

Ulterior, Carmen Dorobăț ne-a explicat dacă este cazul să ne temem de o nouă variantă gravă a COVID-19. 

”Cum spuneam, de ce nu credem că este vorba despre o perioadă în care să ne facem probleme? Pentru că în momentul în care avem în știință cum să rezolvăm cazul și avem la îndemână aceste medicamente specifice pentru coronavirus, este foarte important.

Pe lângă un amalgam de medicații care pot fi folosite în funcție de forma clinică a bolii respective, dacă există pacienți la terapie intensivă sau nu, iată o serie de motive pentru care în general lumea ar trebui să stea liniștită în momentul de față”, ne-a mai spus aceasta. 

Medicul a subliniat faptul că această nouă tulpină nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru români, putând astfel să ne petrecem în continuare vacanța în condiții liniștite, menționând că persoanele cu afecțiuni grave și boli cronice trebuie să se ferească de mulțimi în spațiile închise în această perioadă. 

”În momentul în care va fi o tulpină agresivă, care va pune probleme din punct de vedere a agresivității formei clinice, adică vor fi forme clinice deosebit de grave și numărul cazurilor care vor necesita terapie intensivă va fi mare, cum ne aducem aminte, deloc cu plăcere că au fost o realitate în valul determinat de tulpina Beta și de tulpina Delta, iată că putem până atunci să ne petrecem vacanța în condiții liniștite.

Persoanele care se știu a avea probleme de sănătate și care au peste 70 de ani, da, ar trebui să evite aglomerația în spații închise și să prefere plimbările în aer liber”, ne-a mai declarat Carmen Dorobăț, medic la Spitalul Boli Infecțioase din Iași.

Vezi și: EG.5, noua variantă COVID care îngrijorează lumea: ce trebuie să știi despre ea. Care sunt simptomele și cu ce e diferită: Dacă simțiti asta, nu respingeți imediat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel