Carnea roșie: ce-ți distruge în organism

Carnea roșie    FOTO: pexels.com
Carnea roșie, indiferent cum este gătită - fie prăjită, fie la grătar - conține un anumit tip de compuși care sunt dăunători pentru sănătate.

Cei mai buni bucătari din lume ne-au învățat cum să preparăm grătarul și cum să facem o friptură perfectă. Dar, deși experții caută această aromă suplimentară, noile cercetări de la Universitatea din Australia de Sud sugerează că acea caramelizarea la temperatură ridicată ar putea fi dăunătoare pentru sănătatea noastră.
Desfășurat în parteneriat cu Universitatea Națională Gyeongsang, studiul a constatat că consumul de carne roșie și procesată a crescut un compus proteic care poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și complicații în diabet.
Cercetătorul UniSA, dr. Permal Deo, spune că cercetarea oferă informații importante despre dietă pentru persoanele cu risc de astfel de boli degenerative.
„Când carnea roșie este arsă la temperaturi ridicate, cum ar fi la grătar sau prăjire, se creează compuși numiți produși de glicare avansată - sau AGE - care, atunci când sunt consumate, se pot acumula în corp și pot interfera cu funcțiile normale ale celulelor”, spune  dr. Deo.
„Consumul de alimente cu conținut mare de AGE poate crește aportul zilnic total de AGE cu 25 la sută, nivelurile mai ridicate contribuind la rigidizarea vasculară și miocardică, inflamație și stres oxidativ - toate semnele bolii degenerative.”

Dieta nesănătoasă

Publicat în Nutrients, studiul a testat impactul a două diete - una bogată în carne roșie și cereale prelucrate și cealaltă bogată în lactate din cereale integrale, nuci și leguminoase și carne albă folosind metode de gătit la abur, fierbere, tocană.
S-a constatat că dieta bogată în carne roșie a crescut semnificativ nivelurile de AGE din sânge, sugerând că aceasta poate contribui la progresia bolii
Boli cardiovasculare (BCV), în mare parte prevenibile, sunt prima cauză de deces la nivel global. În Australia, reprezintă unul din cinci decese.
Profesorul co-cercetător al UniSA, Peter Clifton, spune că, deși există încă întrebări despre modul în care AGE-urile dietetice sunt legate de bolile cronice, această cercetare arată că consumul de carne roșie va modifica nivelurile de AGE.

 

Studiul poate fi găsit aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel