Care sunt simptomele anorexiei, boala ce afectează preponderent femeile. La ce trebuie să fii atentă

care sunt simptomele anorexiei. FOTO Freepik @ pvproductions
Anorexia, boala cu simptome multiple. La ce trebuie să fii atent

Anorexia nervoasă este o boală psihică ce determină apariția tulburărilor alimentare prin deformarea imaginii propriului corp, respectiv teama nejustificată de creștere ponderală.

Persoanele care se confruntă cu anorexia nervoasă pot prezenta unele dintre următoarele simptome (ceva experimentat în mod obiectiv de către persoană) și/sau semne (manifestări observabile) ale bolii. Tulburările de alimentație pot apărea adesea diferit față de versiunile stereotipizate ale tulburărilor de alimentație prezentate în mod obișnuit în mass-media, notează Very Well Mind.

Mai mult, chiar și după diagnosticare, mulți din anturajul persoanei care suferă de anorexie nu și-au dat seama câte dintre modificările comportamentale erau legate de această afecțiune.

Deși este o boală care afectează în mod disproporționat femeile și care începe cel mai adesea la începutul sau la mijlocul adolescenței, afectează și bărbații și băieții și poate fi diagnosticată atât la copii, cât și la adulții mai în vârstă. Este important să recunoaștem că tulburările de alimentație pot apărea la persoane de toate genurile, vârstele, rasele, etniile, formele și greutățile corporale, orientările sexuale și statutul socio-economic.

Anorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică care poate pune în pericol viața și este cea mai letală tulburare de alimentație, cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate dintre toate tulburările psihice. Persoanele cu anorexie nervoasă adesea nu cred că sunt bolnave și pot încerca să își mascheze greutatea scăzută.

Care sunt simptomele fizice ale anorexiei nervoase

Anorexia nervoasă se caracterizează prin faptul că o persoană nu mănâncă suficient, astfel că rezultatul este o slăbire vizibilă, ca urmare a unui aport subcaloric. Multe dintre aceste simptome sunt asemănătoare cu semnele altor afecțiuni, așa că este foarte important ca acestea să fie evaluate de un medic pentru a putea fi stabilit un diagnostic corect, dar mai ales pentru administrarea tratamentului adecvat.

Durerea abdominală

Anemie și vânătăi neexplicabile

Unghii casante

Mâini și picioare reci

Constipație

Prezența părului pe tot corpul, fenomenul numit lanugo, care reprezintă efortul organismului de a conserva căldura

Păr uscat și subțire

Deshidratare extremă

Căderea părului de pe scalp

Amețeală sau pierderea echilibrului, se poate ajunge chiar și la leșin

Pierderea densității osoase

Pierderea ciclului menstrual după pubertate sau întârzierea primei menstruații (acest lucru a fost eliminat ca și criteriu de diagnostic în Manualul de Diagnostic al Bolilor Mentale, astfel încât bărbații pot îndeplini criteriile pentru anorexie nervoasă)

Tensiune arterială și ritm cardiac scăzute

Piele palidă și slăbiciune musculară

Sensibilitate la frig

Greutate corporală semnificativ de scăzută

Tulburările de alimentație pot fi mortale.

10 semne ale anemiei ce nu trebuie ignorate. Sarcina, printre simptomele deficitului de fier

Simptomele comportamentale

Acestea sunt semnele care sunt adesea observate în exterior de către membrii familiei și prietenii unei persoane care se luptă cu anorexia nervoasă. Ele pot fi observate ceva mai devreme decât unele dintre manifestările fizice.

Plângeri de dureri de stomac

Gătește pentru alții, dar refuză să mănânce ceea ce este gătit

Negarea senzației de foame
Dorința disperată de a face exerciții fizice, chiar și atunci când nu este potrivit, cum ar fi alergatul pe vreme nefavorabilă sau ratarea altor angajamente pentru a face exerciții fizice (la copii ar putea arăta ca hiperactivitate)

Mănâncă combinații alimentare neobișnuite sau ciudate

Perfecționism extrem

Oboseală

Insistența de a purta haine pentru vreme rece, mai largi, chiar și atunci când afară este cald

Poate face eforturi mari pentru a evita să mănânce, cum ar fi inventarea unor scuze pentru a nu se alătura familiei la masă sau declararea faptului că a mâncat deja

Poate ascunde alimentele pentru a evita să le mănânce

Poate părea obsedat de gătit, de cărți de bucate, de emisiuni culinare la televizor sau de alte subiecte legate de mâncare

Refuză să mănânce anumite alimente sau grupuri întregi de alimente (cum ar fi carbohidrații sau deserturile)

Obiceiuri alimentare ciudate sau ritualuri alimentare, cum ar fi insistența de a folosi anumite ustensile

Schimbări bruște și extreme, cum ar fi faptul de a deveni vegetarian sau de a refuza să mănânce alimente neecologice, chiar și atunci când acestea sunt singurele disponibile

Vorbește despre temerile de a lua în greutate sau de a fi gras chiar și atunci când slăbește

Vorbește sau se gândește atât de mult la mâncare, greutate, calorii și diete încât împiedică conversația obișnuită

Se cântărește des, se uită frecvent în oglindă sau verifică dimensiunea anumitor părți ale corpului

Se izolează de prieteni și familie.

Simptomele emoționale

Unele dintre aceste simptome ar putea să fie mai greu de recunoscut de către cei din jur, mai ales în contextul în care persoana ce suferă de anorexie este ceva mai retrasă, ori are semne de anxietate, semne ce au venit ”la pachet” cu pandemia și lock-down-ul.

Ce a scos la iveală lockdown-ul la nivel comportamental. 3 din 10 oameni au fost afectați

Cu toate acestea, familia și prietenii ar fi capabili să evalueze dacă persoana respectivă se confruntă cu unele sau toate aceste semne.

Anxietate

Depresie

Ușor iritabil 

Determină stima de sine, valoarea sau atractivitatea în funcție de aspect și greutate

Autocritica dusă la extrem

Puțină motivație pentru a se implica în relații sau activități

Nevoie puternică de aprobare.

De menționat este faptul nu toate persoanele cu anorexie nervoasă sunt emaciate (piele și os). Anorexia nervoasă poate să fie diagnosticată și în cazul persoanelor care au pierdut recent foarte mult în greutate și sunt ceea ce mulți ar considera ”greutate normală”.

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți prezintă semne de anorexie nervoasă, vă rugăm să solicitați ajutorul unui medic sau al unui profesionist din domeniul sănătății.

Din fericire, anorexia este reversibilă, însă este nevoie de ajutor specializat.

Vezi și: Depresia, mai frecventă la cei cu probleme intestinale. Cele două merg ”mână în mână”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel