Care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru dinți. Trebuie să te ferești de ele. Gabor: Real pericol, hrană pentru bacterii

Care sunt cele mai daunatoare alimente pentru dinti - Foto: Freepicl @Karolina Grabowska
Dr. Alin Gabor a dezvăluit care sunt cele mai dăunătoare alimente pentru dinți, ce pot favoriza apariția cariilor.

Dinții necesită o îngrijire foarte corectă și o atenție deosebită, pentru a-i menține cât mai sănătoși, pentru o perioadă lungă de timp. În acest sens, trebuie să respectăm câțiva pași simpli, când vine vorba de curățarea danturii, dar trebuie să ne ferim și de câteva alimente, care pot fi extrem de dăunătoare dinților și pot favoriza apariția cariilor. Doctorul stomatolog Alin Gabor a dezvăluit, în exclusivitate pentru Spectacola, câteva alimente cheie pe care trebuie să le evităm, dacă ne dorim un zâmbet cât mai perfect, dar și sănătos.

"Există, pe partea de alimente, cele care conțin glucide și carbohidrați. Acestea din urma sunt, de fapt, hrana pentru bacteriile care stau în placa bacteriană. Ele metabolizează aceste glucide și secretă acizi, acizi care topesc suprafața dentară, iar dinții devin mai predispuși la carii.

Alimentele lipicioase, cum ar fi caramelele, sunt aderente și stau foarte mult glucidele pe dinți. Bomboanele, de asemenea, stagnează mult timp în cavitatea bucala. Băuturile carbogazoase, de asemenea, sunt dăunătoare dinților. Din cauza acizilor, dar și glucidelor din compoziția lor, afectează smalțul dentar. Chiar și cele fără zahăr sunt un real pericol", a spus Dr. Alin Gabor, pentru Spectacola.

Care este procesul corect de îngrijire al dinților

Chiar dacă ne ferim de alimentele enumerate mai sus, asta nu înseamnă că nu mai suntem predispuși cariilor sau altor probleme dentare. Tocmai din acest motiv, medicul stomatolog recomandă câteva reguli stricte de îngrijire a danturii, care trebuie să fie respectate punctual.

"Dacă îți dorești să ai dinți sănătoși și frumoși, este obligatoriu să-i cureți corect! În primul rând, este obligatoriu să aplicăm igiena dentară ca să evităm afecțiunile stomatologice nedorite sau halena neplăcută.

În primă fază, este important să reținem că este recomandat să ne spălăm de două ori pe zi pe dinți, dimineața și seara, iar pe parcursul zilei este de preferat ca, după fiecare masă, să facem un lavaj bucal, chiar și simplu, cu apă. Astfel, ne asigurăm că extragem orice urmă de mâncare care poate rămâne între dinți”, acesta este primul sfat important dat de dr. Alin Gabor, medic stomatolog, asistent universitar. 

Cum convingem copiii să meargă la dentist și de ce le e FRICĂ. Dr. Vinereanu, sfat pentru părinți: Teama NU-și va găsi nici locul!

Arina Vinereanu, medic primar stomatolog și Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, a transmis un sfat pentru părinți în ceea ce privește frica de dentist a celor mici, inclusiv a celor cu nevoi speciale.

Întrebată de unde provine, de fapt, frica de dentist și cum convingem copilul să meargă din nou la medicul stomatolog după o experiență traumatizantă, Arina Vinereanu ne-a spus că:  "frica de dentist este, de regulă, frica de necunoscut. Prin urmare, este ceva natural"

"Dacă părinții sunt informați la timp că prima vizită la stomatolog ar trebui să aibă loc în primul an de viață și dacă vizitele se întâmplă la intervale regulate, fără să așteptăm să doară dinții ca să ne hotărâm să facem o programare, atunci aceste vizite vor fi ceva plăcut, așteptat, mediul va fi unul familiar și prietenos, iar teama nu își va găsi nici locul, nici rostul.

Experiențele "traumatizante" sunt, de regulă, acelea cauzate prezentării în urgență, după nopți nedormite din pricina durerilor. Nimeni n-ar avea cum să fie binedispus în astfel de condiții, și cu atât mai puțin un copil care, eventual, are și posibilități mai limitate de comunicare. Iar dacă totuși s-a întâmplat așa, după rezolvarea urgenței inițiale trebuie neapărat să se intre în rutina controalelor periodice, care nu vor mai pricinui un disconfort notabil și vor încuraja copilul să nu se mai teamă. Valabil pentru absolut toți copiii, cu sau fără boli generale", a declarat Arina Vinereanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Periuță de DINȚI electrică sau simplă. Ce alegem pentru copii. Arina Vinereanu: Nu e cum se așteaptă cei mici

 

Tot mai mulți părinți aleg pentru copii o periuță de dinți electrică, pentru că cei mici sunt ghidați ce reclame.

"Copiii aleg jucăriile care li se par mai interesante, sau pe cele pe care le-au văzut în reclame.

Fiecare tip de perie are rostul și rolul ei.

Totuși, pentru copiii tipici, sănătoși, o perie manuală obișnuită, folosită corect, este de obicei de ajuns. Peria electrică va face și ea treabă bună, dar nu singură, așa cum se așteaptă copiii.

Pentru cei foarte mici și pentru copiii cu dizabilități, peria electrică poate aduce beneficii suplimentare.

În general, stomatologul pediatru va fi în măsură ca, pe baza evaluării nivelului de igienă orală, să recomande o variantă sau alta de perie", a declarat medicul stomatolog Arina Vinereanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel