Care sunt cele mai bune băuturi calde de iarnă. Hâncu: Ne fac bine la creier și inimă

care sunt cele mai bune bauturi calde. FOTO: Freepik @pvproductions
Care sunt cele mai bune băuturi pentru zilele friguroase de iarnă. La ce trebuie să fim atenți când ne preparăm vinul fiert.

Sezonul rece cu zilele sale friguroase ne oferă o varietate mare de băuturi pe care să le consumăm pentru a ne încălzi, dar și pentru a ne da o stare de bine și de confort.

Dr. Anca Hâncu a precizat care sunt cele mai bune astfel de băuturi, care să îmbine în mod armonios toate beneficiile de care să ne bucurăm.

 ”Încep cu o cacao sau cu o ciocolată caldă, care miroase foarte frumos, tocmai pentru a vă da un boost de energie de dimineață. Ce ne aduce cacao, ce ne aduce ciocolata caldă?

De fapt vorbim de beneficiile substanței din cacao, pentru că sunt acolo foarte mulți polifenoli, flavonoide, care ne fac bine pentru creier, dar și pentru inimă, avem protecție cardiovasculară.

Avem acel sistem de curățare antioxidant, dar avem și o reducerea a anxietății, exact ce avem nevoie în perioada sărbătorilor, să ne simțim mai bine, mai relaxați și atunci, dacă nu vrem să aducem prea multe kilograme, încercați o cacao ușoară, nu adăugați prea mult zahăr, iar ciocolata, doar dacă sunteți pe pârtie, unde aveți nevoie de foarte multă energie”, a explicat dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, la Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.

Vezi și: Anxietatea și depresia de sărbători, o realitate tristă. Leca, despre LINIA pentru persoanele singure: Au probleme mari de viață, uriașe. Oamenii aceștia trebuie ajutați!

Green Mediteraneean Diet, chiar și iarna

În ceea ce privește consumul de ceaiuri, medicul susține că este bun, mai ales că este inclus în consumul de lichide recomandat,  dar că trebuie făcută diferența între infuzia de plante, celebrele ceaiuri medicinale, pe care le beam în situații de sănătate precară, și ceaiuri verde, negru ori alb, consumate ca înlocuitor al cafelei, în unele ocazii.

”Infuziile sunt foarte utile pentru efectul acesta de detoxifiere, dar mai avem și ceaiurile, ceaiul verde și ceaiul negru. Din nou vorbim de catechine, la cel verde, din nou aceleași substanțe antioxidante, extrem de sănătoase pentru organism.

Ceaiul verde practic arde grăsimea, în special grăsimea viscerală. Este un studiu, Direct Plus, în curând apărut în lumea științifică, ce a subliniat conceptul de Green Mediteraneean Diet.

Am tot vorbit de stilul de viață mediteraneean, pe care îl facem verde acum, adăugând câteva căni de ceai verde. Nu excesiv, pentru că stimulează și activitatea cerebrală și ne face mai activi, are și cafeină, dar cu moderație ne ajută foarte mult să devenim mai vioi, mai energici, și împreună cu un regim alimentar sănătos ne va ajuta la scăderea grăsimii viscerale, grăsimea aceea depusă pe organe, care duce la bolile cronice și pe care vrem să o evităm”, a mai spus nutriționistul.

Laptele, somniferul natural

Pentru cei care tolerează laptele, un pahar de lapte cald, băut seara, poate să inducă ”o stare de  somn, ne pregătește hormonii somnului, dar tot pentru somn putem să bem și un ceai de mușețel”, a mai spus nutriționistul, precizând că în cazul celor care suferă de intoleranță la lactoză, aceștia se pot bucura de un pahar de lapte vegetal, ”o băutură de migdale, de orez sau de cocos, care este foarte gustoasă, dacă vor să păstreze această tradiție, pentru că un iaurt seara este rece și are alte efecte”, a mai spus medicul, atrăgând atenția cu privire la produsele lactate deja îndulcite.

”Nu sunt de acord, ca nutriționist, evident. Vrem să avem tot mai puțin zahăr, eventual ne punem noi dacă știm că facem foarte multă mișcare, că avem nevoie de mult mai multă energie”, a mai spus medicul.

Vinul fiert, cu moderație

Cum ne aflăm în perioada târgurilor de Crăciun, iar acestea sunt pline cu o multitudine de ”vin fier și plec vesel” ori ”vin fiert și plec fericit”, medicul susține că este nevoie de moderație în consum, dar oferă și un sfat cu privire la modul în care ne putem pregăti vinul fiert acasă.

”Un pahar de vin fiert, știm de resveratrol, știm că ne aduce totuși și substanțe antioxidante, însă cu moderație. Dacă faceți acasă vin fiert, puneți toate condimentele, sunt foarte multe rețete pe internet, încălziți la 70-80 de grade, pentru că dacă fierbem vinul cu adevărat își va pierde din calitățile nutritive”, a mai spus Anca Hâncu.

Ce nu știai despre ceai. În cât timp trebuie să îl prepari. Ce se întâmplă dacă îl bei după ce s-a răcit

Ce nu știai despre ceai. Ceaiul ar trebui consumat fierbinte, cu excepția ceaiului cu gheață, desigur, dar v-ați întrebat vreodată dacă unul este mai bun decât celălalt.

Temperatura ceaiului, esențială

Un aspect simplu, cum ar fi temperatura ceaiului poate să nu pară ceva de care ar trebui să îți faci griji, dar s-ar putea să fii surprins cât de importantă este, de fapt.

Ceaiul rece, ce trebuie să știi

Ceaiul rece are cantități similare și, în anumite cazuri, chiar mai mari de antioxidanți, catechine și flavonoide decât ceaiul fierbinte, dar durează mai mult pentru a se pregăti. În comparație cu ceaiul fierbinte, ceaiul rece este, de asemenea, mai potrivit pentru sistemul cardiovascular. Ceaiul cu gheață, pe de altă parte, este inferior atât ceaiului rece, cât și ceaiului fierbinte.

Consumul de ceai fierbinte sau rece poate face diferența, potrivit Tea Just. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Somnul, cum se schimbă pe durata vieții. Ce înseamnă când spui că ai dormit ca un copil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel