Care este vârsta creierului față de cea biologică. Vlad Ciurea: Total diferită. Mergeți și socializați, nu vă încuiați în casă și stați pe fotoliu

varsta creierului - FOTO: Freepik@vecstock
EXCLUSIV
Vârsta creierului se referă la starea și funcționalitatea acestuia, în timp ce vârsta biologică este pur și simplu numărul de ani pe care i-ați trăit. Diferența dintre cele două poate fi semnificativă, deoarece unii oameni pot avea un creier mai sănătos și mai funcțional decât alții de aceeași vârstă biologică.

Există mai mulți factori care pot influența vârsta creierului în comparație cu cea biologică. Un stil de viață sănătos, care include alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, somn adecvat și evitarea obiceiurilor nesănătoase (cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcool), poate contribui la menținerea sănătății creierului și la încetinirea procesului de îmbătrânire. Moștenirea genetică poate juca, de asemenea, un rol în determinarea sănătății și funcției creierului.

Stresul cronic și starea emoțională pot influența sănătatea creierului și pot accelera procesul de îmbătrânire cerebrală.

Care este, de fapt, vârsta creierului

Acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, care este, de fapt, vârsta creierului.

Vârsta creierului poate diferi total față de vârsta biologică a unei persoane, reflectând nivelul său de maturitate și de sănătate cerebrală.

Într-o societate tot mai preocupată de sănătatea mentală și de îmbătrânirea activă, educația cerebrală devine un element esențial în menținerea unui creier sănătos și funcțional.

”Total diferă. Vârsta creierului diferă total față de vârsta biologică. Foarte multe persoane sunt mai mature, care au o vârstă a creierului extraordinar de reușită. Sunt atâtea elemente de educare cerebrală încât nu le pot epuiza într-o singură frază.

Scăpați de stres, odihniți-vă, scăpați de sedentarism, mișcați-vă, respirați aer curat, beți apă curată și nu ținută în tot felul de pet-uri și socializați.

Suntem un popor frumos și vesel. Mergeți și socializați, nu vă încuiați în casă și stați pe fotoliu”, a explicat acad. prof. univ. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic neurochirurg, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Terapia care ajută persoanele cu demență. Laura Roxana Goga: Se folosește modelul ABC

De ce diferă vârsta creierului față de vârsta biologică

Vârsta creierului - FOTO: Freepik

Vârsta creierului și vârsta biologică pot să difere deoarece fiecare reprezintă o măsură diferită a stării și funcționării organismului uman. Vârsta biologică se referă la vârsta pe care o indică factorii biologici și fiziologici ai unei persoane. De exemplu, poate fi determinată pe baza aspectelor precum starea organelor interne, sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă etc.

Vârsta creierului se referă la maturitatea și funcționarea creierului unei persoane. Deși este adesea corelată cu vârsta biologică, nu este neapărat identică cu aceasta. Unele persoane pot avea un creier care pare să îmbătrânească mai repede sau mai lent decât corpul lor în ansamblu. De exemplu, unii oameni pot avea un creier care îmbătrânește mai rapid din cauza factorilor precum stresul cronic, lipsa exercițiilor cognitive sau alte afecțiuni medicale.

Vezi și: Boala care nu se vindecă niciodată. Se înregistrează o scădere a cazurilor. Prof. univ. dr. Doina Azoicăi: Foarte important

Impactul dintre cele două diferențe

Diferențele dintre vârsta creierului și cea biologică pot avea un impact asupra sănătății și funcționării generale a unei persoane. De exemplu, un creier care îmbătrânește mai repede decât corpul poate prezenta riscuri mai mari pentru afecțiuni cognitive, cum ar fi pierderea memoriei sau declinul cognitiv precoce. Pe de altă parte, un creier care îmbătrânește mai lent poate oferi protecție împotriva unor astfel de afecțiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel