Care este legătura dintre calorii și dulciuri în timpul dietelor. Pleșea: Din păcate acestea ne îngrașă

Cum să combinăm alimentele sănătoase astfel încât să nu mai fugim după dulciuri. ”Pe termen lung ele ne fac rău”, afirmă nutriționistul.

Îți dorești să mai scapi de câteva kilograme, însă întreaga dietă îți este dată peste cap de combinațiile alimentare pe care le faci, la care mai adaugi și o fugă după ”ceva dulce”, acel ceva care să își dea surplusul de energie.

Doctorul Ruxandra Pleșea, medic nutriționist, diabet și boli metabolice, a prezentat câteva dintre combinațiile alimentare, aparent sănătoase, dar care nu ajută la slăbit, deși aceste alimente luate separat sunt considerate bune și sănătoase. Mai mult decât atât, medicul a precizat de ce ”dulcele” ne poate sabota dieta.

”Creierul omului este făcut să caute gustul de dulce, pentru că noi așa am supraviețuit, ce era amar era otrăvitor, ce era dulce era bun și sănătos. Și am rămas așa, din păcate. Magazinele au crescut, industria alimentară ne oferă dulciuri din ce în ce mai sofisticate, este greu să rezistăm, iar dacă nu avem o pregătire bună, o strategie, vom cădea în capcană”, a explicat dr. Ruxandra Pleșea, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1, de ce au ajuns dulciurile să ne saboteze curele de slăbire.

De altfel, mai spune specialistul în diabet, nutriție și boli metabolice, ”simplul gând că ne-am propus să nu mai mâncăm mult și să slăbim va induce niște mecanisme de contra-reglare. Adică, organismul nostru care vrea doar să trăiască, nu să fie frumos sau să fie slab o să spună Ba o să mănânci, dragul meu stăpân, mai mult decât înainte! Și crește pofta de dulce. Dacă nu ești mâncat, la o oră, două după o masă necorespunzătoare o să bați la ușă la cofetărie, mânat, voința tu mai are ce face pentru că vine instinctul, care este mult mai puternic”.

În acest sens, nutriționistul afirmă că masa zilnică trebuie să fie încărcată de nutrienți și suficienți astfel încât la o oră după masă să nu mai umblăm după ”ceva dulce”. Iar explicație pentru care ajungem să ne confruntăm cu această problemă nu este dată de absența dulciurilor din meniul nostru, ci din cauza caloriilor, care nu sunt corelate cu scopul propus.

Vezi și: Vaccinarea antigripală, în farmacii. Trandafir: Reprezintă un pas important în zona de prevenție pentru pacienții din România

”De cele mai multe ori ne lipsesc suficiente calorii și am făcut astăzi câteva mese rele, ele par bune, s-ar putea înscrie într-o dietă de pierdere în greutate, dacă nu ești avizat, însă pe termen lung ele ne fac rău. Nu anumite combinații dintre carne și cartofi ne îngrașă, acesta este un mit care a funcționat cu ani de zile și în România, când se mânca disociat, ori carnea, ori cartofii, ori orezul, ori carnea, însă nu ne-a adus beneficii, nici nouă, nici omenirii.

Ba din contră, astăzi studiile spun că ideal este să mănânci combinat, adică să ai și carbohidrați, și proteine, să ai și grăsime, și fibre, în cantități moderate fiecare, dar împreună, astfel încât masa în ansamblu să aibă un indice glicemic mic, să aibă suficență de nutrienți și tu să fii cam 5 ore sătul, că dacă după două ore scade glicemia brusc, ai lipsă în gestiune de nutrienți și apare pe radar?Prăjitura, croissantul, covrigul. Și din păcate acestea ne îngrașă”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: 11 superalimente hipocalorice. Ajută la scăderea în greutate, dar și la diversificarea meniului

Combinațiile care ne împiedică să slăbim

Pentru un om normal, care nu a început o dietă de slăbire, o porție de 300 de grame de paste are o încărcătură glicemică mare,a adică duce la suișuri și coborâșuri de glicemie. 

 Astfel, sugerează nutriționistul pentru a ”corecta” farfuria de paste aceasta trebuie redusă la un sfert cu paste, un sfert cu brânză sau altă proteină, iar în cealaltă jumătate de farfurie trebuie să se afle niște legume, obținându-se în acest mod o ”farfurie echilibrată și corectă”, la care se poate adăuga o lingură de ulei, ”care este porția corectă, pentru că ori ce am face, că slăbim, că ne îngrășăm, uleiul este esențial pentru grăsimile bune dintr-un ulei de măsline, presat la rece, sau alte grăsimi din nuci și semințe. Vom avea un creier bun, un nivel mai bun de colesterol, grăsimile vegetale nu cresc colesterolul”, a mai spus dr. Pleșea, care a precizat că acest colesterol bun, dacă este în cantitatea bună, ne ajută la producerea de hormoni.

O altă combinație nereușită este cea în care pe farfurie se află doar proteinele și fibrele, din care carbohidrații necesari pentru susținerea efortului intens lipsesc cu desăvârșire. Iar astfel apar hipoglicemia și ”prăjitura de pe radar”, cum plastic a explicat nutriționistul. 

Există de asemenea persoane care ”sunt mâncători volumic”, adică acei oameni care au stomacul mare, ce cere mult de mâncare, intră la dietă și atunci își propun să consume alimente slabe în calorii, care fac o cantitate foarte mare, o salată de exemplu, și deși pare mare, în realitate este foarte slabă caloric, slabă în carbohidrați complecși, sunt insuficente proteine pentru un adult obișnuit.

”Per ansamblu, această masă este total dezechilibrată. Dacă ne mai iau și de pufuleți, un produs intens procesat, cu proteina modificată și devin astfel o mâncare de tip inflamator, eu în loc să slăbesc am dezordine calorică și am și inflamație”, a mai spun nutriționistul, care a adăugat că aceasta din urmă are o legătură foarte mare cu slăbitul. Concret, când avem un status inflamator crescut și nivelul hormonilor de stres crescut, următorul pas comandat de organism este ”acela de a stoca grăsimea în zona abdomenului, în ficat, și astfel, în loc de dietă nu slăbim, mai mult, devenim tot mai obosiți, mai mari în zona abdominală și în două luni s-a dus dieta și starea de echilibru”, a mai spus medicul.

Astfel, ca o concluzie a nutriționistului, pentru a nu mai apărea prăjitura pe radar, este important ”să combinăm proteine, suficiente, carbohidrați în cantitate moderată, dar suficientă și de tip integral și cu legume. Aceasta este o masă care ne ține departe de dulce”, a încheiat dr. Pleșea.

Vezi și: Desertul sănătos ce concurează dulciurile din comerț. Nutriționist: Două sau trei pe zi sunt suficiente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel