Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Sodiul și potasiu sunt două dintre elementele necesare pentru o bună funcționare a organismului. Aceștia țin ceea ce numim echilibru electrolitic.
De ce este însă necesar acest echilibru? Pentru că acesta ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel optim, fapt ce înseamnă un risc scăzut de boli cardiovasculare.
”Membrana celulară care are niște pori, numiți acvaporine, prin care circulă apă cu nutrienți din exteriorul celulei, respectiv produși de excreție ai celulei dinspre interior spre exterior, acei pori se deschid dau se închid pe baza acelei diferențe de concentrație”, a explicat prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biochimie, la Doctor de Bine de la Pro TV.
Acest schimb se poate controla cu apă, băută puțin câte puțin, în fiecare oră, dar și cu puțină sare în mâncare. De altfel, urologul Gherghe Niță afirma la Antena 1 că ”ideal ar fi să se bea conștient, la intervale regulate de timp să bem câte un pahar de apă, în felul acesta vom ajunge ușor la cei doi litri. În general, să știți, că cei doi litri degeaba îi bem seara, ideal ar fi să fie într-un interval constant, pe parcursul întregii zile”.
Potrivit lui Voicu, durerea de cap este consecința creșterii tensiunii arteriale. ”Dacă sunt sănătos și nu știu să am vreo problemă de sănătate, poate să fie consecința lipsei consumului optim de apă. Și atunci există situații în care mă doare capul, beau apă și în câteva minute îmi trece durerea de cap”, a explicat biochimistul, subliniind că ”în momentul în care beau o cantitate foarte mare de apă după efort fizic scade brusc. Iar acea scădere bruscă poate să fie dăunătoare organismului”.
Vezi și: Hipertensiunea arterială, vindecată fără medicamente. Medic: Rezultatul este permanent
Este cunoscută asocierea dintre apă și sare, mai exact, nevoia de a bea mai multă apă după ce am consumat alimente sărate. Acest lucru poate să pună o presiune suplimentară asupra rinichilor, însă restricția nu trebuie să meargă spre consumul de lichide, ci spre cel de sare. De altfel, un consum excesiv de sare, adică de peste 5 g de sare pe zi, în care este inclusă atât sarea din alimentele ultraprocesate, legume, carne, cât și cea adăugată la gătit, este nociv pentru sănătate, fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, hipertensivitate, ducând în același timp și la retenție de apă.
Sodiul este prezent în cea mai mare parte dintre produsele din comerț, care conțin conservanți și aditivi, astfel că aportul acestora este mai important decât al sării de bucătărie. În acest context, carența de sodiu este una rară, cu toate acestea, pierderea însemnată a sodiului poate fi rezultatul diareei sau vomei.
Potasiul este al treilea cel în topul celor mai abundente minerale din organism, cel mai prezent fiind în țesutul muscular, 80%, în timp ce restul se găsește în oase, ficat și celulele roșii. Există surse de potasiu atât sub formă de fructe și legume (frunze de sfeclă, spanac, broccoli, linte, fasole albă, cartoful, dovleac, varză de Bruxelles, roșii, avocado, pepene galben, portocale, banane, kiwi, mango, nectarine, migdale, nuci, produse lactate pe bază de plante, apă de cocos), cât și în produse de origine animală (lapte, iaurt, somon, ton, carne de pui), notează Healthline.
Deficitul de potasiu poate duce la slăbiciune musculară și crampe, senzație de sete neobișnuită și nevoia de a face pipi frecvent, amețeli sau leșin atunci când vă ridicați prea repede în picioare.
Un nivel prea mare de potasiu se manifestă prin insuficiență respiratorie, modificări EKG, paralizie ascendentă, slăbiciune.
Migrenele pot fi cauzate și de deshidratare, pe lângă stres, schimbările hormonale, anumite tipuri de alimente sau chiar poluarea care este tot mai frecventă, mai ales în zonele aglomerate.
Medicul Laura Ene, specialist în diabet și boli metabolice, a venit cu câteva recomandări în privința hidratării, care se poate realiza foarte bine atât prin consumul de lichide, cât și prin cel de fructe și legume. De altfel, spun specialiștii, adevărata hidratare a corpului este dată de consumul de fructe, în deosebi de cele de sezon.
”Dacă se întâmplă să bei cu doar jumătate de litru mai puțină apă decât necesarul zilnic, capacitatea ta de concentrare va scădea cu 20%. Multe dintre migrenele care te apasă pot fi cauzate de deshidratare.
Dar ce bem pentru o bună hidratare?
Apă - cel puțin 25 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram din corp
Apă infuzată cu felii de fructe și frunze de mentă sau busuioc
Ceai neîndulcit
Smoothieuri (nu freshuri!) obținute prin mixarea în blender a amestecurilor de fructe și de legume, la care se adaugă apă. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Care sunt băuturile cele mai potrivite pentru hidratare. Ce sunt electroliții și unde îi găsim
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...