Această vitamină îți protejează...
O multitudine de mituri legate de răceală sau gripă îi pun în dificultate pe medici, care sunt copleșiți de numărul mare de pacienți cu afecțiuni respiratorii. Printre acestea se numără ”răcești dacă stai în curent”, ”te prinde ploaia” sau ”ieși în frig, îmbrăcat subțire”, toate acestea fiind demontate de medici, care susțin că atât gripa, cât și viroza sunt declanșate de virusuri respiratorii.
"Astfel de mituri întâlnim în fiecare zi la cabinet. Se întâmplă destul de frecvent ca pacienții să aibă o anumită afecțiune, dar să spună că de fapt au făcut activități în afara casei și au transpirat.
A fost foarte des întâlnită această afirmaţie mai ales în sezonul COVID-19, mai ales la începutul pandemiei, pentru că simptomatologia respiratorie, care este specifică unei viroze respiratorii, într-un fel sau altul pacienții o asociază cu evenimente anterioare, în care au avut astfel de experiențe.
Din cauza unei discrepanțe în ceea ce privește percepția pe care o aveau, având în vedere informațiile transmise public despre pandemie și mai ales de boala COVID-19, nu îi apropiau,în această percepție de cauza reală, adică de infecția cu virusul SARS-COV2.
Aceste boli sunt date de virusuri. Absenţa virusului, în prezenţa oricărei intemperii, alternanță frig-umezeală, cald-rece, nu produce îmbolnăvire.
Însă, există unele mecanisme de aderență, în special, care sunt depășite în situația acestei alternanță cald-rece.
La căldură apare o vaso-dilatație locală, iar la frig apare o vaso-constricție. Astfel, dacă am intrat în contact cu una dintre persoanele care poate excreta virusul, prin picături de fluid, prin tuse, strănut, vorbit, cântat, în acel moment sunt depășite și mecanismele locale de apărare, care favorizează aderența virusului la celulele epiteliului respirator și astfel apare îmbolnăvirea”, a explicat medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, la Digi24.
În ceea ce privește imunizarea și miturile legate de vaccinare, precum ”nu te imuniza, pentru că rişti să te îmbolnăveşti, vaccinul având virus în el”, medicul a subliniat că s-a întâlnit cu această afirmație de foarte multe ori.
”Oamenii nu înţeleg că din momentul în care ai administrat un vaccin care conține un virus omorât, vaccinul antigripal, intramuscular, conține un virus care este omorât, deci care nu se mai poate produce îmbolnăvirea.
În momentul în care este administrat, este nevoie de aproximativ două săptămâni până la momentul în care se instalează protecția.
Ca atare, în acest interval de timp te poți îmbolnăvi, deoarece protecția nu există. Eu am avut chiar astăzi o astfel de experiență, cu un tânăr care ar fi trebuit să se vaccineze săptămâna trecută, dar care nu a mai făcut-o, iar astăzi a fost confirmat cu gripă.
Dacă ar fi fost vaccinat, este foarte posibil ca interpretarea dumnealui să fi fost că s-a îmbolnăvit de la vaccina. Ei bine, nu se întâmplă acest lucru. Niciodată vaccinul gripal nu îmbolnăvește.
Nici măcar cel care conține, mă refer la vaccinul cu administrare nazală, care conține virusul viu atenuat, este amorțit, nu este capabil să dezvolte boala. De ce? Pentru că el este condiționat să nu se replice la temperaturi care există la nivel pulmonar, adică la temperatura corpului. El replică doar la temperaturi foarte mici, atunci când se află în căile superioare, acolo unde nu produce îmbolnăvirea”, a mai spus medicul.
”la începutul pandemiei a existat și această afirmație: COVID-19 nu este decât o banală gripă. Gripa nu este banală!
Din păcate, săptămâna trecută am avut două decese, probabil că săptămâna asta vom avea un număr şi mai mare de decese de gripă, fapt care demonstrează foarte clar că atunci când vorbim de gripă, vorbim de o afecţiune destul de severă care ucide, din păcate.
Virozele banale, sezoniere, adică răceala, se manifestă cu o simptomatologie respiratorie, fie că vorbim de tuse, dureri în gât, dificultăţi la respirație, etc, dar care durează aproximativ o săptămână, este autolimitată și se vindecă fără niciun fel de problemă.
Însă gripa asociază, pe lângă aceste simptome respiratorii, și alterarea stării de sănătate, starea generală.
Pacienții vin și spun că parcă i-a bătut cineva cu ciocanul sau că parcă i-a lovit trenul. Adică apar dureri musculare, apar dureri articulare, dureri osoase, cefalee, și temperaturi care depășesc 38,5 grade Celsius, uneori ajunge și la 39 grade.
Diferența dintre o viroză banală, sezonieră, adică o răceală și gripă este prezenţa alterării stării generale de sănătate, care duc persoana respectivă să se afle în imposibilitatea desfășurării activităților cotidiene. Copiii nu pot merge la școală, adulții nu pot merge la serviciu, și au nevoie de îngrijire la domiciliu, uneori chiar în spital, atunci când vorbim de persoane care se află într-o anumită condiție, de risc pentru a dezvolta o formă severă”, a concluzionat dr. Gindrovel Dumitra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...