Menținerea sănătății creierului pe...
Publicitate
Entorsele și luxațiile de gleznă sunt două dintre cele mai comune leziuni de la nivelul articulațiilor, dar diferențele dintre ele sunt semnificative și determină abordări terapeutice diferite. Deși ambele afecțiuni implică ligamentele, gravitatea lor variază considerabil.
Într-un interviu acordat DC Medical, dr. Vladimir Pușcașu, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, explică aceste distincții esențiale, subliniind importanța tratamentului adecvat pentru fiecare caz.
"E o diferență foarte mare. Scrântitul, care reprezintă medical vorbind denumirea de entorsă, înseamnă o leziune ligamentară parțială. Adică nu este o ruptură completă.
La nivel de gleznă, ligamentele se pot vindeca spontan destul de bine. Nu tot timpul este necesară o intervenție chirurgicală. De fapt, 95% dintre leziunile ligamentare de la nivelul gleznei se tratează conservator.
Când discutăm de luxație, vorbim e un diagnostic sever, nicidecum nu este vorba de o simplă luxație, așa cum aud de multe ori spunând de către luxație.
Luxația de gleznă vine la pachet cu leziuni ligamentare complete, circumferențiale, cu leziuni de capsulă articulară, adică foarte multe structuri rupte și pachetul vasculo-nervos poate să sufere. Adică poate exista o tulburare vasculară care să ducă la o ischemie distală, adică să moară pur și simplu țesutul în distalitate a piciorului, în cazul unei luxații de gleznă.
Este un diagnostic sever care trebuie tratat imediat. Pacientul trebuie transportat în cel mai scurt timp la spital, unde trebuie să i se facă reducerea acelei luxații", a explicat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar Ortopedie și traumatologie, cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă, artroplastie totală de șold și genunchi, cura chirurgicală Hallux Valgus, osteotomie de corecție și ortopedie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Care este diferența dintre entorsă și luxație - FOTO: Freepik@kjpargeter
Dr. Vladimir Pușcașu semnalează o practică frecvent întâlnită în rândul pacienților cu entorse, care adesea ignoră durerea și continuă să își folosească glezna afectată. Acest comportament poate duce la o vindecare incompletă, iar durerea poate persista pe termen lung. Dacă nu este tratată corespunzător în primele zile după accident, o entorsă poate evolua într-o afecțiune cronică, care va necesita un tratament mai complex.
"Chiar și așa, în ceea ce privește partea de entorse, mulți pacienți duc aceste entorse pe picioare. Nu e tocmai indicat, pentru că pacientul suferă, îl doare, îl jenează, i se pare cumva firesc să fie așa. Trece o lună, trec două, trece jumătate de an și pacientul observă că durerea de gleznă rămâne constantă și ajunge la noi după jumătate de an spunând că îi doare glezna.
Asta se întâmplă din cauza faptului că pacientul nu i-a permis gleznei să se vindece și nu a exploatat acel potențial de vindecare natural pe care îl are glezna și care se putea trata foarte ușor cu o orteză și ar fi avut o vindecare completă și fără dureri și a preferat să stea și să aștepte acea vindecare, care nu a venit, de fapt.
Chiar dacă pare o leziune superficială este important să știm care este diagnosticul și tratamentul specific pentru leziunile pe care le-a dezvoltat", a explicat dr. Vladimir Pușcașu, medic primar Ortopedie și traumatologie, cu competențe în traumatologie generală și traumatologie sportivă, artroplastie totală de șold și genunchi, cura chirurgicală Hallux Valgus, osteotomie de corecție și ortopedie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Menținerea sănătății creierului pe...
Febra este mai mult decât o simplă...
Pasionații de tatuaje știu că...
Această vitamină îți protejează...
Acest aliment care se regăsește în...
Acest test îți arată cu zeci de ani...
O problemă complexă și tot mai...