Cârceii, cauza apariției și remedii. ANANASUL este una dintre soluții

Carcei. FOTO Freepik
Cârceii, deși sunt inofensivi, pot crea o stare de disconfort, mai ales atunci când apar în timpul somnului. 

Cârceii sunt crampe musculare care apar în urma contracțiilor bruște și involuntare ale mușchilor, sunt deosebit de dureroase și care pot dura de la câteva secunde la câteva minute. Cârceii pot apărea atât ziua, în timpul activităților cotidiene, dar și noaptea, în timpul somnului.

Chiar dacă în general sunt inofensive și nu necesită asistență medicală, crampele musculare pot face temporar imposibilă utilizarea mușchiului afectat. În cazul în care acestea sunt severe, nu se ameliorează când se fac exerciții de întindere sau persistă mult în timp, este necesar să consultați un medic.

De ce apar cârcei

Cârceii pot fi cauzați de o afecțiune de bază sau au o altă cauză identificabilă. Acestea includ:

Sarcina: greutatea suplimentară a sarcinii poate pune presiune pe mușchii picioarelor, făcându-i mai vulnerabili la crampe;

Exercițiul fizic: crampele la picioare apar în special în perioadele de odihnă de după antrenament;

Afecțiunile neurologice (afecțiuni care afectează nervii din mușchii picioarelor): de exemplu, boala neuronului motor sau neuropatia periferică; Boala hepatică: dacă ficatul încetează să funcționeze corect, toxinele se vor acumula în sânge, ceea ce poate determina spasme musculare; Infecțiile: unele tipuri de infecții bacteriene, cum ar fi tetanosul, pot provoca crampe musculare și spasm;

Toxinele: la unii oameni, nivelurile ridicate de substanțe toxice (otrăvitoare) din sânge, cum ar fi plumbul sau mercurul, pot provoca crampe la nivelul picioarelor;

Deshidratarea: la unii oameni, nivelurile scăzute de apă din organism pot duce la scăderea nivelului de sare, care poate declanșa crampe musculare.

Crampele musculare sunt un simptom al mai multor afecțiuni de sănătate - în special cele care afectează nervii, ficatul și tiroida, potrivit Healthline.  Mai exact, spasmele musculare din picioare sunt legate de următoarele afecțiuni medicale:

- boli cardiovasculare

- ciroză

- hipotiroidism

- scleroză multiplă

- boala Parkinson

- boala arterelor periferice

- osteoartrită

- diabet de tip 2.

Cum scapi de cârcei

Există o serie de metode prin care se poate grăbi dispariția unei crampe musculare, însă trebuie găsită cea care funcționează cel mai bine. Printre acestea se află:

Masare mușchilor cu probleme și întinderea ușoară a acestora (cea mai la îndemână metodă în cazul cârceilor din timpul somnului)

Un duș fierbinte pentru relaxarea musculară  și pentru stimularea circulației sangvine

O compresă caldă aplicată pe respectivul mușchi/o compresă rece, cu gheață

Hidratarea intensă, eventual și cu ajutorul sărurilor pentru hidratare

Masarea zonei cu geluri antiinflamatoare, luate la recomandarea medicului.

În același timp, apariția cârceilor poate fi prevenită, prin alegerea alimentelor bogate în hisperidină. Aceasta este întâlnită în mod natural în compoziția unor fructe si legume (în asociere cu vitamina C) precum rutina (din hrișcă), citrinul, quercetina.

Flavonoidele se găsesc în multe legume, nuci, semințe, cereale, ceai, cafea, cacao, vin, fructe de culoare închisă (precum murele, fructele de soc sau dudele). Ananasul conține bromelaină, enzima care contribuie la refacerea țesuturilor lezate, ameliorând astfel crampa musculară.

Vezi și: Deficitul de magneziu, cauza DIABETULUI și anxietății. Simptomele și alimentele care conțin MAGNEZIU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel