Când trebuie administrat tratamentul pentru hipertensiunea arterială. Scade considerabil riscul de infarct

hipertensiunea arteriala - FOTO: Freepik
Momentul în care sunt administrate medicamentele pentru tensiune arterială poate reduce riscul de infarct.

Administrarea medicamentelor pentru tensiune arterială într-un moment care se aliniază cu cronotipul personal, modul în care ritmul circadian al corpului tău afectează când te culci și te trezești, ar putea ajuta la protejarea inimii împotriva riscului de infarct, arată un nou studiu.

Cu alte cuvinte, poate fi benefic pentru cei care sunt activi noaptea să își ia medicamentele seara, iar pentru cei care sunt activi dimineața să le ia dimineața. Aceste momente par să ofere o anumită protecție împotriva riscurilor asociate cu tensiunea arterială.

Cum s-a ajuns la această concluzie

Echipa internațională de cercetători din spatele noului studiu a analizat înregistrările a peste 5.300 de persoane, care au răspuns la întrebări despre cronotipul lor, înainte de a fi împărțite aleatoriu în grupuri și instruite să ia medicamentele pentru tensiune arterială la momente diferite. Participanții au fost apoi monitorizați timp de câteva luni.

"Aceste rezultate sunt interesante deoarece ar putea reprezenta o schimbare de paradigmă în tratamentul hipertensiunii.

Cercetarea noastră a arătat acum pentru prima dată că luarea în considerare a cronotipului atunci când se decide momentul administrării antihipertensivelor - o strategie numită cronoterapie personalizată - ar putea reduce riscul de infarct", spune dr. Filippo Pigazzani, cardiolog la Universitatea din Dundee din Marea Britanie, co-autorul studiul publicat în The Lancet.

Vezi și: Nutrientul lipsă care pune viața în pericol. E mai nociv decât fumatul

Ce impact are ritmul circadian propriu

Ritmul circadian al fiecărei persoane variază ușor, pe baza geneticii și a altor factori. Aceste ritmuri sunt bine cunoscute pentru influențarea tiparelor noastre de somn, dar ele ajută de asemenea la dictarea temperaturii corpului, hormonilor, metabolismului  și, important pentru acest studiu, nivelurilor de tensiune arterială.

Dacă tensiunea arterială oscilează pe parcursul zilei, momentul în care medicamentele sunt administrate ar putea conta, au presupus cercetătorii. Este o idee care a fost explorată înainte, dar rezultatele nu au condus la concluzii clare.

În acest studiu, echipa a dorit să identifice cronotipurile participanților înainte de a analiza sănătatea inimii, deoarece s-a demonstrat anterior că cronotipurile afectează riscul de anxietate și diabet de tip 2.

Vezi și: "Cancerul este o triadă a suferinței". Dr. Dorin Sarafoleanu: Să auzi în fiecare zi numai despre durere e un peisaj sumbru. Trebuie să le dai și ocazia să-și revină

Cum poate crește riscul de infarct

Când trebuie administrat tratamentul pentru hipertensiunea arterială - FOTO: Freepik

Rezultatele au arătat că administrarea medicamentelor la momente "nealiniate" cu cronotipurile a crescut riscul de a suferi un infarct, în special pentru cei activi noaptea, care sunt de obicei cei mai activi noaptea și și-au luat medicamentele dimineața.

"Este important ca medicii să-și amintească că nu toți pacienții sunt la fel. Oamenii prezintă diferențe inter-individuale largi în cronotipul lor, iar aceste diferențe personale sunt cunoscute pentru a afecta riscul de boală", spune biologul circadian și co-autorul principal Kenneth Dyar, de la Helmholtz Munich din Germania.

Vezi și: Cum ne afectează traumele din copilărie comportamentul de adult. Bolile pe care le dezvoltă. Ecaterina Bănică: Stima de sine are de suferit, ceea ce duce la inutilitate, rușine, vinovăție

Studii viitoare

Deși datele de aici nu sunt suficient de cuprinzătoare pentru a spune definitiv că momentul administrării medicamentelor pentru tensiunea arterială afectează eficacitatea acestora, există suficiente dovezi încât cercetătorii sunt interesați să efectueze studii mai riguroase pentru a vedea care este relația.

"Înainte ca pacienții să schimbe momentul în care își iau medicamentele antihipertensive, descoperirile noastre trebuie mai întâi confirmate în noi studii clinice randomizate de cronoterapie personalizată", spune Pigazzani.

Cercetarea a fost publicată în The Lancet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel