Schimbările extreme de temperatură...
Stafilococul auriu în general, trăiește în echilibru cu organismul uman, fără a provoca probleme de sănătate. Cu toate acestea, în anumite condiții, poate cauza diverse infecții, de la infecții cutanate minore până la infecții severe ale sângelui, plămânilor sau altor organe.
Stafilococul auriu este cunoscut pentru capacitatea sa de a dezvolta rezistență la antibiotice, ceea ce poate face tratamentul infecțiilor mai dificil și poate duce la complicații grave în unele cazuri. Este important să se monitorizeze și să se trateze infecțiile bacteriene cauzate de Staphylococcus aureus în mod corespunzător, de obicei cu antibiotice specifice și sub supravegherea unui medic.
Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, directorul medical al Institutului Matei Balș, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce este stafilococul auriu.
"Stafilococul este o contaminare, îl putem găsi pe piele, pe suprafețe. Nu are nicio legătură cu infecția activă. Stafilococul îl găsim la nivelul nasului, dar nu are nicio semnificație. Practic, cei mai mulți dintre noi îl au, dar nu este o infecție activă care să pună în pericol sănătatea.
Dacă, însă, vorbim de cei care au o infecție activă, atunci este o problemă reală. Evoluția poate să fie rapidă și nefavorabilă. În momentul în care nu e recunoscută și nu e tratată, stafilococul auriu poate să dea infecție generalizată, adică sepsis, cu afectare multiorganică și face ca pacientul să ajungă în terapie intensivă cu forme severă și chiar la deces în momentul în care nu se face tratamentul din timp.
În unele cazuri de stafilococ, poate fi rezistență la antibiotice. Trebuie fie anumite antibiotice eficiente și țintite pe stafilococ", a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Adrian Marinescu, detalii despre infecția lui Florin Piersic: E o bacterie pe care o avem toți
Stafilococ auriu - FOTO: Freepik@R-Studio
Diagnosticul infecțiilor cu Staphylococcus aureus poate fi pus folosind mai multe metode.
"Determinările legate de stafilococ înseamnă o paletă foarte largă, aprindere cutanată, pulmonară, până la afectare multiorganică în formele severe. Nu pot să îmi dau seama stând acasă. Noțiunea de rău e un punct de plecare", a mai explicat dr. Adrian Marinescu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Florin Piersic a fost diagnosticat cu septicemie, o infecție gravă și generalizată în sânge. Într-o conferință de presă susținută miercuri la Institutul Inimii din Cluj, medicii au explicat că starea de sănătate a actorului Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, este gravă din cauza unei infecții generalizate în organism, cunoscută sub numele de septicemie.
Conform medicilor, această infecție pune viața actorului în pericol. De asemenea, au menționat că protezele din corpul său au contribuit la menținerea unor focare secundare de infecție, care nu pot fi tratate cu antibiotice. Ca urmare, la Cluj i s-au îndepărtat sondele de la stimulatorul cardiac implantat în inimă acum 15 ani, iar în București se pregătește intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea protezei de la genunchi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...