Schimbările extreme de temperatură...
De ce apare amețeala când ne ridicăm în picioare? În timpul acestei mișcări, inima pompează sângele puțin mai repede pentru a menține tensiunea arterială în organism. Uneori însă acest proces nu se derulează așa cum ar trebui: irigarea creierului cu sânge este mai slabă și astfel apare amețeala. Medicii numesc această situație hipotensiune ortostatică (adică scăderea bruscă a tensiunii la ridicarea în picioare). În majoritatea cazurilor, totul revine la normal foarte repede sau acest lucru se produce rareori. În schimb, atunci când starea de amețeală se repetă frecvent, nu trebuie ignorată și ar fi bine să faci un drum până la cabinetul medicului de familie.
Se cunoaște faptul că amețeala este asociată cu boli cardiovasculare: ateroscleroză, hipertensiune arterială, aritmii cardiace, insuficiență cardiacă. Ea apare când astfel de suferințe ale inimii s-au instalat deja.
Dar acest simptom aparent banal, senzația de amețeală când te ridici în picioare, poate anunța aceste boli cardiovasculare cu mult înainte de declanșarea lor.
Recent, o echipă de la Universitatea Harvard a confirmat legătura dintre hipotensiunea ortostatică apărută frecvent după 45 de ani și riscul dezvoltării unor boli cardiovasculare mai târziu în viață. Cercetătorii au analizat date provenind de la 10.000 de adulți, cu vârste între 45 și 64 de ani, monitorizați pe durata a 20 de ani. Rezultatul: cu cât hipotensiunea ortostatică (acea stare de amețeală) apare de la vârste mai tinere, cu atât crește riscul unui eveniment cardiovascular (infarct, AVC) mai târziu în viață.
De aceea, autorii insistă asupra faptului ca amețeala să fie considerată un simptom important în diagnosticul bolilor de inimă.
Cu alte cuvinte, precizează cercetătorii, un pacient care acuză frecvent senzația de amețeală la ridicarea în picioare trebuie să fie investigat cu atenție pentru o eventuală problemă cardiovasculară.
Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Mare atenție la amețeală cu dureri de cap!
Atunci când amețeala este persistentă, nu dispare nici dacă te întinzi în pat, și este însoțită de dureri de cap, palpitații, zgomote în urechi, mâini și picioare reci, toate acestea pot semnala un puseu de hipertensiune și este necesară intervenția medicului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...